På Syddansk Universitet har et hold af forskere udviklet en løsning, der kan opsamle CO2 og omdanne det til biometan, også kaldet grøn gas, lyder det i en pressemeddelelse.
SDU-forskerne har desuden i samarbejde med 2 energivirksomheder udviklet en storskala model, og anlægget vil allerede være klar til brug inden udgangen af 2023.
”Tidens største udfordring er de ubegribelige mængder CO2, som vi leder ud i atmosfæren hver evig eneste dag, og som får floder til at udtørre og verdenshavene til at stige. Aktuelt fylder manglen på gas dog mindst lige så meget i både mediebillede og folks bevidsthed. Derfor kunne man argumentere for, at der ville være tale om det største mirakel siden Jesus forvandlede vand til vin, hvis man kunne omdanne CO2 til naturgas. Men det kan man faktisk,” lyder det i pressemeddelelsen fra Syddansk Universitet.
På trods af status som grøn energikilde, så udleder biogasanlæg store mængder CO2. Cirka 40 procent af den gas, som skabes i biogasanlæg, er CO2, som futter ud ad skorstenen og direkte op i atmosfæren. Indtil nu. Nu kan forskerne nemlig indfange den overskydende CO2 og forvandler den til grøn energi, som kan indgå i det almindelige gas-net og erstatte den fossile gas.
Der er ikke tale om et mirakel, men derimod om forskning på højt plan. (sdu.dk)
Det biologiske filter der anvendes er et såkaldt rislefilter, der bruger den samme teknik, som vandværker og rensningsanlæg bruger. Det er en mere effektiv og miljøvenlig måde at omdanne CO2 til grøn gas sammenlignet med andre metoder. (videnskab.dk)
Planen er at anvende teknologien hos stærkt CO2-udledende virksomheder som eksempelvis som Aalborg Portland.
Ph.d.-studerende Brian Dahl Jønson har arbejde på projektet de seneste tre år, hvor fokus har været på at skalere teknologien op:
”Det er gået rigtig hurtigt. Vi begyndte med kolber på blot 0,3 liter i laboratorierne, men siden er det gået skridt for skridt. Først skabte vi en 8-liters reaktor, efterfulgt af to store 1.000-liters-pilot-reaktorer. Vi har bevist, at det fungerer. Derfor er vi nu i gang med at opbygge et demoanlæg i stor skala på Glansager Biogas i Sønderborg.” udtaler Brian Dahl Jønson. (sdu.dk)
Det er ifølge FN´s klimapanel helt nødvendigt at hive CO2 ud af atmosfæren, hvis vi skal holde os under Parisaftalens 1,5 grader.
Der findes allerede flere store CO2 opsamlings projekter i gang rundt om i verden. Teknologierne og kapaciteten til CO2 fangst er stadig kun ved startstadiet, men der er pt. 26 kommercielle CO2 lagringsanlæg i verden, med mindst yderligere 30 planlagt.
Det geniale ved det nye anlæg fra SDU, er at det ikke bare oplagrer opsamlet CO2, men direkte omdanner det til grøn energi.
De klimamæssige perspektiver ved det danske projekt er derfor ganske imponerende. Med fuld udbygning ville man bare i Danmark kunne indsamle mange millioner tons CO2.
”Og løsningen er lige så interessant i udlandet, så ”the sky is the limit”, vurderer Henrik Wenzel, professor ved Institut for Grøn Teknologi og idémand bag filteret. (energiwatch.dk og Ritzau)
Professor Wenzel er desuden kendt for at være en af de førende forskere indenfor grønt flybrændstof, der om få år også bliver en realitet.
Relaterede artikler:
Nyt lovende projekt vil trække 5 millioner tons CO2 ud af atmosfæren om året
Verdens største fabrik til at trække CO2 ud af atmosfæren er lige startet på Island
Fremtiden for flyrejser lysner: Nyt CO2 neutralt brændstof og elektriske fly
Kilder: Syddansk Universitet, energiwatch.dk, Ritzau, videnskab.dk, tv2.dk, altinget.dk.