Den rigeste ene procent udleder mere CO2 end de fattigste 66 procent viser ny rapport

“En forurenings elite er i gang med at plyndre planeten til randen af ødelæggelse”

Den rigeste ene procent udleder lige så meget CO2 som to tredjedele af menneskeheden, ifølge Oxfams rapport “Climate Equality: A Planet for the 99%“, offentliggjort forud for FN’s klimatopmøde, COP28.

“En forurenings elite er i gang med at plyndre planeten til randen af ødelæggelse”, skriver The Guardian i kølvandet på den omfattende undersøgelse af klimaulighed.

Rapporten fra Oxfam er baseret på forskning fra Stockholm Environment Institute (SEI), der undersøger forbrugsudledningerne for forskellige indkomstgrupper. Rapporten viser, at der er en kæmpe kløft mellem klimaaftrykket hos de superrige og størstedelen af verdens befolkning.

“I årevis har vi kæmpet for at afslutte en æra med fossile brændstoffer for at redde millioner af liv og vores planet. Det står klarere end nogensinde, at dette vil være umuligt, indtil vi også afslutter en æra med ekstrem rigdom.” udtaler den administrerende direktør for Oxfam International, Amitabh Behar.

 

De super-rige spiller en nøglerolle i klimakrisen på tre måder

-Gennem den CO2, de udleder i deres daglige liv, gennem forbrug, herunder fra deres yachts, private jets og overdådige livsstil. Mere end halvdelen af udledningerne fra passagerflyvning kommer fra 1 % af de mennesker, der flyver oftest.

-Gennem deres investeringer og aktiebesiddelser i tungt forurenende industrier og økonomisk interesse i den økonomiske status quo.

-Gennem den indflydelse, de har over medierne, økonomien og udformningen af politik.
Som følge heraf frarøver de resten af menneskeheden livet på en sund, beboelig og mere lige planet, skriver Oxfam i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med den nye rapport.

De super-rige forværrer klimakrisen, men har personligt midlerne til at undgå dens konsekvenser

”Den mest omfattende undersøgelse af global klima ulighed nogensinde viser, at denne elitegruppe, bestående af 77 millioner mennesker, herunder milliardærer, millionærer og dem, der tjener mere end 140.000 dollars (950.000 kr.) om året, stod for 16% af alle CO2-emissioner i 2019 – nok til at forårsage mere end en million overskydende dødsfald på grund af varme” ifølge rapporten.

I de sidste seks måneder har The Guardian samarbejdet med Oxfam, Stockholm Environment Institute og andre eksperter for at lave den særlige rapport, The Great Carbon Divide. Klima retfærdighed vil være højt på dagsordenen for denne måneds FN Cop28 klimatopmøde i De Forenede Arabiske Emirater. (The Guardian)

Oxfam-rapporten viser, at mens de rigeste 1% har en tendens til at leve klimaisolerede, airconditionerede liv, er deres CO2 udledninger – 5,9 milliarder tons CO2 i 2019 – ansvarlige for enorm lidelse.

I Danmark udleder den rigeste 1 procent (knap 60.000 mennesker) lige så meget CO2 som 1 million mennesker i de laveste indkomstgrupper og otte gange så meget som gennemsnitsdanskeren.

“Vi er på nogle måder på vej med den grønne omstilling i Danmark, men den 1 procent rigeste er ikke med på den. Det er jo sigende, at det er dem, der ikke får reduceret i deres CO2-udledning.” udtaler Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark. (dr.dk)

 

Vi får ikke løst udfordringerne med klimaet uden at adressere problemet med klima ulighed

Tidligere beregninger har vist, at det vil tage en gennemsnitsborger godt 5000 år at forurene lige så meget, som en milliardær gør på et enkelt år. (DIIS)

Ifølge den danske forsker i bæredygtig udvikling og regeringsførelse, Ole Therkildsen, så forværrer de super-rige klimakrisen, men har personligt midlerne til at undgå dens konsekvenser. Det skal der gøres noget ved hurtigst muligt.

Ifølge Therkildsen må man begynde at tale om elefanten i rummet:

“… To strategier er vigtige: Udskamning og beskatning. De rige og superrige er typisk meget synlige i TV, sæbeoperaer, glittede blade, sociale medier, i kulturlivet, forretningsverdenen og politik (selv om vi ved meget lidt om deres sociale netværk). Denne eksponering gør mange af dem sårbare over for offentlig udskamning. Både afsløringer af rige og magtfuldes seksuelle misbrug og insiderhandel på Wall Steet har vist sig at være effektive. Afsløring af absurd klimaskadeligt overforbrug kan måske have samme virkning, især hvis bekymringerne om klimakrisens virkninger breder sig blandt borgere verden over…” (Ole Therkildsen, Dansk Institut for Internationale Studier)

Oxfam opfordrer til betydelige formuesafgifter på de super-rige og ekstra skatter på olieselskaber for at støtte de hårdest ramte, reducere uligheden og finansiere overgangen til vedvarende energi. Organisationen hævder, at en skat på 60% på indkomsterne for de rigeste 1% kunne indbringe 6400 milliarder dollars om året og potentielt reducere CO2-udledningerne med 695 millioner ton.

 

Relaterede artikler:

COP28 er sandhedens time for olieindustrien udtaler verdens energichef

Højeste niveau af CO2 i 3 millioner år ifølge FN: Der var havniveauet over 10 meter højere

De sidste 12 måneder var de varmeste i mindst 125.000 år ifølge nye rapporter

Hvordan olieselskaber lægger ansvaret for klimaforandringer over på forbrugerne

Vi har hårdt brug for kæmpe klimastrejker igen for at få sat klimaet øverst på dagsordenen

Der foregår en regulær desinformations krig mod den grønne omstilling og her er modsvaret

Enorme fund af CO2 neutral hvid brint kan måske blive en gamechanger for klimaet

Nyt lovende gennembrud for genbrug af elbilers batterier ifølge svenske forskere

Skiftet til grøn energi er “ustoppeligt” og giver håb om de 1,5 grader ifølge Det Internationale Energiagentur

Antarktis havis i rekord lavpunkt som kan få skræmmende følger ifølge forskere

Portugal er på 100% grøn energi og forbrugernes elregning er næsten nul i 6 dage i træk

To ting opnået på COP28 kan alene levere 85% af de nødvendige reduktioner i fossile brændstoffer

Mere end 1000 klimaforskere opfordrer folk til at blive klimaaktivister

 

Kilder: Oxfam, dr.dk, The Guardian, Dansk Institut for Internationale Studier.