DTU forskere bidrager til rekord i fusionsenergi – et skridt nærmere uendelig grøn energi

Det inderste af tokamak fusionsanlægget. Foto: EUROfusion

I en bemærkelsesværdig bedrift inden for fysik og energiforskning har et internationalt team, herunder forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), været med til at sætte en ny rekord i fusionsenergi ved Joint European Torus (JET) i Oxford, England. Dette gennembrud indikerer en markant fremgang mod realiseringen af fusionsenergi som en kommerciel kilde til ren, sikker og næsten uudtømmelig energi.

Forskerne opretholdt rekordhøje 69 megajoule fusionsenergi i fem sekunder ved at bruge kun 0,2 milligram brændstof. Det er nok til at drive omkring 12.000 husstande i samme tidsrum. (CNN)

”Det viser, at vi er på rette vej mod pålidelig fusionsenergi, for nu har vi gentagne gange kunnet vise, at eksperimentet virker og producerer mere og mere energi,” udtaler Søren Bang Korsholm, seniorforsker på DTU. Flere af DTU’s forskere har været med til at planlægge og analysere eksperimentet på JET. (dtu.dk)

Fusionsenergi, ofte omtalt som den “hellige gral” inden for bæredygtig energi, er processen, hvormed to lette atomkerner fusioneres/smelter sammen til at danne en tungere kerne, et fænomen der naturligt forekommer i stjerner, herunder vores egen sol. Denne proces frigiver enorme mængder energi, meget mere end den fission, der driver nutidens atomkraftværker. En af de mest tiltalende aspekter ved fusionsenergi er dens brug af brintisotoper som brændstof, som findes rigeligt i havvand, hvilket gør det til en næsten ubegrænset energikilde.

”Det er den samme brændstoftype og teknologi, som kommercielle fusionskraftværker forventes at bruge og derfor er resultatet vigtigt,” siger Søren Bang Korsholm.

Fusionsanlægget midt under energirekorden: Billede fra video

Den energi, der produceres gennem fusion, har potentialet til at revolutionere vores energisystemer, da den er ren, ikke udleder drivhusgasser og producerer minimalt langvarigt radioaktivt affald sammenlignet med traditionel fission. Desuden er risikoen for katastrofale hændelser, som dem set i fissionsbaserede atomkraftværker, næsten ikke-eksisterende i en fusionsreaktor.

Det banebrydende ved DTU-forskernes arbejde og deres kolleger ved JET er, at de har formået at producere en betydelig mængde fusionsenergi under kontrollerede forhold. Dette er en kompleks præstation, da fusion kræver ekstremt høje temperaturer – millioner af grader – for at overvinde de afstødende elektriske kræfter mellem de positive kerner. Forskerne brugte en tokamak-reaktor, et donut-formet kammer, der bruger kraftige magnetfelter til at indeholde det varme plasma, hvor fusionen finder sted.

Denne rekord i energiproduktion er et skridt hen imod ITER-projektet, et internationalt samarbejde, der bygger verdens største tokamak i Frankrig. ITER har til formål at demonstrere muligheden for at producere kommerciel fusionsenergi og vil gøre brug af viden og erfaringer fra JET.

Selvom kommerciel udnyttelse af fusionsenergi stadig ligger flere år ud i fremtiden, understreger den seneste rekord det formidable potentiale, denne energikilde har.

Andre bæredygtige energiformer som sol- og vindenergi har dog stadig et langt forspring og er langt billigere at udvikle og implementere.

Som et af de mest spændende områder inden for moderne fysik og bæredygtig teknologi, fortsætter forskningen i fusionsenergi med at inspirere håb om en uendelig og ren energiform. DTU-forskernes indsats er et vigtigt bidrag til en global stræben efter en bedre og mere bæredygtig fremtid.

 

Se fusionsanlægget lave rekorden:

 

Relaterede artikler:

Afgørende gennembrud med fusionsenergi: Vi er tættere på uendelig grøn strøm og varme end nogensinde

“Supercapacitors”: Fremtidens løfte om grøn og fleksibel energilagring

Grønne teknologier står nu for hovedparten af Kinas vækst og det udfordrer Vesten

 

 

Kilder: EUROfusion, DTU, CNN, BBC.