Enorme fund af CO2 neutral hvid brint kan måske blive en gamechanger for klimaet

Hvid brint kan blive en betydelig ny kilde til ubegrænset CO2-fri energi. Lorraine, Frankrig.

Verdens største forekomst af hvid brint er blevet fundet i Lorraine i det nordlige Frankrig ved et tilfælde, ifølge flere medier.

Dette kan få stor betydning for klimaet og den grønne omstilling. Hvid brint er dukket op som en joker i kapløbet om at begrænse CO2 udledninger. Den CO2 neutrale brint kan erstatte fossile brændstoffer i fabrikker, kraftværker og hjem uden udledning af drivhusgasser. (The Guardian)

Hvid brint produceres naturligt i jordens skorpe og betragtes som en potentiel ren energikilde. Hvid brint er en exceptionel ren, da den produceres gennem elektrolyse drevet af vedvarende energikilder, hvilket resulterer i næsten nul emissioner under produktionen og er derfor også en energikilde med et enormt potentiale. Langt det meste grå brint produceres ved afbrænding af naturgas, og dette er en proces der udleder meget store mængder CO2, hvorimod hvid brint er bundet i jorden og “kun” kræver at man henter den op. I modsætning til fossile brændstofreserver, der tager millioner af år at danne, bliver hvid brint kontinuerligt genopfyldt.

Forekomsten i Frankrig kan indeholde op til 46 millioner ton hvid brint, hvilket er mere end halvdelen af verdens nuværende årlige produktion af grå brint.

Ifølge CNN indvarsler den banebrydende opdagelse i Frankrig en potentiel global revolution på energiområdet.
Mens man oprindeligt ledte efter fossile brændstoffer i det nordøstlige Frankrig, faldt forskerne Jacques Pironon og Phillipe De Donato ved et tilfælde over den betydelige forekomst i en dybde på 1.250 meter.

Reservoirer af hvid brint er også blevet fundet i lande som USA, Rusland, Oman og Mali og forskellige andre regioner. Eksperter anslår at på globalt plan kunne den potentielle mængde hvid brint nå op på titusindvis af milliarder tons. (Energy Central)

Gevinsten kunne være enorm: US Geological Survey har udtalt, at selv hvis kun en lille brøkdel af brinten under jordens overflade kunne udvindes, ville der sandsynligvis være nok til at vare i hundredvis af år.

Adskillige start-ups undersøger i øjeblikket kommercialiseringen af hvid brint. Ikke desto mindre forventes fuldskala udviklingen af denne ressource at kunne strække sig over omkring to århundreder. Yderligere udfordringer inkluderer regulatoriske hindringer og produktions omkostninger. På nuværende tidspunkt ligger den estimerede produktionsomkostning for hvid brint omkring 1 dollar pr. kilo, i modsætning til 6 dollar pr. kilo for grøn brint.

Geologer mener, at uudnyttede reservoirer af hvid brint i både USA, Australien og Europa har potentiale til at kunne levere verden ren energi på en enorm skala.

Det er den billigste løsning til produktion af klimaneutral brint og er konkurrencedygtig med fossile brændstoffer.

 

Et stort spørgsmål er om olieselskaberne vil være villige til at hjælpe med at udvinde hvid brint

“Tænk på en vippe”, udtaler geologen Philip Ball til The Guardian: “Der kan være modstand mod at hjælpe en industri med at blomstre, hvis dens succes betyder, at værdien af multitrillion-dollar fossile gasreserver falder. Men der kan være et tipping point, hvor det ville udgøre en økonomisk risiko at gå glip af muligheden.”

Bill Gates er en af flere investorer som er gået ind i projekter til udvinding af hvid brint i USA.

Der er stadig forbundet stor usikkerhed med hensyn til udvindingen af hvidt brint,  men det kan meget vel gå hen at blive en joker i den grønne omstilling og en væsentlig energikilde i fremtiden, hvis udvindingen og anvendelsen tager fart.

 

Relaterede artikler:

Hvordan olieselskaber lægger ansvaret for klimaforandringer over på forbrugerne

Nyt lovende gennembrud for genbrug af elbilers batterier ifølge svenske forskere

Non-stop geotermisk grøn energi får stort gennembrud med ny type anlæg

Maersk får bio-methanol til jomfrurejsen af verdens første grønt drevne containerskib

 

Kilder: The Guardian, World Economic Forum, CNN, US Geological Survey, forbes.com.