EU’s CO2-udledning fra fossile brændstoffer rammer det laveste niveau i 60 år

I 2023 fik EU et hidtil uset antal solceller og vindmøller

EU udledte 8% mindre CO2 fra fossile brændstoffer i 2023, sammenlignet med 2022, hvilket skubber CO2-udledninger ned til det laveste niveau i 60 år, skriver The Guardian.

Faldet i udledninger er det stejleste årlige fald i historien lige efter nedlukningen i 2020 under Covid-19, ifølge en analyse fra Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

“EU’s CO2-udledninger er endelig faldet tilbage til de niveauer, der var i mine forældres generation i 1960’erne,” udtaler Isaac Levi, en analytiker hos CREA. “Men over denne tidsperiode er økonomien tredoblet – hvilket viser, at klimaændringer kan bekæmpes uden at opgive økonomisk vækst.” skriver CREA i en pressemeddelelse.

Rapporten indikerer, at over halvdelen af reduktionen i CO2-udledninger i EU skyldes øget anvendelse af renere energikilder. I 2023 etablerede EU et hidtil uset antal solenergianlæg og vindmølleparker, som det fremgår af industrielle data. Desuden lykkedes det at generere større mængder elektricitet fra vandkraftværker og atomkraftværker, som tidligere var påvirket af tørke og vedligeholdelse. Dertil kommer, at hele EU havde et lavere elforbrug sidste år.

 

Energikrisen og krigen i Ukraine

Krigen i Ukraine har fungeret som en katalysator, der har tvunget EU til at mindske sin afhængighed af olie- og gasstater som Rusland. Samtidigt faldt udledningerne fra kul med 25% sammenlignet med 2022 – og er blevet halveret siden 2015, mens udledninger relateret til gas og olie faldt med henholdsvis 11% og 2%. (earth.org)

Krigen i Ukraine har tvunget EU til at mindske sin afhængighed af olie- og gasstater som Rusland.

I løbet af første halvdel af 2023 bidrog fossile brændstoffer med blot 33% af elektricitetsproduktionen, hvilket er den mindste andel nogensinde i EU’s energimiks, ifølge energianalyseinstituttet Ember.

Yderligere nedskæringer i CO2-udledningen skyldtes et lavere elektricitetsforbrug på grund af bedre vejrforhold og reduktioner i andre sektorer, særligt inden for industri og transport.

For at nå EU’s fastsatte mål om mindst 42,5% vedvarende energi inden 2030, skal EU fordoble sin aktuelle andel af vedvarende energi før 2030.

I marts 2023 vedtog EU et forbud mod salg af fossile biler fra 2035, med delmål om at skære 55% i CO2 for nye biler og 50% for varevogne inden 2030. Desuden indgik EU en aftale om at reducere CO2-udledninger fra tunge køretøjer, med et mål om 90% reduktion inden 2040 for nye lastbiler og busser.

“De 8 procents reduktion i CO2-udledninger bør fejres,” udtaler Isaac Levi, hvor han henviser til EU´s reduktion i 2023, “men mere skal gøres for at afvænne EU fra fossile brændstoffer, reducere afhængigheden af stater som Rusland, samtidig med at vi efterlader verden som et bedre sted for den næste generation.” skriver CREA i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Verdens to største CO2-udledere har kurs mod store klimafremskridt i 2024 trods udfordringer

De enorme sagsanlæg mod olieselskaberne kan accelerere den grønne omstilling

Fem grunde til at der stadig er håb for klimaet ifølge anerkendte klimaforskere

 

 

Kilder: The Guardian, earth.com, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), ember-climate.org.