Gigantiske batterier til strømnettet i stærk vækst: Kan være løsningen for bæredygtig energis dilemma

Batteriprojektet ved Moss Landing bliver verdens største

Hvad angår størrelsen og kapaciteten på batterier vil mange blive overrasket over, hvad der er undervejs i Californien og flere andre steder i verden.

”The Moss Landing battery storage project” i Californien er verdens største batteriprojekt, hvor man kan lagre overskydende energi, når solpaneler og vindmølleparker producerer elektricitet – og føre elektriciteten tilbage i nettet, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.

Allerede i indeværende år vil alene to kæmpebatterier i projektet kunne lagre nok strøm til 300.000 husholdninger i 4 timer.

Derudover har Tesla planlagt, at deres ”megapack” batterier skal tilsluttes elnettet fra midten af 2021 med nok kapacitet til at forsyne hele San Francisco i 6 timer.

Yderligere kæmpebatterier er planlagt i San Diego og Long Beach i Californien.

Eksperter mener, at udbredt energilagring er nøglen til at udvide rækkevidden af ​​vedvarende energi og fremskynde overgangen til et CO2-frit elnet.

Californien er uden tvivl førende i teknologien og anvendelsen af højtydende batterier, men også flere andre steder i verden er der gang i udviklingen af kæmpebatterier, der i sidste ende sandsynligvis vil medvirke til en total udfasning af fossile brændstoffer.

”Drevet af kraftigt faldende priser og teknologiske fremskridt, der giver batterier mulighed for at lagre stadig større mængder energi, er netskala-batterisystemer i rekordvækst i USA og rundt om i verden” (BBC)

Kravet om CO2-neutrale energiforsyninger har også medført kæmpe batteriprojekter i det sydlige Florida, Frankrig, Chile, Litauen og Australien, London og Manchester.

Cryobatteriet ved Manchester

Størstedelen af de store batteriprojekter bygger på de teknologiske fremskridt og store ressourcer bilbranchen har brugt på at udvikle bedre og bedre batterier. Der er dog også undtagelser, og et af dem foregår i Storbritannien.

Et projekt i England bygger på en teknologi med flydende luft. Projektet er kendt som Cryobatteriet og vil få en kapacitet omkring dobbelt så stor som verdens største kemiske batteri, Tesla batteriet i Syd-Australien.

Cryobatteriet vil få strøm fra “Walney offshore wind farm”, verdens største vindmøllepark, der i øvrigt er drevet af danske Ørsted.

Udviklingen af bæredygtige energiformer og dermed også udviklingen af kæmpebatterier vil desuden i de nærmeste år få et gigantisk løft med den nye administration i USA, der sigter efter en CO2 neutral energisektor allerede i 2035.

Den nye præsident, Joe Bidens klimaplan hedder meget mundret ”Bidens plan for at bygge en moderne, bæredygtig infrastruktur og en retfærdig fremtid med ren energi”. Den vil betyde en en gigantisk satsning på grønne investeringer for 12.500 milliarder dollars, der i samme hug skal sparke gang i den amerikanske økonomi efter covid-19, og skabe nye jobs for den hårdt prøvede befolkning.

Der forskes også i Danmark i lagring af bæredygtig energi. En af Danmarks mest markante innovatører, Henrik Stiesdal arbejder blandt andet på et EU-støttet projekt med termisk lagring. Planen er at være klar med kommercielle anlæg allerede til næste år.

 

 

MAXUS EUNIQ – 7 SÆDER OG 100% ELEKTRISK

 

Relaterede artikler:

Salget af elbiler eksploderer: Tæt på et tippepunkt for grøn omstillings teknologi

Gennembrud for lagring af bæredygtig energi: Nyt kæmpebatteri kan rumme strøm til 200.000 boliger

Nanoteknologi får mursten til at fungere som batterier og kan give bæredygtige bygninger

Joe Biden klar med historisk ambitiøs klimaplan for USA efter valget

 

Kilder: BBC, e360.yale.edu, The Guardian, ecowatch.com, New York Times, erhvervsstyrelsen.dk, maxus-danmark.dk.