Kinas økonomiske fremgang i 2023 blev bemærkelsesværdigt drevet af grønne teknologier, hvilket modsiger den udbredte opfattelse af, at klimaindsatser skader økonomien, skriver Carbon Brief, der har speciale i videnskab og politik for klimaændringer
Analyser fra Carbon Brief viser at grøn energi og teknologi – herunder vedvarende energikilder, atomenergi, batterilagring og elbiler – bidrog med 40% til Kinas BNP-vækst, og gør dermed sektoren til den største i væksten i kinesisk økonomi.
Mere end halvdelen af det samlede verdensomspændende antal solpaneler er nu installeret i Kina, og langt størstedelen af solceller installeret i EU kommer fra Kina. Derudover har den kinesiske elbil, BYD lige overhalet Tesla som verdens bedst sælgende mærke af elektriske køretøjer.
Med en investering på imponerende 6100 milliarder kr. i grøn energi og teknologi, har Kina ikke kun styrket sin egen økonomi, men også påvirket det globale marked positivt. Prisfald på solpaneler og batterier har accelereret global adoption af disse teknologier, hvilket understreger Kinas rolle i den grønne energirevolution.
“Kinas hidtil usete produktionsboom med vedvarende energi har presset priserne ned, hvor omkostningerne til solpaneler er faldet 42% år-til-år… mens batteripriserne faldt med endnu stejlere 50%,” skriver Carbon Brief. “Dette har til tilskyndet til meget hurtigere udbredelse af grøn energiteknologi.”
Stigningen i investeringer i vedvarende energi kommer, imens Kinas ejendomssektor skrumpede for andet år i træk. Dette skifte positionerer grøn energi og teknologi som en central del af ikke kun Kinas energi- og klimaindsats, men også i landets bredere økonomiske og industrielle politik.
Dette udfordrer samtidig de vestlige lande, der også forsøger at knytte deres egne klimastrategier til indenlandsk industriel vækst, skriver Carbon Brief.
Vesten er i hård konkurrence med Kina om at være førende i grønne teknologier
Flere lande prøver at markere sig i væksten af grøn energi og grønne teknologier. De mest fremtrædende lande udover Kina, er USA og medlemslandene i EU, som har investeret betydeligt i vedvarende energikilder som sol, vind, og vandkraft samt i grønne teknologier som elbiler og batterilagring. Den specifikke rangorden landene imellem varierer afhængigt af den specifikke målestok – såsom installeret kapacitet, nye investeringer eller andel af energimixet.
USA’s bidrag til den globale vækst i grøn energi er betydelig, især inden for vindenergi, hvor landet har en af de højeste kapaciteter installeret. Biden-administrationens lovpakke, Inflation Reduction Act er den suverænt største samlede investering i amerikansk historie, og trods navnet sigter lovpakken især på at reducere CO2 udledning over de kommende år. Lovpakken med 2.689 milliarder kr. til klimaindsatsen forventes i høj grad at accelerere udrulningen af grønne teknologier.
EU-landene arbejder også sammen med ambitiøse klimamål, herunder at få en betydelig andel af energiforsyningen fra vedvarende kilder. Tyskland er særligt fremtrædende inden for sol- og vindenergi, mens de Skandinaviske lande (især Norge og Sverige) har gjort betydelige fremskridt inden for vandkraft og bioenergi. I 2023 blev der hver eneste uge installeret solceller til, hvad der svarer til energi fra én atomreaktor i EU-landene.
Ifølge The Economist er det europæiske solcelleboom er i virkeligheden mest kinesisk: 95 % af de moduler, der er installeret i EU, er importeret fra Kina, som kan producere dem til uovertrufne priser. Dette gør europæiske politikere bekymrede, da EU-landene også gerne vil have del i den økonomiske vækst som den grønne omstilling giver, med mange nye jobs, og ikke mindst uafhængighed af russisk gas. EU vil helst undgå blot at skifte sin afhængighed ud fra det ene autokratiske regime til det andet, og samtidig bevare beskæftigelsen.
Relaterede artikler:
Verdens to største CO2-udledere har kurs mod store klimafremskridt i 2024 trods udfordringer
Kina har lavet en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer globalt
Kilder: Carbon Brief, Financial Times, The Economist.