En af hovedforfatterne bag FN´s seneste klimarapport, professor i klimaforandringer Sebastian Mernild, står i spidsen for en kæmpe satsning, SDU Climate Cluster.
SDU Climate Cluster (SCC) har blandt andet som formål, at samle viden på tværs af videnskaberne og promovere samarbejde mellem den nyeste viden, erhvervslivet og fonde for at udvikle og implementere klimaløsninger hurtigere.
Det er en af de største satsninger fra SDU nogensinde, og SDU investerer 96 millioner i det nye projekt.
”Vi står overfor den største omstilling af samfundet”, indleder Sebastian Mernild den nye introduktionsvideo til SDU Climate Cluster.
En grøn omstilling, der i høj grad har brug for, at videnskaben bidrager med de gode løsninger, der kan ruste samfundet mod klimaforandringer, drivhusgasreduktioner, omstilling af samfundet og bane vejen for klimaneutralitet i 2050. (SDU Climate Cluster)
Det er en opgave, der er så stor, vigtig og presserende, at det kræver samarbejde og koordinering hele vejen rundt.
”Det er ligegyldigt, hvor vi er henne i samfundet, så har vi et ansvar at løfte…” udtaler forhenværende minister og EU-kommissær Connie Hedegaard i introduktionsvideoen.
Viden om eksempelvis nye teknologier indenfor grøn brint og nanoteknologi, eller hvordan man inddrager borgere, virksomheder og offentlige institutioner i nye samlende tiltag.
”Det sidder så meget interessant viden ude omkring på universiteterne, som ikke hurtigt nok bliver bragt i spil…” udtaler Connie Hedegaard.
Som klimaproblematikken kræver, sigter SCC også på samarbejde på tværs af landegrænser.
Det er en af SCC´s ambitioner at blive den foretrukne partner ”for de førende forskningsmiljøer i verden inden for missionsdrevet tværfaglig klimaforskning.”
Med missionsdrevet forskning hentydes der til, at de forskellige vidensområder får et fælles koordineret mål om at skubbe samfundet i en mere klimavenlig og bæredygtig retning.
SCC har desuden som mål, at blive ”det oplagte valg for morgendagens klimatalenter – både studerende og unge forskere – som ønsker at tilegne sig dybere indsigter samt skabe eksterne netværk for bæredygtig social udvikling.”
Ud over naturvidenskaberne er der også fokuseret på temaer som adfærd, forbrug, innovation, design, sundhed og naturens balance.
Om få år er vi i stand til at lave brændstoffer ud af luft og vand, der billigere end fossile brændstoffer. Power-to-X, som det også kaldes, vil helt klimaneutralt erstatte eksempelvis de fossile brændstoffer i fly- og skibstrafikken. Det er bare en af de vidensområder, der kræver koordinering mellem forskere, fonde og erhvervslivet for at kunne implementeres hurtigere til gavn for klimaet.
Meget af den viden, der skal til for at få den grønne omstilling til at lykkes findes allerede. Det er i høj grad et spørgsmål om, at få den viden kanaliseret ud og implementeret hurtigt, for at undgå de værste klimascenarier.
”Hvis vi skal frem i bussen så hurtigt som klimavidenskaben siger vi skal, så tror jeg meget på det der med at sige: Lad os pulje kræfterne sammen” opsummerer Connie Hedegaard meget præcist missionen med SCC.
”Vores måde at innovere på går hurtigere og hurtigere – så det giver os håb om at vi kan klare udfordringerne udtaler Horst Günter Rubahn, professor i nanoteknologi ved SDU.
”Savner din virksomhed kontakt til forskningen, eller sidder du som forsker med en god ide, som vil blive endnu bedre med andres faglighed – så kontakt SDU Climate Cluster,” afslutter Sebastian Mernild introvideoen.
Se evt SDU Climate Clusters åbningsfilm:
Relaterede artikler:
FN-rapport forudser drastiske klimaændringer langt tidligere end hidtil antaget
Historisk udvidelse af grøn energi i Nordsøen: Strøm til 230 millioner europæiske husstande
Milliardinvesteringer i grøn brint til fly og skibe giver nyt boom for Danmark
Fremtiden for flyrejser lysner: Nyt CO2 neutralt brændstof og elektriske fly
Store fondsejede virksomheder i Danmark står bag fremdrift i den grønne omstilling
Kilder: SDU Climate Cluster, altinget.dk, VIA/ritzau, dr.dk.