Russiske forskere vil genskabe mammutter med gammel DNA og ny teknologi som led i en stor plan for at redde klimaet.
”Holdet bag Pleistocene Park mener, at en genskabelse af økosystemet fra Pleistocæn-æraen i Sibirien kunne have en vigtig indflydelse på klimaet; et team af genetikere arbejder på at sætte mammutter lige i hjertet af disse planer.” (BBC)
Det kan lyde som noget fra Jurassic Park, men ikke desto mindre kan planen lade sig gøre og dermed hente dyr, der uddøde for flere tusind år siden tilbage i naturen. De kuldestærke mammutter vandrede rundt på jorden i omkring 250.000 år og forsvandt fra Sibirien for omkring 10.000 år siden.
Man har i de senere år fundet meget velbevarede mammut mumier. Det betyder, at videnskabsfolk i dag ved mere om mammutter end noget andet forhistorisk dyr – og om sammenhængen mellem klima og dyr.
Nikita Zimov, en af de russiske forskere bag projektet udtaler til BBC:
”For bare 15.000 år siden så det landskab vi har markant anderledes ud. Dengang gik der millioner af store planteædere rundt; mammutter, heste, bisoner og behårede næsehorn. De udgjorde verdens største økosystem som kaldes Mammutsteppen. Den strakte sig hele vejen fra Frankrig til Canada, og fra de arktiske øer til Kina. Dette økosystem var så kraftfuldt, at det havde indflydelse på klimaet.”
Det nutidige arktiske økosystem er meget mindre produktivt, og der er langt færre dyr; omkring 100 gange færre dyr end under Pleistocæn-æraen. Det betyder samtidig, at økosystemet er langt dårligere til at absorbere CO2.
Nikita Zimov og en række andre forskere håber, at man med en Pleistocene Park kan skrue tiden tilbage for klimaforandringerne. Det kan opnås ved at øge antallet af dyr, og dermed genetablere græsstepperne.
Genetableringen af dette hyperaktive økosystem vil betyde en nedkøling af planeten på flere måder:
For det første ved at beskytte permafrosten, der smelter i disse år. Permafrosten indeholder en af de største reservoirer af kulstof vi har, og når permafrost smelter frigives CO2 til atmosfæren.
Tilstedeværelsen af store planteædere kan sænke jordtemperaturen og stoppe optøningen
Flere dyr vil desuden nedtrampe sneen og lave et isolerende lag af sne.
Flere græssletter vil alt andet lige også betyde større refleksion af sollys tilbage i rummet, og dermed sænke temperaturen i atmosfæren.
Zimov pointerer, at denne type økosystem desuden vil absorbere langt mere CO2.
Mammutter vil ifølge forskerne være en vigtig tilføjelse til økosystemet, fordi de fungerer som omvandrende bulldozere og kan tåle kuldegrader helt ned til minus 50.
Der er findes også amerikanske forskerhold, der vil genoplive fortidens kæmper, og drømmer du om at klappe en mammut skal du måske kun vente i 8 år.
Vi har teknologien til at genskabe genomet fra uddøde dyrearter og bringe dem til live igen.
”Forskere kan nemlig bruge det revolutionerende genværktøj CRISPR til at bringe mammutter, vandreduer, urokser, tasmanske tigre og et væld af andre uddøde dyr til live igen – og samtidigt hjælpe med at redde de mest truede dyr fra uddø” (dr.dk)
Det kan gøres ved at trække mammut gener ud af resterne fra uddøde eksemplarer. Derefter bruger man CRISPR teknologien til at ”klippe-klistre” mammut-DNA ind i genomet hos en nulevende elefant. Endelig indsætter man hybrid-DNA’et i en tom ægcelle fra en elefant, og bruger desuden en elefant som rugemor.
Den verdenskendte professor ved Københavns Universitet Eske Willerslev er positiv overfor ideen, og mener vi kunne lære meget af at ”observere adfærden hos de u-uddøde dyr.” (dr.dk)
For de fleste forskere handler det dog mere om naturbevarelse og genskabelse af økosystemer som kan hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer.
Der er ingen tvivl om, at der tænkes stort og langsigtet med Pleistocene Park; Nikita Zimov udtaler, at parken kunne blive “det største projekt i menneskets historie.“
Relaterede artikler:
Rusland er ved at tø op med hensyn til klimakrisen – og rent bogstaveligt
Flere lande sætter mål om at beskytte 30 procent af verdens land- og havareal inden udgangen 2030
Hvaler kan bremse klimakrisen ifølge IMF – og her er årsagerne
Kilder: BBC, livescience.com, 60 Minutes, The Atlantic, Polar Journal, pleistocenepark.org, reviverestore.org, dr.dk.