Rusland tør op i klima spørgsmålet – og rent bogstaveligt

Varmeste år i Moskva nogensinde og ingen sne i julen

Putins regering har hidtil ikke taget den globale opvarmning særlig alvorligt, men ser nu ud til at tø op i deres holdninger.

De russiske tundraer tør og giver alvorlige problemer for landet.

Rusland er en af verdens største CO2 udledere, og det er langt om længe ved at gå op for landet, at klimaforandringerne har store negative konsekvenser. Det er ifølge Putin og hans rådgivere på tide at skifte gear for at imødegå klimakrisen, og det er bestemt nye toner fra Moskva.

Ruslan Edelgeriev, Præsident Putins seniorrådgiver for klimaforandringer har opfordret Rusland til hurtigst muligt at gribe ind mod klimaforandringer, herunder tage mere substantielle skridt for at reducere landets afhængighed af fossile brændstoffer. (Moscow Times)

Der har ellers længe været den opfattelse i Rusland, at klimaforandringerne var et komplot opfundet af Vesten for at undergrave Ruslands økonomi, og at Gretha Thunberg var en analfabetisk og uvidende pige. Eller også har det bare været naturen, der har gjort sine ting – indtil nu.

En jul uden sne har imidlertid fået russerne til at vågne op. En anden vigtig omstændighed er, at den smeltende permafrost nu udgør en alvorlig trussel mod landets infrastruktur og økonomi.

”Idet permafrosten i mere end halvdelen af ​​Rusland er i gang med at tø, bliver afgørende olie- og gasinfrastrukturer defekte. Hvis Moskva ikke bremser sin afhængighed af fossile brændstoffer, risikerer landet at miste magt og indflydelse på den geopolitiske scene”. (Worldfinance.com)

”… naturkatastrofer som sidste sommers udbredte ildebrande i Sibirien er et tegn på, at Rusland er nødt til at gribe ind mod klimaforandringer” udtaler Ruslan Edelgeriev.

Klimaforandringer tvinger Rusland på nye veje

Rusland har allerede oplevet nogle af de højeste temperaturstigninger i verden.

En nylig meningsmåling fra januar viste, at ”67 procent af de adspurgte russere nu tror på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.” (Berlingske)

I december på det årlige pressemøde udtalte præsident Putin blandt andet:

»Vi kan ikke bare gøre ingenting. Vi har hele byer bygget på permafrost. Forestil jer, hvad det vil betyde, hvis det tør op,« sagde Putin og lovede en styrket indsats for at værne russerne mod klimaforandringer.

Rusland har også langt om længe ratificeret Parisaftalen, men der er lang vej endnu til at nå Parisaftalens mål for Ruslands vedkommende. Det er stadig ikke den officielle holdning at klimaforandringerne er menneskeskabte, selvom der i befolkningen er ved at ske et klart holdningsskifte.

At Putins seniorrådiver på klima nu taler så åbent og direkte er også et tegn på forandring.

Edelgeriev udtaler, at det er meningsløst at diskutere årsagerne til klimaændringerne: ”Klimaet har ændret sig og ændrer sig, så spørgsmålene er, hvordan kan vi påvirke det, så det ikke ændres yderligere, hvordan man tilpasser sig det, der har ændret sig, og hvad vi beslutter os for at gøre som det næste. ”

Tøbrud på vej i verdens største land

”Rusland er nødt til gradvist at reducere sine CO2-emissioner, “som alle store lande gør,” udtaler Alexey Kokorin, direktør og klimaforsker i WWF i Rusland. (The Moscow Times)

”Det er ikke godt at være en outsider. Rusland bør ikke være et imperium for klimaondskab, fordi det vil være meget let for os at indføre foranstaltninger til reduktion af emissioner, ” udtaler Kokorin.

Rusland er den 4. største CO2 udleder i verden og har ligesom Australien, der er verdens største eksportør af kul, oplevet alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne. Dette har tilsyneladende nu ført til et holdningsskifte omkring omfanget af nødvendige klimatiltag.

Det siger sig selv, hvad det vil betyde for verdens samlede klimaindsats, at få Rusland op i lige så højt gear som for eksempel Danmark og EU. Nye vinde fra Ruslands knap så kolde stepper kan måske, sammen med folkelig pres, få Moskva til at sætte gang i en tilsvarende proces som man allerede ser i store dele af verden. Det er en overraskende udvikling, som kan give nyt håb om reducere verdens CO2-udledning tilstrækkeligt og i tide.

 

Kilder: The Moscow Times, worldfinance.com, Berlingske.

Relaterede artikler:

Ruslands økonomi er mindre end Italiens og 40 procent styres af kriminelle

De fleste har nok en ide om, at Rusland er et land med en tvivlsom styreform og økonomi, men det er de færreste der kender omfanget af den såkaldt ”sorte” økonomi, og det mafiavælde som præger både udenrigs -og indenrigspolitikken …

 

Skift til grøn energi sker hurtigere end ventet, men 3 grader varmere fremtid venter

De værste klimascenarier bliver ifølge flere forskere stadig mere usandsynlige på grund af de grønne energiformers voldsomme fremmarch. Der er dog en række eksperter, som mener vi står overfor en 3 grader varmere fremtid alligevel …

Man kan faktisk hive CO2 ud af atmosfæren – og det er billigere end du tror

Selvom vi opfylder Paris-aftalens mål om at reducere CO2, vil det langt fra være nok, fordi temperaturpåvirkningen fra de udledninger, som allerede er i atmosfæren, har en langsigtet effekt….

Læs resten af…

7 grønne tiltag hvor du kan gøre noget markant for klimaet og dig selv

Det kan være svært at finde rundt i junglen af ideer og metoder til at mindske vores CO2 aftryk. Vi har her samlet de 7 vigtigste, der samtidig har en række positive sidegevinster på det personlige plan…

Læs resten af…