USA´s nye administration sætter klimaet først: “Akut national sikkerhedstrussel”

John Kerry´s udnævnelse har høj signalværdi

Tidligere udenrigsminister, John Kerry er nu udpeget som ”special presidential envoy for climate change”.

Den nye amerikanske administration vil betragte klimakrisen som ”den akutte nationale sikkerhedstrussel den er”, udtaler Kerry, der samtidig indtager en plads i det nationale sikkerhedsråd.

Allerede sidste år var USA´s efterretningstjenester samlet ude og advare om klimakrisen, som en national og global sikkerhedsrisiko, der truer infrastruktur, sundhed og sikkerhed. Det gælder bl.a. klimaforandringernes følger såsom oversvømmelser, skovbrande, tørke og storme, som kan medføre national og global ustabilitet ifølge efterretningstjenesterne.

”Kerry, der underskrev Paris-klimaaftalen på vegne af USA i 2016, vil arbejde på fuld tid for at tackle klimaforandringer hjemme og i udlandet som en del af Bidens nye administration” (climatechangenews.com)

Som udenrigsminister under Obama spillede Kerry en nøglerolle i ​​Paris-aftalen. Han samarbejdede desuden med den kinesiske udenrigsminister om en CO2-reducerende aftale mellem de to nationer i 2014.

”Signalværdien kan knap være større” skriver kongressen.com, og det er ganske givet af stor betydning for det grønne Danmark.

Det er samtidig af stor betydning for EU, både handels- og sikkerhedspolitisk, at der er kommet en ny præsident i USA – og det vækker optimisme i Europa generelt.

Ifølge Det Europæiske Råd er disse “de fem byggesten som EU vil basere sit nye forhold til USA på”:

Kampen mod Covid-19-pandemien.

En stærkere økonomisk genopretning.

Kampen mod klimaforandringerne.

Opretholdelsen af multilateralisme og de fælles værdier.

Fremme af fred og sikkerhed.

(Kilde: Det Europæiske Råd og dr.dk)

Klimakrisen i USA og verden udgør en væsentlig sikkerhedsrisiko

Kerrys udnævnelse kommer i forbindelse med, at Biden lover at genoplive vigtige alliancer og genoptage den globale scene ved at lede “et diplomatisk fremstød” for klimahandling efter fire års tilbagetog under Donald Trump.

Joe Biden vil tilslutte sig Parisaftalen på sin første dag i Det Hvide Hus, efter Trump for nyligt trak sig ud af aftalen.

Det er en kæmpe fordel for Kerry, at han tidligere har samarbejdet med den kinesiske partitop omkring klima. Kina og USA er de største CO2-udledere i verden.

USA og Kinas forhold er gået stærkt ned af bakke de sidste fire år, og for Kerry er det helt afgørende at de to supermagter kan arbejde sammen om klimaet, på trods af uoverensstemmelser militært i det Sydkinesiske Hav, og omkring menneskerettigheder generelt.

Det er noget af en udfordring at håndtere det sikkerhedspolitiske problem Kina udgør, og en reetablering af alliancen mellem EU og USA vil gøre det nemmere at stå imod kinesisk pres – ikke mindst når der fra alle parter lyder stor interesse i at samarbejde omkring netop klimakrisen.

 

Relaterede artikler:

Bidens sejr er også en kæmpe sejr for demokratiet og klimaet

Bidens valgsejr betyder en ny æra for klimaet og en genetablering af demokratiet i verdens mest magtfulde land – og det er godt for os alle sammen.
Læs resten af …

 

 

Joe Biden klar med historisk ambitiøs klimaplan for USA efter valget

Joe Biden, der i alle meningsmålinger står til at vinde amerikanske valg med stor margin, er klar med en klimaplan, der kan få stor betydning ikke bare i USA, men i resten af verden…

Læs resten af …

 

EU sætter markant højere klimamål og Kina forventes at følge efter

Kommissionsformand Ursula von der Leyen annoncerede i denne uge markant højere klimamål for EU – og nu følger Kina endelig efter…

Læs resten af …

 

 

Grøn genopretning er ifølge Den Internationale Valutafond en god forretning for alle og en historisk mulighed

For at undgå økonomisk recession og voldsomme klimaforandringer skal verdens beslutningstagere handle for at fremme en “grøn genopretning” lyder det fra Den Internationale Valutafond (IMF).

 

 

 

Kilder: Børsen, kongressen.com, dr.dk, Det Europæsiske Råd, insideclimatenews.org.