CO2 kan nu fjernes med fra luften med ny revolutionerende metode fra ny forskning

KLIMAPLUS ARTIKEL – 8 af 10 stjerner
 

Batteri der absorberer CO2 fra luften

CO2 kan nu fjernes helt fra luften og oplagres. Det viser helt ny revolutionerende metode der er udviklet af forskere fra det tekniske universitet i USA, MIT (Massachusetts Institute of Technology) som ved gennemgribende forskning og udvikling har frembragt et batteri, som effektivt kan fjerne CO2 fra luften.

”Denne nye teknologi kan vise sig at få betydning i kampen mod klimaforandringer, både i forhold til direkte CO2 udslip fra kraftværker og fra den fri luft”, rapporterer mediet Bloomberg. ”Den er betydeligt mindre energitungt end eksisterende metoder og meget billigere i drift”.

Det nye system forskerne har udviklet kan arbejde med CO2 i stort set ethvert koncentrationsniveau, selv ned til de omkring 400 dele pr. million, der i øjeblikket findes og ophobes i atmosfæren. (MIT News)

Teknologien, der er baseret på at lade luft passere gennem en stabel af ladede elektrokemiske plader, er beskrevet i en ny artikel i tidsskriftet Energy and Environmental Science.

 

En animation fra MIT universitetet illustrerer processen:

Electro-swing adsorption for high efficiency carbon capture from Sahag Voskian on Vimeo.

 

I sin enkelhed er enheden et stort, specialiseret batteri, der absorberer CO2 fra luften, som passerer over dens elektroder, hvorved batteriet oplades. Derefter frigives gassen, når det aflades. Under drift skifter anordningen simpelthen mellem opladning og afladning.

Den rene koncentrerede kuldioxid, der frigives under afladningsprocessen kan eksempelvis anvendes i produktion af drikkevarer, og til industriel brug.

“Alternativt kunne den rene kuldioxid komprimeres og injiceres under jorden til langvarig bortskaffelse eller endda gøres til brændstof gennem en række kemiske og elektrokemiske processer.” udtaler opfinder af teknologien, Sahag Voskian.

“Processen dette system bruger til opsamling og frigivelse af kuldioxid er revolutionerende” siger Voskian. ”… der er ikke behov for termik, tryk eller kemisk input. Det er bare disse meget tynde lag, med begge overflader aktive, der kan stables i en kasse og forbindes til en strømkilde. ” (MIT News)

 

Der er hårdt brug for at vi trækker CO2 ud af atmosfæren

De schweiziske CO2-støvsugere fra Climeworks

Der er, ifølge forskningen ingen tvivl om, at det ikke er nok, at vi bare reducerer vores CO2 udslip.

150 års udledninger har skabt et efterslæb, som vil vare længe endnu – med mindre vi ud over at reducere CO2 udslippet, også seriøst og i stor skala begynder at trække det eksisterende CO2 ud af atmosfæren.

Træplantningsprojekter i stor skala er pt. den mest effektive metode. Teknologier som det MIT præsenterer, og det schweiziske Climeworks, der har udviklet CO2-støvsugere, kan være begyndelsen på, at vi teknologisk kan begynde at trække noget af den ophobede CO2 ud af atmosfæren.

Climeworks har ambitioner om at blive større end Google, og forskerne fra MIT har oprettet et firma kaldet Verdox for at kommercialisere processen. De håber at udvikle et pilotskala-anlæg inden for de næste par år.

Systemet er let at skalere, udtaler Sahag Voskian til MIT News: “Hvis man vil have mere kapacitet, skal man bare lave flere elektroder.”

Flere medier beskriver den nye opfindelse fra MIT som et afgørende gennembrud og ligefrem et paradigmeskifte indenfor CO2 opsamling.

 

Se andre PREMIUM artikler:

Skift til grøn energi sker hurtigere end ventet, men 3 grader varmere fremtid venter

De værste klimascenarier bliver stadig mere usandsynlige på grund af de grønne energiformers fremmarch. Der er dog en række eksperter, som mener vi står overfor en 3 grader varmere fremtid

Læs resten af …

 

 

Kilder: News.mit.edu, forbes.com, bloomberg.com, sciencedaily.com, nyhedscentrum.dk, cnet.com, bigthink.com, inverse.com, theengineer.co.uk.