Det kan nu ses at CO2-udledningen allerede er ved at vende, eller ligefrem er vendt i 27 af verdens storbyer siden man lavede klimaaftalen.
Verdens byer står for omkring 70 procent af verdens samlede CO2-udledning, og verdens storbyer har været de helt store klimasyndere i den forbindelse.
Det er derfor gode nyheder, at der ifølge en ny rapport allerede er ved at ske en kraftig reduktion af CO2 i mange af verdens storbyer.
Ifølge verdens førende forskere skal den globale udledning af CO2 toppe senest 2020, og derefter begynde at falde hurtigt, hvis der skal være håb om at leve op til Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningerne til under 2 grader, og dermed forhindre katastrofale klimaændringer.
Rapporten viser, at mindst 27 medlemsbyer i C40 Cities Climate Leadership Group har toppet i deres CO2 udledning allerede i 2012, og er godt på vej til en fremtid med meget lavere CO2-udlening, hvilket kan gøre Parisaftalens mål til virkelighed.
Parisaftalens mål indenfor rækkevidde
De 27 storbyer er: Barcelona, Basel, Berlin, Boston, Chicago, København, Heidelberg, London, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milano, Montréal, New Orleans, New York City, Oslo, Paris, Philadelphia, Portland, Rom, San Francisco, Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver, Warszawa og Washington D.C.
”Hidtil har borgmestrene i mere end 60 C40 byer offentligt forpligtet sig til udvikling og implementering af ambitiøse klimahandlingsplaner inden 2020. Det er ofte klimaplaner, der faktisk overgår de nationale forpligtelser, for at nå de højeste mål i Paris-aftalen. Disse planer vil betyde, at mange flere byer vil blive CO2 neutrale senest i 2050.”
(Rapport fra C40-netværket, også kaldet C40 Cities Climate Leadership Group eller blot C40)
C40 er et netværk af megabyer og andre storbyer, som har forpligtet sig til at mindske udslippet af drivhusgasser.
C40 har netop holdt topmøde i København, hvor 96 af verdens storbyer deltog, og hvor det bl.a. var meningen af København skulle inspirere andre byer med deres klimainitiativer. København er en af de mindst forurenende storbyer i verden (TV2 den 9. oktober).
Analysen fra C40 dokumenterer, at siden CO2 udledningen toppede i de 27 storbyer, er der sket en gennemsnitlig reduktion på 22 procent. København har reduceret sin udledning med hele 61 procent.
Den kendsgerning, at 27 af verdens største og mest indflydelsesrige byer allerede er toppet i deres CO2-udledning viser, at en hurtig CO2-reduktion er mulig og allerede er godt i gang.
Dette vil givet inspirere en masse større og mindre byer til at efterligne storbyernes eksempel.
Det betyder en verden til forskel, at man ikke bare på nationalt niveau, men også i byerne sætter sig ambitiøse klimamål og laver konkrete klimaplaner.
Nogle eksempler på CO2-reducerende tiltag gennem de sidste 10 år i storbyerne er:
I dag har 82 byer implementeret cykeludlejningsordninger sammenlignet med 13 i 2009.
Der er nu mere end 66.000 elektriske busser på gaderne i C40-byer sammenlignet med færre end 100 i 2009.
24 byer har forpligtet sig til at opnå 100% vedvarende elektricitet i 2030 sammenlignet med 4 i 2009.
18 byer har forbudt eller begrænset engangsanvendelig, ikke-genanvendelig plast, sammenlignet med 2 i 2009.
17 byer har nu begrænsninger på højforurenende køretøjer, sammenlignet med 3 i 2009.
Som en organisation spiller C40 en vigtig rolle i at hjælpe borgmestre og embedsmænd med at få adgang til vigtige informationer og ressourcer, som kan hjælpe med til at sætte den bedste kurs for klimatiltag. C40’s Deadline 2020-program har været afgørende for byernes arbejde med at udvikle og implementere ambitiøse klimahandlingsplaner i overensstemmelse med videnskabsbaserede mål.
(Goodnewsnetwork.org)
Som et næste skridt til at give byerne den viden og de nyeste værktøjer, der er nødvendige for at lave storskala klimaindsats, annoncerede C40 lanceringen af C40 Knowledge Hub, en online platform, der samler viden, praktiske erfaringer og testede tilgange fra de byer, der er foran i klimatiltag. C40 Knowledge Hub vil give verdens byer adgang til politiske briefings, teknisk vejledning, de nyeste data og forskning, og en bank af case-studier til at katalysere handlinger i større hastighed og skala, og i alle faser af deres klimaforpligtelser.
“Verdens storbyer er i stigende grad blevet laboratorier, hvor løsningerne på klimaproblemerne udvikles.”
“Samtidig er byerne centrum for verdensøkonomien med 80 pct. af det globale BNP genereret i byer, så når byerne begynder at reagere på klimaforandringerne, er de både handlekraftige og har en enorm betydning for vores fælles fremtid. (Berlingske)
Klimakrisen er med til at skabe alliancer på tværs af landegrænser, og lige nu er byerne en helt afgørende motor for at få ting til at ske i det tempo der er nødvendigt.
Det er desværre ikke gratis at formidle uafhængig og væsentlig viden.
Kan du lide vores artikler, så hjælp os med at overleve som medie:
Støt os nemt med et mindre eller større beløb via MobilePay: Indtast valgfrit beløb og send til 53132670
På forhånd Mange Tak for din støtte 🙂
Relaterede artikler:
6 væsentlige grunde til at begynde at være mere optimistisk omkring klimakrisen
Gode klimanyheder fra hele verden lover godt ifølge Verdensnaturfonden
Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv
Fremtiden for flyrejser lysner: Nyt CO2 neutralt brændstof og elektriske fly
Glem Brexit: I Storbritannien foregår der i øjeblikket en klimarevolution af dimensioner
Global opvarmning kan bremses: Forhindringen sidder mest mellem ørene
Er klimakrisen vor tids 2. verdenskrig og kan vi skimte en D-dag?
Afsmeltningen af indlandsisen er bremset ned: Forsigtig optimisme blandt forskere
Kilder:
New York Times, goodnewsnetwork.org, TV2, b.dk, dr.dk, C40 Knowledge Hub og rapport fra C40