Kød gavner børn og plantebaseret kost forlænger livet hos voksne viser ny omfattende forskning

Forskningen åbner en vigtig debat: Bør kostråd være aldersspecifikke? Billede: Creative Commons.

Hvad vi bør spise for at fremme sundhed og levetid, afhænger langt mere af vores alder, end man tidligere har antaget.

Et stort internationalt studie fra University of Sydney, udgivet i Nature Communications, viser, at kød fremmer børns overlevelse, mens voksne har bedre gavn af en plantebaseret kost.

Forskere har analyseret data fra 101 lande over næsten 60 år og konkluderer, at animalsk protein gavner børns overlevelse, mens plantebaseret protein er forbundet med længere levetid hos voksne over 60 år.

 

Børn har brug for kødets næringsstoffer

Studiet viser, at små børn klarer sig bedre i lande, hvor kosten indeholder mere kød, mejeriprodukter og æg. Det skyldes, at animalske fødevarer indeholder komplet protein med alle essentielle aminosyrer, samt letoptagelige næringsstoffer som jern, zink og A-vitamin, som er afgørende for barnets vækst og udvikling.

“Vores studie viser et sammensat billede, når det kommer til sundhedsmæssige effekter af kød- versus planteprotein,” siger forsker på studiet, Caitlin Andrews. “For børn under fem år var en kost rig på animalsk protein og fedt forbundet med lavere dødelighed.” (The University of Sydney News)

 

Plantekost giver længere liv i den tredje alder

Når det gælder ældre voksne, vendes billedet. Undersøgelsen viser, at lande med højere tilgængelighed af planteprotein – som linser, kikærter, tofu og nødder – har højere livsforventning blandt voksne over 60.

Samtidig var lavt fedtindtag i kombination med plantekost en yderligere faktor for øget levetid. Det peger på, at næringsbehov ændrer sig markant med alderen.

Efter korrektion for faktorer som økonomisk velstand, befolkningstal og tidsmæssige trends, fandt forskerne klare mønstre:

Højere animalsk protein og fedt var forbundet med bedre overlevelse i barndommen.

Højere plantebaseret protein og lavt fedtindtag forbedrede overlevelse og forventet levetid hos ældre.

 

Klimavenlig kost kræver aldersafstemning

Forskningen åbner en vigtig debat: Bør kostråd være aldersspecifikke? Og hvordan kombinerer vi sundhed med den nødvendige omstilling til bæredygtige fødevaresystemer?

“Protein er en afgørende del af den menneskelige kost. Men efterhånden som spisevaner ændrer sig, og rige lande ønsker at mindske CO2-udledningen, er det vigtigt at overveje, hvor vi får vores protein fra,” siger hovedforsker på studiet, Dr. Alistair.

Han fortsætter:

“Viden om at planteprotein er forbundet med længere liv er vigtig – ikke kun for vores egen sundhed, men også for planetens.”

Studiet afviser ikke klima- og miljømål, men understreger nødvendigheden af balance: Små børn i udviklingslande med høj børnedødelighed har stadig behov for animalsk protein, mens ældre i velstående lande kan drage fordel af en grønnere kost.

 

Eksempler fra virkeligheden

Resultaterne er i tråd med tidligere studier, der har koblet højt indtag af rødt og forarbejdet kød til kroniske sygdomme som hjertesygdom, type 2-diabetes og visse kræftformer. Modsat er plantebaseret kost forbundet med lavere dødelighed og færre sygdomme.

Verdens længstlevende befolkninger – som i Okinawa (Japan), Ikaria (Grækenland) og Loma Linda (USA) – har netop kost med højt indhold af planter og lavt indhold af animalske produkter.

 

Nye kostråd for fremtiden

Resultaterne fra University of Sydney antyder, at der er behov for aldersdifferentierede ernæringsråd og en mere nuanceret tilgang til sund og bæredygtig kost.

Det vigtigste budskab fra forskningen er klart:

Det handler ikke om for og imod kød eller plantebaseret kost – men om hvornår i livet du spiser hvad.

 

Relaterede artikler:

Hvis du vil have et godt liv som ældre anbefaler nyt omfattende studie disse spisevaner

Ultraforarbejdede fødevarer og hvad forskningen rent faktisk siger om dem

Skal du spise før, efter eller endda under træning? Eksperterne giver deres bud

 

Kilder:

Nature Communications, 2024, University of Sydney – Charles Perkins Centre, StudyFinds, The Guardian, Scientific American, neurosciencenews.com.