7 grønne tiltag du selv kan gøre for at gavne klimaet og dig selv

Man har ofte mere end svært ved at finde rundt i den veritable jungle, der findes af ideer og metoder til at mindske vores CO2 aftryk. Derfor har vi her samlet de 7 vigtigste, som samtidig har en række positive sidegevinster på det helt personlige plan.

Man kommer langt med et energitjek på jobbet

1. Lav et energitjek hos dig selv og din arbejdsplads.

Skift for eksempel til LED pærer og vær medvirkende til, at det sker på din arbejdsplads også. Langt fra alle arbejdspladser har fået lavet et energitjek og taget de nødvendige beslutninger. Der er mange penge og CO2 at spare, både privat og på ens arbejdsplads.

Sluk skærme når de ikke bruges, og brug så vidt muligt dagslys i stedet for kunstig belysning. Det er desuden langt bedre for dit humør og helbred. Hvis du har mulighed for det, så ryk tættere på vinduet.

2. Internettet er noget af en strømsluger og ligger på linie med flytrafikken i sin samlede CO2-udledning. Du kan dog let mindske dit netforbrug ved for eksempel at sende links i stedet for filer. Man kan desuden afmelde nyhedsbreve man ikke har brug for. Sidst men ikke mindst er det en god ide at samles flere om at se det program man streamer, hvilket også ofte gør oplevelsen større.

Elcykling er inn og sjovere end du tror

3. Overvej at gøre noget godt for dig selv og miljøet ved at anskaffe dig en elcykel.
Flere og flere ser muligheden for både at få motion – og spare penge og CO2 ved at bruge en elcykel.
Man behøver ikke skille sig af med sin bil, men ikke desto mindre er det ofte det der sker, når folk har haft en elcykel i et par måneder. Det er pludselig blevet cool med elcykler og de er stærkt vanedannende. Følelsen af at have “cykelsuperkræfter” er noget de fleste elcyklister kender. Man får desuden stadig frisk luft og motion og er med til at mindske brugen af en af de store CO2-udledere, bilen.

4. Lav et købestop for dig selv i nogle uger. Vi er desværre nærmest opdraget af reklamer til at få et kick ud af at købe nye ting. Nyt tøj, fjernsyn, møbler og ting og sager vi køber af ren impuls i supermarkedet og andre steder.
Vidste du for eksempel, at tøjindustrien står for 10 procent af den globale CO2 udledning. Det er mere end den samlede CO2-udledning fra alle fly og skibe tilsammen.

Plantebaseret kost kan booste dit helbred og form markant

5. Spis mere plantebaseret. Husdyrhold er ansvarlig for 15 procent af det globale udslip af CO2. Det svarer til alle udledninger fra alle former for transport i verden; fly, biler skibe, tog etc. tilsammen.
Mange af de CO2 reducerende metoder har en gavnlig personlig sidegevinst. Men indtag af en mere plantebaseret kost slår uden tvivl dem alle. Ud over at være med til at reducere en af de helt store klimasyndere, giver plantebaseret kost en lang række sundhedsmæssige fordele; bedre hjertekar-helbred, lavere blodtryk, bedre restitution efter sport, større udholdenhed og en del undersøgelser peger desuden på, at den seksuelle stamina øges ganske markant af plantebaseret kost.

6. Overvej nye rejseformer. Det kan synes som en temmelig træls tanke at skulle droppe den eller de årlige flyrejser. Men flere og flere får øjnene op for de nye muligheder ved for eksempel at rejse med tog. Der er kommet langt flere togafgange og nemme forbindelser til Europas hovedstæder. Det er samtidig meget mere oplevelse i selve rejsen, og man ser betydeligt mere på sin vej. ”At rejse er at leve” sagde H.C Andersen og han rejste i hvert fald ikke med fly.
Togrejser er blevet moderne igen, så slip for sikkerhedstjek, for lidt benplads og genopdag eventyret ved selve rejsen.

Du kan gøre en stor forskel ved at medvirke til træplantning

7. Plant træer. Selvom vi reducerer vores CO2 udslip dramatisk fra i morgen, vil der stadig være en stor mængde ophobet CO2 i atmosfæren. Den hidtil bedste løsning er at plante træer – i massevis. Der er heldigvis allerede gang i mange kæmpeprojekter, og du kan støtte disse med større eller mindre beløb.
Kig efter projekter der benytter de mest krævende standarder for certificering af projekternes CO2-reduktion, fx Gold Standard eller VCS”, Verified Carbon Standard. Man kan for eksempel få plantet et mangrovetræ for 20 kr. Et mangrovetræ opsuger omkring et halvt ton CO2. Der er altså mulighed for, på den lange bane, at reducere CO2 i atmosfæren ganske betragteligt for relativt få penge.

Heyerdahl Climate Parks er et af de meget veldokumenterede projekter, der planter mangrovetræer.

At opholde sig i naturen og blandt træer har desuden vist sig at give nogle ret fantastiske sundhedsfordele.

 

Relaterede artikler:

Ny højprofileret Netflix-dokumentar vil ændre dine kostvaner og booste dit helbred

Dokumentaren, The Game Changers, der i øjeblikket kan ses på Netflix, er en semi-videnskabelig tour de force, hvor de færreste efterfølgende ikke vil overveje…

Læs resten af…

 

 

Man kan faktisk hive CO2 ud af atmosfæren – og det er billigere end du tror

Selvom vi opfylder Paris-aftalens mål om at reducere CO2, vil det langt fra være nok, fordi temperaturpåvirkningen fra de udledninger, som allerede er i atmosfæren, har en langsigtet effekt….

Læs resten af…

 

 

Skovbadning: Den nye trend læger anbefaler til helbredelse af krop og sind

Skovbadning har bredt sig fra Japan, hvor man kan få det på recept, til resten af verden og vestlig medicinsk tankegang, hvor det nu også vinder indpas som nærmest et universalmiddel …

Læs resten af…

 

Ny rapport viser en tredobling af den globale sårbarhed over for havvandsstigninger

En ny rapport offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Nature”, viser at 3 gange så mange mennesker som hidtil antaget er i farezonen p.g.a. havvandsstigninger og oversvømmelser langs kysterne. Mange storbyer er også alvorligt truede…

Læs resten af…
Kilder: Sparenergi.dk, energiforumdanmark.dk, groenforskel.dk, nyhedscentrum.dk, heyerdahl-parks.com.