Celleteknologi kan dyrke træmøbler i et laboratorium og reducere CO2 og træspild

Ny teknologi kan måske mindske afskovningen af kloden

Et nyt forskningsprojekt fra et amerikansk eliteuniversitet kan være et skridt på vejen til at mindske afskovning og træspild.

Et forskningsprojekt fra MIT universitetet viser, at man med en ny celleteknologi kan forme dyrkede træceller, til eksempelvis borde og andre møbler.

I en nyligt udkommet rapport forklarer forskerne detaljeret, hvordan de dyrkede trælignende plantevæv, udtrukket fra bladene fra en zinnia-plante – uden jord eller sollys.

Den nye teknologi kan betyde mindre afskovning i fremtiden, og vil desuden eliminere det spild der er i almindelig træproduktion.

Når et træ er fældet, afgrenet og skåret til det endelige produkt, bruger man helt ned til 4 procent af hele træet, udtaler forskerne bag forsøget.

Processen med at dyrke møbler vil også kunne foregå hurtigere, end de årtier det tager et træ at gro. Værdifuld skov vil ganske enkelt kunne bevares.

I øjeblikket er afskovningen af kloden et kæmpe problem, da træer stadig er det mest effektive middel vi har til at opsuge CO2 fra atmosfæren.

Trælignende celler fra zinnia blade (Billede: MIT)

Teknologien bag celledyrket træ er let at skalere og kan blive omkostnings effektivt meget hurtigere end for eksempel celledyrket kød – da planter simpelthen er lettere at dyrke på denne måde.

”Plantecellerne ligner stamceller,” udtaler Luis Fernando Velásquez-García, en hovedforsker i MITs Microsystems Technology Laboratories og medforfatter af forskningsrapporten. “De har potentialet til at blive mange ting.” (fastcompany.com)

Selvom videnskabsfolkene endnu ikke dyrket for eksempel et bord, er deres arbejde et vigtigt bevis på et koncept, som hvis det udbredes kan føre til store reduktioner i CO2-udledninger fra en lang række kilder, herunder afskovning, transport og produktion.

Hvis flere skove fik mulighed for ældes i en naturlig cyklus vil dette desuden hjælpe biodiversiteten, – en af klimakrisens andre store udfordringer, ud over den stigende mængde CO2 i atmosfæren.

Ifølge forskerne fra MIT er den nye teknologi til at producere biomateriale et skridt i den rigtige retning.

 

Relaterede artikler:

Nyt udviklet gennemsigtigt træ overgår glasvinduer i holdbarhed og isoleringsevne

Plantning af træer i stor skala vil kunne udligne årtiers udledning af C02

 

 

Kilder: MIT News, sciencedirect.com, Journal of Cleaner Production, fastcompany.com.