Nyt udviklet gennemsigtigt træ overgår glasvinduer i holdbarhed og isoleringsevne

Det gennemsigtige træ kan give en grønnere fremtid

Amerikanske forskere har opfundet en metode til at gøre bæredygtige træprodukter gennemsigtige. Produktet kan kan erstatte glasvinduer og er ovenikøbet mere isolerende og holdbart end almindeligt glas.

Det nyligt udviklede gennemsigtige træ kan sandsynligvis være med til at skabe en grønnere fremtid.

Et samarbejde mellem det amerikanske landbrugsministerium og en række universiteter har vist, at gennemsigtigt træ har potentialet til at overgå glasvinduer på næsten alle måder. Det gør opfindelsen til et af fremtidens mest lovende materialer.

Varme forsvinder let igennem almindelige glasruder, hvilket fører til højere energiregninger, når varmen undslipper i koldt vejr og strømmer ind, når det er varmt. Gennemsigtigt træ er cirka fem gange mere isolerende end glas, hvilket reducerer energiomkostningerne betydeligt.

Produktion af glas har desuden et tungt CO2 aftryk.

Den naturlige cellulose i træstrukturen og det energiabsorberende polymerfyldstof i gennemsigtigt træ betyder, at det er langt mere holdbart og lettere end glas. Det kan modstå meget stærkere slag end glas, og i modsætning til glas bøjer det eller splinter i stedet for at knuses.

Foto: USDA Forest Service

Forskerne har opnået gennemsigtighed i træet ved at koge det i en speciel kemisk opløsning, der fjerner det lignin der giver træet farve. Efterfølgende gennemvædes træet af epoxy, så det det kan opretholde sin styrke.

Træet man benytter er det hurtigt voksende balsatræ med lav densitet, og som viser sig at være mere holdbart og lettere end glas.

Et skifte til gennemsigtigt træ kan vise sig at være omkostningseffektivt, da det er lavet af en bæredygtig, vedvarende ressource med lave CO2-emissioner.

Ifølge amerikanske tal udgør den energi, der bruges til regulering af bygningstemperaturer 14% af den primære energi, der forbruges i USA – en fjerdedel heraf lækkes gennem ineffektive glasvinduer i koldt vejr.

Ud over vinduer kan materielet også bruges til til at lave møbler som borde og lignende.

 

Artiklen bygger primært på en pressemeddelelse fra USA´s Landbrugsministerium

 

Relaterede artikler:

Ny teknologi får mursten til at fungere som batterier og kan give bæredygtige bygninger

En ny forskningsrapport kan bane vejen for billigere lagring af vedvarende energi og gøre bygninger ekstremt bæredygtige.

Læs resten af …

 

Solceller lagt som holdbare fliser i indkørslen kan give strøm til en hel husholdning

Solceller lavet af genbrugs platicflasker, er stærke nok til at holde en bil, og kan lægges som fliser i indkørslen…

Læs resten af …

 

 

 

Kilder: U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, University of Maryland, goodnewsnetwork.org.