De meget rige udleder 10 gange så meget CO2 som den gennemsnitlige dansker

Ulighed slår hårdt igennem også på CO2 udledning

En ny omfattende rapport sammenligner klimaaftrykket mellem forskellige indkomstgrupper i samfundet.

Den ene procent rigeste i Danmark udleder, ifølge den nye rapport 93 ton CO2 pr. person om året, eller 10 gange så meget som en gennemsnitsdansker.

”De rigeste personer i Danmark er en del af en eksklusiv klub, som på globalt plan tilsammen har så højt et forbrug og bruger så mange penge, at de har ligeså stort klimaaftryk som de tre milliarder fattigste.” (dr.dk)

Tallene kommer fra den nye World Inequality Report 2022.

Ifølge Harvard University Press er rapporten “den mest autoritative og omfattende redegørelse for globale tendenser i ulighed. Undersøgt, kompileret og skrevet af et hold af verdens førende økonomer.”

Verdens rigeste mennesker bidrager enormt og disproportionalt til klimaforandringerne gennem CO2 udledende aktiviteter, og blandt andet britiske forskere er fortalere for, at den hurtigste måde at reducere CO2 udledningen på, er ved at at reducere CO2-fodaftrykket for de rigeste. (The Guardian)

”Med hensyn til energiefterspørgsel i Storbritannien tegner den mindst velhavende halvdel af befolkningen sig for mindre end 20 % af den endelige efterspørgsel, mindre end de øverste 5 % forbruger. Mens deres hjem kan være mere energieffektive, vil højforbrugere sandsynligvis have mere plads at opvarme. De ejer og bruger også flere luksusartikler og gadgets.”

De meget riges livsstil accelererer klimakrisen

Der er også den omstændighed, at rige ikke har samme incitement til at spare under en krise, eller for den sags skyld undlade at flyve på den ene luksusferie efter den anden.

Mere end halvdelen af udledningerne fra passagerflyvning kommer fra 1 % af de mennesker, der flyver oftest.

Selvom det kan være betændt politisk at opgøre ansvaret for klimakrisen på denne måde, er det dog tydeligt, at ligesom olieselskaberne bærer et kæmpe ansvar for klimakrisen, så bærer de rigeste i verden også et meget stort ansvar i at ændre vaner og adfærd for at undgå klimakatastrofen.

Uligheden i CO2 aftryk har stor samlet betydning og problemet bliver derfor nødt til at blive adresseret, ifølge flere forskere.

Diskussionen om individuelle klimaaftryk har været påvirket af, at olieselskaberne har brugt enorme summer på kampagner om det individuelle klimaaftryk, som en afledning fra deres bevidste vildledning af offentligheden omkring alvorligheden af klimakrisen igennem årtier.
Pointen var at flytte skylden over på den enkelte forbruger og således selv gå fri.

Personligt forbrug kan være et vanskeligt emne at tage fat på. Det kan hurtigt udvikle sig til en slidt debat om, hvorvidt håndtering af klimaændringer afhænger af individuelle handlinger eller systemiske ændringer fra regeringer og virksomheder. (BBC)

“Dette er en falsk dikotomi,” udtaler Lewis Akenji, der er leder af tænketanken Hot or Cool Institute til BBC. “…uden at tage fat på livsstilen for de rigeste og mest forurenende i vores samfund og den magt, de har, vil vi ikke være i stand til at håndtere klimaændringer.”

At lade de meget rige frit fortsætte med forbruge og forurene 10 gange mere end gennemsnittet er i princippet lige så forkert som at lade de store olieselskaber tjene mere end nogensinde på den aktuelle energikrise.

Helt at droppe debatten om individuelle klimaaftryk, ikke mindst for de aller rigeste vil være en stor fejl ifølge tallene, hvis man skal tackle klimaforandringerne rationelt og i tide.

 

Relaterede artikler:

Disse 20 firmaer er skyld i mere end 30 procent af verdens CO2-udslip

Olieselskaber vildledte bevidst om klimatruslen i årtier – nu betaler de prisen

Underminerer ulighed samfund: Fakta og politik?

 

Kilder: BBC, dr.dk, The Guardian, Harvard University Press, Oxfam Ibis, World Inequality Report 2022.