Kina har lavet en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer globalt

Golmud Solar Park i Kina på 2,8 GW er verdens største

En kæmpe solcellepark opført i Ningxia Hui i Gobi-ørkenen kan forsyne 1,5 millioner kinesiske husstande, og er med til at gøre Kina førende i verden, hvad angår solenergi, skriver Good News Network.

Parken har omkring 1 million kilowatts kapacitet og i stand til at generere 1,8 milliarder kilowatt-timer om året. Solcelleparken er det første af flere gigantiske vedvarende energiprojekter, der er planlagt til konstruktion i de tørre vestlige områder som Gobi-, Tengger- og Taklamakan-ørkenerne.

Også på globalt plan er solceller den hurtigst voksende grønne energiteknologi, og vil sandsynligvis tredobles over de næste fem år, ifølge Det Internationale Energi Agentur.

Ligesom de fleste kinesiske landlige provinser er Ningxia i høj grad afhængig af kul til elektricitet. De store installationer af sol og vind forventes at fremskynde den grønne udvikling i disse hovedsagelig- landbrugsområder.

Landets energi administration udtaler, at den installerede kapacitet for vedvarende energi i Kina fortsatte med at vokse i første kvartal og nåede 47,4 millioner kW, en stigning på 86,5% sammenlignet med samme periode sidste år.

Den kinesiske regering har ifølge deres seneste officielle plan til hensigt at installere 100 gigawatt vedvarende energi inden 2026; især sol og vind i ørkenområderne.

Med en samlet solcelle kapacitet på 392 GW er Kina pt. den største producent af solenergi i verden.

EU kommer ind på en andenplads, hvor Tyskland er førende på solceller med 67 GW alene.

Herefter kommer USA med ca. 135 GW, Japan med 85 GW og Indien med 63 GW.

Kina har dog også en del at indhente, da de stadig er den største udleder af CO2 i verden. Landets plan er at have nået en samlet solcelle kapacitet på 1200 GW inden 2030.

Til sammenligning var den danske solcelle kapacitet på 2 GW i 2022.

Vindmøller sammen med solceller producerede dog i 2022 hele 59,3 procent af Danmarks samlede elforbrug – en kraftig stigning fra året før. I 2022 blev der I Danmark installeret flere solceller end nogensinde før, ikke mindst på grund af energikrisen og krigen i Ukraine, der har betydet en voldsom investering i og udbygning af grønne energiformer for at undgå afhængighed af russisk gas.

Ifølge Det Internationale Energi Agentur (IEA), vil den globale solcellekapacitet næsten tredobles i perioden 2022-2027 og overgå kul og blive den største kilde til strømkapacitet i verden.

Rapporten fra IEA forudsiger også en acceleration af installationer af solpaneler på hustage og kommercielle hustage, som hjælper forbrugerne med at reducere energiregningen.

”Den globale energikrise har udløst et hidtil uset momentum bag vedvarende energi, hvor verden vil tilføje lige så meget vedvarende energi i de næste 5 år, som den gjorde i de sidste 20.” (iea.org)

 

Relaterede artikler:

Gigantiske batterier og nye teknologier kan sikre grøn energi når vejret svigter

Et stort positivt vendepunkt for klimaet vil ske allerede i år ifølge BBC

Vi kan nå klimamålene med kendt teknologi: IEA udgiver skelsættende rapport

 

Kilder: Good News Network, Ritzau, energiwatch.dk, Det Internationale Energi Agentur; Renewable power’s growth is being turbocharged as countries seek to strengthen energy security.