Netflix dokumentar udråbes som den vigtigste i år og vil ændre den måde du ser verden

Vores tanker og adfærd manipuleres fundamentalt af Big-techs algoritmer

The Social Dilemma der lige har haft premiere på Netflix er en øjenåbner af dimensioner.

Dokumentaren viser hvordan de store tech-firmaer som Google, Facebook og Twitter manipulerer os og skaber afhængighed via deres algoritmer og opbygning. Metoderne er så udspekulerede, at de færreste lægger mærke til det, og det har katastrofale konsekvenser for den verden vi lever i.

“Algoritmerne kontrollerer, hvad vi ser, hvordan vi ser det, uden at tage hensyn til sandheden eller menneskeheden” lyder det fra instruktør Jeff Orlowski.

“Disse platforme er drevet af en forretningsmodel, der vægter opmærksomhed over kvalitet, og algoritmerne vil systematisk skubbe brugere til mere og mere polariserede og ekstreme måder at tænke på i en søgen efter alt, der kan bibeholde vores opmærksomhed”. (soundvenue.dk)

Dokumentarens troværdighed er meget høj, da den primært fortalt af nøglepersoner indenfor tech-industrien. Disse personer er i dag skræmmende klar over, at de har været med til at skabe algoritmer og manipulations metoder, der er eksistentielt truende for demokratiet og menneskeheden. Ingen af de medvirkende fra tech selskaberne lader eksempelvis deres børn bruge sociale medier mere.

“Vi udnyttede den menneskelige psykologis sårbarhed, og vi gjorde det bevidst” (Tidligere Facebookchef, Sean Parker)

Filmen viser hvor altomfattende algoritmerne påvirker vores opmærksomhed, adfærd, selvværd og endda kan afgøre valg og vigtige beslutninger omkring eksempelvis klima.

Når du for eksempel googler ”climate change is…” vil Google komme med forskellige resultater alt efter, hvor du bor og, hvad Google ellers ved om dig. Det vil sige, at hvis du for eksempel bor et bestemt sted i USA, og hvis Google har sporet, at du er en person, der har tendens klimaskepsis vil der oftere stå ” climate change is a hoax” eller ” climate change is not real”.

Algoritmerne er i høj grad med til spredning af fake news og rygter, der igen er med til at polarisere og splitte befolkninger ad, som det er tydeligt at observere i eksempelvis USA, men også mange andre lande.

 

Se trailer:

 

Google og Facebook har overvåget alt hvad du har foretaget dig på nettet igennem mange år i en sådan grad, at de kan forudsige hvad du gør, og hvad værre er, manipulere din adfærd uden du aner det.

Filmen er i høj grad et opråb til politikere og brugere til at gøre noget ved problemet før det er for sent – og som en af hovedpersonerne udtrykker det: ”Før menneskeheden bliver sat skakmat.”

De store techfirmaer er i dag de suverænt rigeste, og agerer allerede i dag som stater, dog med den væsentlige forskel at de ikke står til regnskab overfor nogen borgere. Det er kun profitten der styrer, og deres supercomputere, kunstige intelligens og algoritmer har for længst udmanøvreret deres brugere.

Trump brugte ved sidste valg algoritmerne til at påvirke valget som man så det med Cambridge Analytica skandalen, og det forventes at præsidentens kampagnefolk vil gøre det igen overfor 80 millioner amerikanske vælgere. (Berlingske og Politiken)

Tidligere Facebookchef, Sean Parker: ”Vi udnyttede den menneskelige psykologis sårbarhed, og vi gjorde det bevidst”

CPH:DOX skriver om dokumentaren: ” I overvågningskapitalismens tidsalder er vi selv den rå ressource. Og den kunstige intelligens, der fodres af vores brug af gratis søgemaskiner og sociale medier er med til at sætte både sandhed og samfund over styr i en udvikling, der styrer direkte mod afgrunden”

”Men Jeff Orlowskis ambitiøse og vidtrækkende film handler ikke kun om teknologiens indflydelse på vores liv. Den ser også på vores egen indflydelse på teknologien og kommer med gode råd til, hvordan vi erobrer privatlivet tilbage – før det er for sent.

Nogle af de gode råd er for eksempel at bruge søgemaskinen Qwant i stedet for Google – fjerne alle notifikationer på din smartphone og drop så vidt muligt sociale medier og apps til disse. Sørg især for at lave restriktioner for dine børn, så deres selvværd og virkelighedsopfattelse ikke bliver ødelagt.

Dokumentaren er så vigtig for vores forståelse af den verden vi lever i, at den simpelthen er et must see for alle ansvarlige voksne. Hvis man ikke har adgang til Netflix, så opret evt. et gratis prøveabonnement, eller se filmen sammen med venner eller familie der har adgang.

 

Relaterede artikler:

Techdesignere bruger tankemanipulering for at stjæle din tid

En lille håndfuld firmaer manipulerer milliarder af menneskers tid, adfærd og tanker hver dag – og det meste foregår uden du overhovedet bemærker det…

Læs resten af …

 

 

Topforskere og tidligere Facebook chefer: Drop sociale medier og få bedre koncentrationsevne og livskvalitet

Hjernens fokuseringsevne tager skade af de konstante afledninger sociale medier udgør. De tilbyder dig overfladisk underholdning mod at de stjæler dine data, samtidig med, at de meget udspekuleret gør dig afhængig viser ny forskning…

 

 

Kilder: Soundvenue.com, cphdox.dk, Netflix, chicagotribune.com, indiewire.com, Berlingske, ABC News.