Ny teknologi kan give fuld opladning af elbilen på omkring 9 sekunder

Opladning af en elbil kan blive meget hurtigere i fremtiden

Sydkoreanske forskere har fundet en metode, hvor en typisk elbil vil kunne genoplades 200 gange hurtigere end i dag. (BBC)

Et af de forbehold man ofte hører i forhold til elbiler er ladetiden; selv med de hurtigste superladere i dag tager det noget længere tid end en optankning med benzin eller diesel.

Forskere fra Institute for Basic Science (IBS) i Sydkorea udtaler, at kvanteteknologi kan hjælpe elbiler med at oplade meget hurtigere. (BBC)

Kvantefysikken tilbyder en løsning, hvor alle bilbatteriets celler oplades på én gang, hvilket reducerer opladningen af ​​batteriet til få sekunder.

En hjemmeopladning kunne tilsvarende blive reduceret fra omkring 10 timer til ca. 3 minutter.

Forskerne udtaler, at kvanteteknologi stadig er ret ny, og at der er lang vej igen, men hvis den bliver implementeret siger de, at den vil revolutionere “måden, vi bruger energi på.”

Dr. Dario Rosa fra IBS udtaler, at konsekvenserne kunne være vidtrækkende. ”Kvanteopladning kunne gå langt ud over elbiler og forbrugerelektronik. For eksempel kan det finde nøgleanvendelser i fremtidige fusionskraftværker, som kræver store mængder energi for at blive opladet og udledt på et øjeblik.” (insidequantumtechnology.com)

Verdens pt hurtigste lader er superopladeren Terra 360

Forskerne brugte kvantemekanik til at modellere deres superhurtige ladestation med beregninger af ladehastigheden, der viser at et typisk elektrisk køretøj med et batteri indeholdende omkring 200 celler ville genoplades 200 gange hurtigere. Aktuel kollektiv opladning er ikke mulig i klassiske batterier, hvor cellerne oplades parallelt, uafhængigt af hinanden.

“Dette er særligt spændende, da moderne batterier med stor kapacitet kan indeholde adskillige celler.”
Forskerholdet går videre med at finde en eksakt måde at designe sådanne batterier på.

Verdens pt hurtigste lader er superopladeren Terra 360, hvor en opladning til 100 km kan gøres på omkring 3 minutter.

Teslas “Supercharger” kan oplade bilen til omkring 320 km på omkring 15 minutter.

Den hurtige ladetid er især vigtig, når man er undervejs. Dog oplader mange elbilejere i virkeligheden deres bil om natten, hvor der er masser af tid – og billig strøm.

Elbilmarkedet er en af ​​de hurtigst voksende sektorer i dag, og salget af fossile biler vil i flere lande sandsynligvis udfases allerede i 2030.

 

Relaterede artikler:

Fuld opladning af bilen på 15 minutter: Verdens hurtigste biloplader introduceres

Salget af elbiler eksploderer: Vi er tæt på et tippepunkt for grøn omstilling og det går hurtigt nu

Grøn to-hjulet transport overhaler: Salget af elcykler, el-motorcykler og scootere stormer frem

Flere hopper på de nye elcykler som et alternativ til bil og offentlig transport

Kæmpebatterier til elnettet i stærk vækst: Løsningen for bæredygtig energis dilemma?

 

Kilder: BBC, insidequantumtechnology.com, Institute for Basic Science, PHYSICAL REVIEW LETTERS, phys.org, scitechdaily.com.