Redaktionens udvalgte artikler fra 2020: Viden – klima – teknologi

2020 har medført en grundlæggende ændring af verden, som havde været svær at forestille sig i starten af året.

Året 2020 er et år de færreste vil glemme. Ikke mindst på grund af covid-19, men også fordi vi i 2020 for alvor så de store økonomier som EU, Kina og USA endelig vågne op til dåd omkring klimakrisen.

Covid-19 var med til for alvor at accelerere den udvikling på grund af de store grønne økonomiske genopretnings pakker – en udvikling vi kun lige har set begyndelsen på, og som vil række mange år frem.

På den måde blev coronakrisen en enorm løftestang for at løse den i virkeligheden langt større klimakrise.

Det verdensomspændende og helt unikke videnskabelige samarbejde, der har været omkring at udvikle en gennemtestet og sikker vaccine langt hurtigere end forventet, har også afspejlet sig i et verdens-omspændende samarbejde om at løse de store klimaudfordringer. En udvikling de færreste havde troet mulig i starten af 2020 – og som lover utroligt godt for de kommende år.

Nedenstående er udvalgte artikler indenfor videnskab, teknologi og klima i 2020. Uden tvivl et år der også vil gå over i verdenshistorien som et vendepunkt, og som et år med utrolige forandringer, landvindinger og fremskridt.

“Som en UFO”: Verdens længste dyr opdaget i dybhavet

Et 46 meter langt havdyr er fundet i dybhavet ud for Australiens kyst. Sandsynligvis det længste dyr nogensinde observeret…

Læs resten af …

 

Mega solcelleparker skyder op overalt i verden

Nogle af de mere imponerende solenergiprojekter finder man for eksempel i Dubai, hvor man er i gang med et gigantisk solcelleprojekt, der kan producere 5000 megawatt, svarende til 5 millioner husholdninger. (CNN)

Læs resten af …

 

Tiden som vi opfatter den er en illusion ifølge ny anerkendt videnskabsbog

Vores begreb af tid giver os en forståelse af den omgivende verden og ikke mindst os selv. Men hvad hvis tiden nu opfører sig markant anderledes end vi tror? Hvad hvis det nu viser sig, at du faktisk lever for evigt?

 

Årets bedste nyhed: Parisaftalens klimamål er kommet indenfor rækkevidde ifølge nye analyser

En ny analyse fra Climate Action Tracker viser, at målene for FN’s Paris-klimaaftale kommer “inden for rækkevidde.” (BBC)

 

Store flokke af blåhvaler er vendt tilbage til Antarktis og det er gode nyheder for klimaet

Verdens største dyr, den tidligere stærkt truede blåhval gør comeback i Antarktis. Det kan have stor betydning i forebyggelsen af klimaændringer. Forskere har registreret et “hidtil uset” antal blåhvaler …

Læs resten af …

Britisk psykolog: Dans gør dig klogere, stærkere og gladere

Ifølge den britiske psykolog, Peter Lovatt er vi født til at danse, og vi burde for vores eget mentale og fysiske helbred gøre det nærmest dagligt. Især i denne isolationstid…

Læs resten af …

 

Er det tid vi grundlæggende revurderer vores forhold til naturen?

Ifølge Dr. Eleni Dimou er det måske nu vi burde tage vores forhold til naturen grundlæggende op til revision. (BBC World)

Læs resten af …