Parisaftalens klimamål er kommet indenfor rækkevidde ifølge nye analyser (BBC)

Kilder: Climate Action Tracker og BBC

En ny analyse fra Climate Action Tracker viser, at målene for FN’s Paris-klimaaftale er ved at komme “inden for rækkevidde.” (BBC)

2020 er for mange et “annus horribilis”, ikke mindst på grund af pandemien.

Det er dog sket nogle ret markante begivenheder på klimaområdet, som sandsynligvis betyder, at verden nu er på vej til afgørende mindre temperaturstigninger end estimeret for bare et halvt år siden – og det er nærmest årets bedste nyhed.

En ny analyse fra Climate Action Tracker viser, at målene for FN’s Paris-klimaaftale kommer “inden for rækkevidde.” (BBC)

“Hvis alle nationale regeringer opfylder deres 2050-mål for netto nul-emissioner, kan opvarmningen være så lav som 2,1 ° C inden år 2100, hvilket sætter Paris-aftalens 1,5 ° C-grænse inden for rimelig afstand, ifølge nye beregninger fra Climate Action Tracker.” (climateactiontracker.org)

Climate Action Tracker er en uafhængig videnskabelig analyse, der beregner temperaturstigninger frem mod år 2100 ud fra staters frivillige klimaforpligtelser. Dette har de gjort siden 2009, og deres nye analyse er mildest talt en virkelig god nyhed ovenpå et noget omtumlet 2020.

Det er især EU´s og nu også Kinas markant øgede klimamål, der betyder, at vi nu kan se frem en temperaturstigning på “kun” 2,1 grader.

Joe Bidens meget ambitiøse klimamål for hans præsidentskab er også taget med ind i beregningerne, og Bidens klimapolitik kommer sandsynligvis til også at have indflydelse på, hvordan Sydamerika vil følge trop.

Kilde: Climate Action Tracker – december 2020

”Disse forpligtelser kan betyde, at stigningen i verdens temperaturer kan holdes på 2,1 C ved udgangen af ​​dette århundrede.” (BBC)

At verdens store og dominerende økonomier har sat så ambitiøse mål, betyder ganske enkelt at prognoserne pludselig ser noget mere fornuftige ud i forhold til at undgå de værste klimakatastrofer.

Mange andre lande er også fulgt trop; Japan, Sydkorea, Canada og Australien har for nyligt sat netto-nul CO2 udledning som mål inden 2050.

“Vi har nu mere end 50% af de globale emissioner dækket af store lande med et mål om nul emissioner fra midten af ​​århundredet,” udtaler Bill Hare fra Climate Analytics, der hjalp med at lede Climate Action Tracker-analysen. (BBC)

I alt har 127 lande nu sat sig som mål at have netto-nul CO2 udledning. Disse står tilsammen for 63 procent af al CO2 udledning i verden.

Det er meget sandsynligt, at endnu flere lande vi komme med på bølgen i det kommende år, og dermed betyde endnu lavere temperaturer inden år 2100.

Parisaftalens mål er nu indenfor rækkevidde

Prof. Niklas Höhne fra NewClimate Institute pointerer dog, at selvom der er sat ambitiøse målsætninger for 2050, er det nu vigtigt også at få sat ambitiøse klimamål for 2030, hvis man skal nå de overordnede mål i 2050.

Handling og politikker på kort sigt skal styrkes betydeligt,” udtaler Bill Hare.

Dette gælder også Danmark, hvor seriøse klimatiltag også på den korte bane efterspørges af eksperter og interesseorganisationer.

De store økonomier, herunder USA har en enorm vægt overfor de lande de handler med, hvilket meget sandsynligt betyder, at det meste af Sydamerika mere eller mindre tvinges til at leve op til klimamålene, hvis de vil drive samhandel med eksempelvis USA.

Tidligere estimater har været en stigning på 3 grader med katastrofale konsekvenser til følge. Bare tilbage i september var analysen fra Climate Action Tracker på 2,7 grader – så verden er faktisk inde i et ret forbløffende momentum på klimaområdet, som man dårligt kunne forestille sig i starten af 2020.

Hvis man tager en tager en tur op i helikopteren og ser på det store perspektiv, er klimakrisen langt vigtigere end coronakrisen, som heldigvis er et forbigående fænomen.

2020 vil på trods af pandemien måske i virkeligheden vise sig at være et “Annus mirabilis” – et  “forunderligt eller fantastisk år”, hvor verden for alvor begyndte at handle sammenhængende og effektivt på klimaforandringerne.

 

Relaterede artikler:

Bidens sejr er også en kæmpe sejr for demokratiet og klimaet

Bidens valgsejr betyder en ny æra for klimaet og en genetablering af demokratiet i verdens mest magtfulde land – og det er godt for os alle sammen.
Læs resten af …

 

 

Joe Biden klar med historisk ambitiøs klimaplan for USA efter valget

Joe Biden, der i alle meningsmålinger står til at vinde amerikanske valg med stor margin, er klar med en klimaplan, der kan få stor betydning ikke bare i USA, men i resten af verden…

Læs resten af …

 

EU sætter markant højere klimamål og Kina forventes at følge efter

Kommissionsformand Ursula von der Leyen annoncerede i denne uge markant højere klimamål for EU – og nu følger Kina endelig efter…

Læs resten af …

 

 

 

 

Kilder: Pressemeddelelse fra climateactiontracker.org, BBC.