Verden er der også i morgen og ungdommen har brug for at tro på det

Kronik

Vi har brug for positive fortællinger om fremtiden

Der er nok at bekymre sig om; klimakrise, uligheds-krise og krig. De mange dystopiske serier som eksempelvis ”The Last of Us” gør det ikke heller ikke lettere for ungdommen at tro på fremtiden. Tværtimod spøger en “allestedsnærværende dysterhed og øko-terror” der handlingslammer mange.

En af flere til at adressere denne vigtige problematik er Forfatter, journalist og musiker Kristian Leth. I bogen ”Fremtiden et der også i morgen” opfordrer Kristian Leth blandt andet igennem flere eksempler unge til ikke være bange, men genfinde troen på verden.

Klimaforskere bruger efterhånden mere tid på at diskutere med klima-doomers, end de før gjorde med klima fornægtere, og påpeger hvor meget det skader håndteringen af klimakrisen at gå rundt at tro at verden er fortabt på forhånd.

”Det er langt fra sandt, hvis man spørger Kristian Leth. For tendensen med at tro, at verden er ved at gå under, er ikke ny – tværtimod. Mennesket har mødt store udfordringer før, som blev løst med hjælp fra ungdommens drivkraft og nysgerrighed.” (altinget.dk)

Det var ungdommen der via deres engagement for alvor fik sat klimaet på dagsordenen, og det er ligeledes ungdommen der står for et skifte til mere klimavenlige mad- og tøjvaner, der også spreder sig som ringe i vandet.

Verdenssamfundet har tidligere overvundet kriser og har i den proces ovenikøbet opnået fremskridt i sundhed og velstand for verden som helhed.

Man behøver i virkeligheden ikke se længere tilbage end pandemien, der nu stort set er ude af vores bevidsthed som et alvorligt samfundsmæssigt problem.

For et halvt år siden frygtede alle en energikrise, men dette har eksempelvis ført til endnu større fremskridt for grøn energi, der lige har fået fremskrevet estimater for vigtige milepæle på grund af den accelererende investering i vedvarende energi.

Hvis man ser længere tilbage kan de fleste nok blive enige om, at i starten af 2. verdenskrig så fremtiden temmelig dyster ud og havde ekstreme konsekvenser for den enkelte. Alligevel vendtes krigen til en sejr, der efterfølgende førte til den største velstandsstigning i verdenshistorien.

Britt Wray der er en førende forsker i krydsfeltet mellem mental sundhed og klimaforandringer, mener at det er forståeligt nok at føle sig ængstelig over nutidens klimaoverskrifter. For nogle betyder det en allestedsnærværende dysterhed og øko-terror. Men det kan ændres og med det rette ”mindset” kanaliseres til positiv handling.

Wrays seneste bog, Generation Dread, beskriver, hvordan man forvandler klimaangst til ‘superbrændstof’, mens man samtidig opbygger følelsesmæssig styrke ved at handle på måder, der fremmer fællesskabets modstandskraft.

“Folk er mere isolerede end nogensinde,” siger hun. “Vi er nødt til at blive forbundet, udvikle sociale bånd og forbedre vores evne til at nå fælles mål med mennesker vi kender.”

“Al forskning viser, at de mennesker, der klarer sig godt gennem katastrofer, er dem med høj social kapital og forbundethed.”

At klimaangst og defaitisme er en konkret størrelse illustreres ved at hver fjerde unge kvinde vælger ikke at få børn på grund af klimakrisen.

Det nytter ikke noget at bagatellisere udfordringerne, for de er store og til tider overvældende. Det nytter til gengæld noget at blive ved med at bevare en tro på, at fremtiden er vi med til at skabe.

Selv om der er mange forhindringer at overvinde, er situationen langt fra håbløs. Fra den eksponentielle vækst i grønne løsninger til protestens kraft, og eksperter og toneangivende institutioner der viser, at der er en klar vej til at begrænse skaderne.

“Vi har alt, hvad vi har brug for med hensyn til teknologi, og med hensyn til den faktiske fysik ved vi, hvad vi skal gøre,” udtaler Solitaire Townsend, bæredygtighedsekspert og medstifter af forandringsbureauet Futerra. “Langt de fleste løsninger har en virkelig betydelig fordel for vores sundhed og velvære, indkomst og levestandard rundt om i verden.

Klimakrisen og tacklingen af denne kan rent faktisk komme til at betyde en renere, grønnere og mere velstående fremtid, alt efter hvad vi gør i dag.

 

Relaterede artikler:

Et stort positivt vendepunkt for klimaet vil ske allerede i år ifølge BBC

Vi står midt i et kapløb mellem Armageddon og en gylden klimafremtid ifølge flere eksperter

Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar

Vi kan nå klimamålene med kendt teknologi: IEA udgiver skelsættende rapport

Skiftet til grøn energi kan spare billioner af kroner viser nyt stort Oxford studie

Putin har forregnet sig: Verdens demokratier samles og situationen kan desuden accelerere grøn energi

Grøn genopretning er ifølge Den Internationale Valutafond en god forretning for alle og en historisk mulighed

Hvis du køber genbrugstøj har du sandsynligvis stil, ifølge nyt studie