Det er ikke verdens undergang: En databaseret bog om begrundet håb for en bæredygtig fremtid

Bogen giver et mere afbalanceret overblik over jordens tilstand

I en tid hvor pessimistiske fortællinger om jordens fremtid ofte dominerer mediebilledet, fremstår bogen “Not the End of the World – How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet” som et fyrtårn af datadrevet og kritisk optimisme.

Oxford forskeren Hannah Ritchie udfordrer i bogen de udbredte dommedags overskrifter og viser en lang række databaserede grunde til at tro på en bæredygtig fremtid.

Hannah Ritchie er seniorforsker ved University of Oxford og forskningsleder ved Our World in Data. Hendes forskningsarbejde fokuserer på bæredygtighed i forhold til klimaændringer, energi, fødevarer og landbrug, biodiversitet, luftforurening, skovrydning og folkesundhed.

Ritchie underkender langt fra, at vi står overfor betydelige udfordringer, der skal håndteres, men bogen fokuserer især på de databaserede grunde til at se ud over dommedags overskrifterne.

Tilgangen handler i høj grad om at zoome ud fra de daglige nyhedshistorier, som er en “forfærdelig måde at forstå det større billede på”, se på de langsigtede data for at få et klarere overblik over, hvad der virkelig foregår, og forklare det til folk. “Hvis vi zoomer ud, kan vi se noget virkelig radikalt, banebrydende og livgivende: Menneskeheden er i en helt unik position til at bygge en bæredygtig verden”. (The Guardian)

Vidste du eksempelvis, at:

   • CO2 udledninger per indbygger faktisk er faldende og har været det i det sidste årti.
   • Skovrydningen toppede tilbage i 1980’erne.
   • Den luft vi indånder nu er markant forbedret sammenlignet med for århundreder siden.
   • Flere mennesker døde af naturkatastrofer for hundrede år siden.
   • Overfiskeri er aftaget, og omkring 83 % af de fisk vi fanger nu kommer fra bæredygtige kilder.

   

Hannah Ritchie, seniorforsker ved University of Oxford

Der er endnu flere vigtige pointer og overraskende data at finde i bogen, som blandt andet omhandler regnskovene, plastic i havene og meget andet.

Spækket med den seneste forskning, praktisk vejledning og oplysende grafik, vil bogen sandsynligvis få dig til at genoverveje næsten alt, hvad du har fået fortalt om verdens tilstand. “Not the End of the World” vil give dig værktøjer til at forstå vores nuværende krise og foretage livsstilsændringer, der faktisk har en indvirkning. Hannah skærer igennem støjen ved at skitsere, hvad der virker, hvad der ikke gør, og hvad det haster med at fokusere på, så vi kan efterlade en bæredygtig planet til fremtidige generationer.

“Ikke verdens undergang” er ikke bare en bog; det er et kald til handling. Den opfordrer læserne til at se ud over de ofte dystre overskrifter og anerkende de fremskridt, der bliver gjort. Det er en påmindelse om, at fremtiden for vores planet ikke er forudbestemt, og at vi har magten til at forme den. Bogen tilbyder et kritisk, optimistisk perspektiv bakket op af solide data, der giver os overbevisende grunde til at tro, at vi kan blive den første generation, der skaber en bæredygtig verden.