Forskere har opdaget et kæmpe dybhavskoralrev i Atlanterhavet, der strækker sig fra Florida til South Carolina og dækker et område på størrelse med Jylland. Det er det største dybhavskoralrev opdaget til dato.
Fundet af denne skjulte perle, i dybder på op til 1.000 meter, viser blandt andet, at der sandsynligvis findes masser af endnu ikke kortlagte koralrev i dybhavet kloden rundt. Kun omkring 25 procent af dybhavet er ordentligt kortlagt indtil videre, ifølge forskerne.
Det bemærkelsesværdige fund af dybhavsrevet kaster lys over en tidligere uudforsket undervandsverden og giver værdifuld indsigt i diversiteten og modstandsdygtigheden af marine økosystemer.
“Det er øjenåbnende – det er betagende i skala,” udtaler Stuart Sandin, en marinbiolog ved Scripps Institution of Oceanography, som ikke var involveret i det nye fund. (ABC News)
Den del af dybhavet, der ligger mellem 200 og 1000 meter, også kaldet “ocean twilight zone” eller tusmørkezonen, er i mange henseender stadig stort set uudforsket.
Uden for sollysets rækkevidde
Dybhavskoralrev trives i havets mørke dybder, i modsætning til de fotosyntese-afhængige tropiske koralrev. Korallerne her har udviklet evnen til at filtrere næring fra vandet i dybder fra 200 til 1.000 meter, hvilket vidner om deres ekstraordinære tilpasningsevne og robusthed.
Et livskraftigt økosystem der dog også trues
Dybhavskoralrevene har ligesom tropiske rev et rigt og varieret marineliv, inklusiv arter som hajer, sværdfisk, søstjerner, blæksprutter, rejer og adskillige fisketyper. Disse økosystemers rolle i at bevare havets biodiversitet og balance er uvurderlig, hvilket fremhæver vigtigheden af at beskytte dem, udtaler forskerne.
Koralrevene i dybhavet dækker mere af havbunden end tropiske rev. Begge typer levesteder er sårbare over for lignende risici, herunder klimaændringer og forstyrrelser fra olie- og gasboringer, udtaler Erik Cordes, en marinbiolog ved Temple University, der har kortlagt revet ud for Florida og South Carolina med en ny 3D teknik, skriver ABC News.
Global klimapumpe fra dybhavet
Faktisk ved vi mere om rummet end vores eget dybhav. Det er her, man kan foretage de mest utrolige opdagelser i en tredimensionel, vægtløs verden. Mange af dybhavets fisk foretager en vertikal vandring på flere hundrede meter hver eneste dag. Det er den største migration af dyr på hele kloden, og det er samtidig med til at lave en global klimapumpe. Planter og bakterier, der opsamler CO2 i de øvre vandlag bliver spist af dybhavets fisk om natten, når de vandrer mod overfladen. Og denne CO2 trækkes med fiskene ned i dybhavet om dagen, for så endelig at blive til såkaldt “marinesne”, der falder ned på bunden, hvor det lagres i flere tusind år. På den måde renses atmosfæren for CO2. Det vurderes, at uden denne klimapumpe ville atmosfæren indeholde op mod 50 procent mere CO2.
De uudforskede dybder
Med kun 75% af verdens havbund kortlagt i høj opløsning er potentialet for at opdage endnu større dybhavskoralrev stort. Det lover yderligere spændende afsløringer om vores planets undervandsverden. Kortlægningen af dybhavet en nøgle til at forstå vores planet bedre og fremme en bæredygtig udnyttelse og bevarelse af havets ressourcer.
Dybhavet rummer mulige opdagelser som uopdagede arter, der har tilpasset sig ekstreme forhold såsom højt tryk og mørke. Forskere forventer også at finde unikke økosystemer, nye geologiske formationer og potentielle medicinske ressourcer fra unikke biokemiske forbindelser i dybhavets organismer. Derudover kan dybhavet gemme på uvurderlige mineralressourcer og et mangfold af mikroorganismer med særlige egenskaber, som kan udvide vores forståelse af biokemisk diversitet. Endelig kan historiske og arkæologiske artefakter, som sunkne skibe også blive fundet, hvilket tilføjer en historisk dimension til kortlægningen af dybhavet.
Relaterede artikler:
Problemet med plastik i havet har været overvurderet med mindst faktor 15 viser ny rapport
Koraller i Stillehavet har vist sig at kunne tackle opvarmningen af vandet ifølge nye undersøgelser
Dybhavet kan være en del af løsningen på klimakrisen og har hidtil uanede fiskebestande
Kilder: ABC News, NOAA, phys.org.