De enorme sagsanlæg mod olieselskaberne kan accelerere den grønne omstilling

Olieselskaberne står overfor en lang række retssager

En af de største klimasager i historien finder sted i USA, hvor Oregons Multnomah County fremsætter et erstatningskrav på over 350 milliarder kr. mod en række olie- og gasproducenter, skriver BBC.

Hvis Multnomah County vinder denne sag, vil det få enorme juridiske og økonomiske konsekvenser, hvilket potentielt kan føre til snesevis flere vundne retssager mod producenter af fossile brændstoffer.

Mere end 40 klimasøgsmål er indgivet af amerikanske stater og kommuner mod olie- og gasindustrien. Disse søger at bruge forbrugerbeskyttelse, produktansvar og andre love til at søge erstatninger for at betale for klimarelaterede omkostninger, skriver Financial Times.

En af advokaterne i sagen fra Multnomah County er Jeffrey B. Simon, som er kendt for at vinde en opioid-sag med store erstatninger fra producenterne. Han siger, at domstolene fremstår som den mest kraftfulde løftestang for klimaindsatsen, ved at ramme producenter af fossile brændstoffer på pengepungen. (BBC)

Californien har sagsøgt flere af verdens største olieselskaber, herunder ExxonMobil, Shell og BP, med argumentet om, at de har vildledt offentligheden i årtier om, hvordan afbrænding af fossile brændstoffer ødelægger planeten.

Det civile søgsmål bygger på, at olie- og gaschefener vidste, at afhængighed af fossile brændstoffer ville få katastrofale resultater, men undertrykte informationen ved at udbrede desinformation om emnet.

Exxon og andre olieselskaber har i mere end 20 år betalt falske eksperter for at så tvivl om klimaforandringerne – stik mod hvad deres egen forskning viste, som det blandt andet blev dokumenteret i DR programmet Kampagnen mod Klimaet.

Skader ved klimakatastrofer løber op i kæmpe beløb

Deres bedrag forårsagede en forsinket samfundsmæssig reaktion på den globale opvarmning, hvilket har resulteret i milliarder af dollars i skader, herunder tørke, vidtrækkende skovbrande og historiske storme i Californien, hedder det i sagsanlægget.

Søgsmålet, som blev indgivet i overdomstolen i San Francisco af Californiens justitsminister, søger erstatning fra olieindustrien for at hjælpe med at betale omkostningerne ved klimaændringer og for at forhindre industrien i yderligere forurening.

“I mere end 50 år har de store olieselskaber løjet for os – skjult det faktum, at de længe har kendt til, hvor farlige de fossile brændstoffe de producerer, er for vores planet,” udtalte Californiens guvernør Gavin Newsom.

“Californiens skatteydere bør ikke betale regningen. Californien tager skridt til at holde store forurenere ansvarlige.” (Financial Times)

USA´s højesteret har for nyligt afvist at blande sig i retssagerne, hvilket øger sandsynligheden for at de store olieselskaber vil komme til at betale enorme erstatningssummer og tvinge dem i en grønnere retning fremover.

Olieindustriens ageren og vildledning af offentligheden kaldes “det mest konsekvensfulde cover-up i amerikansk historie”. Man har tidligere set store juridiske opgør med tobaksindustrien, der i årtier tilsvarende brugte enorme summer på at vildlede om tobaks alvorlige skadevirkninger. Konsekvenserne af olieindustriens vildledning er langt større og vil række mange generationer frem.

Den omstændighed at olieselskaberne har kendt til konsekvenserne og samtidig groft har vildledt politikere og offentlighed gør, at de har mistet enhver troværdighed. Selskaberne vil derfor stå dårligt i de kommende retssager, ifølge juraprofessor, Daniel Farber fra University of California.

En anden juraprofessor, Donald Braman fra George Washington University, går skridtet videre, da han i en artikel i Harvard Environmental Law Review, argumenter for at olieselskaberne også skal sigtes for manddrab. Enkeltpersoner og virksomheder bliver jævnligt anklaget for drab for utilsigtede dødsfald forårsaget af hensynsløshed eller uagtsomhed. (euronews.com)

Retssagerne mod olie- og gasindustrien er komplekse og involverer forskellige retskrav og processuelle hindringer, men de har potentiale til at medføre væsentlige ændringer i branchen og bidrage til den globale klimaindsats.

 

Relaterede artikler:

COP28 er sandhedens time for olieindustrien udtaler verdens energichef

Manden der skabte klimaforskningen og vores forståelse af sammenhængen i verden

Nøglestrategier for klimahandling i Danmark 2024 for den enkelte og samfundet

Fem grunde til at der stadig er håb for klimaet ifølge anerkendte klimaforskere

Portugal er på 100% grøn energi og forbrugernes elregning er næsten nul i 6 dage i træk

 

Kilder: BBC, Financial Times, dr.dk, euronews.com, videnskab.dk.