Grøn energi har nået vigtige milepæle og fortsætter med at sætte nye rekorder

Exceptionel vækst er den “nye norm” for sol- og vindkraft

Udviklingen indenfor grøn energi har nået vigtige milepæle og fortsætter med at sætte nye rekorder sammen med omstillingen til grøn transport.

Global Wind Report 2021 taler for sig selv: 2020 har været rekordår for firmaer, der fremstiller vindmøller eller for investorer, der finansierer dem. 93 nye gigawatt er tilføjet – svarende til en stigning på 53% på et år.

“Gennem teknologiske innovationer og stordriftsfordele er det globale vindkraftmarked næsten firedoblet i størrelse i løbet af det sidste årti og har etableret sig som en af ​​de mest omkostnings-konkurrencedygtige og modstandsdygtige energikilder i hele verden.”

Udviklingen er vel at mærke sket på trods af covid-19, der har ramt andre brancher hårdt.

Det Internationale Energiagentur anslår, at sol -og vindenergi vil stå for 90 procent af ny energi i 2021 og 2022.

For at nå klimamålene gøres der dog i rapporten opmærksom på, at vi skal have endnu mere fart på og tredoble væksten i vindkraft i løbet af det næste årti. En ambition der faktisk er indenfor rækkevidde med det nuværende momentum indenfor grøn energi. Og i øvrigt virkelig gode nyheder for mange danske virksomheder.

Tysk bilindustri har været hurtig til at omstille til elbiler

Tippepunkt for grøn transport

Omstillingen til grøn transport går også rigtig stærkt og får stadig mere fart på. I Tyskland eksempelvis er det allerede er hver femte bil, der kan køre på el. Det er nok ikke gået nogen forbi, hvor mange nye modeller af elbiler, der hele tiden introduceres på markedet.

Hvis man ser på udviklingen i hele verden er det ifølge eksperter tydeligt, at vi har nået et afgørende tippepunkt indenfor grønne transportformer. Det gælder ikke bare USA og Europa, men faktisk også i store dele af Asien hvor to- og trehjulet eltransport nærmest eksploderer. Som med grøn energi er det en udvikling, der kun vil fortsætte med at accelerere og overhale fossilbilerne langt hurtigere end forventet for bare få år siden.

Grønne energiformer betyder enden på kulkraft

Enden på kulkraft

Kulkraftværker lukker på stribe i hele verden. Europa ligger klart forrest i den udvikling, men både politiske målsætninger og ren og skær økonomi betyder, ifølge flere betragtere en snarlig ende på kulkraft i det hele taget. De grønne energiformer er ganske enkelt langt mere rentable, og udkonkurrerer allerede nu de sorte energiformer.

Det Internationale Energiagentur forventer ud fra nye beregninger, at grøn energi vil gøre en ende på kulkraft allerede i 2025.

Derudover har man i de sidste år set en massiv tilbagetrækning af investeringer i fossile brændstoffer. Både private investorer og store pensionsselskaber trækker tæppet væk under olie- og gasindustrien. En udvikling der ikke kun gør sig gældende i Danmark, men efterhånden har bredt sig til hele verden, blandt andet på kraftig opfordring af Det Internationale Energiagentur i deres skelsættende rapport fra maj i år.

De mange naturkatastrofer er med til at accelerere omstillingen 

De voldsomme tørker, skovbrande og dødelige hedebølger der blandt andet er i Canada og det nordvestlige USA har igen tydeliggjort, hvor vigtigt det er at reducere CO2 i atmosfæren for at undgå alvorlige klimaforandringer. De mange tilfælde af voldsomme vejrfænomener er også med til at holde det ret utrolige momentum grøn omstilling har, og som betyder betyder, at Parisaftalens mål er kommet indenfor rækkevidde.

 

Relaterede artikler:

Vi kan nå Parisaftalens mål med kendte teknologier: Det Internationale Energiagentur udgiver skelsættende rapport

To-hjulet eltransport overhaler elbiler: Elcykler, el-motorcykler og scootere forandrer transporten

Salget af elbiler eksploderer: Vi er tæt på et tippepunkt for grøn omstilling og det går hurtigt nu

Gigantiske solcelleparker skyder op overalt i verden

Bæredygtig energi voksede markant i 2020 på trods af coronakrisen

 

Kilder: IEA, Global Wind Report 2021, The Verge, The Wall Street Journal, BBC, The Guardian, Financial Times, Forbes, CNBC.