Køber du brugt tøj er du sandsynligvis mere stilfuld, ifølge ny forskning

Stilbevidsthed definerer primært brugere af “preloved fashion”

Køb og salg af brugt tøj er godt i gang med at udkonkurrere modeindustrien, og det er på ingen måde en skam at gå i ”preloved fashion”. Tværtimod viser et nyt australsk studie, at den største markør for at gå i tøj der er brugt før stilbevidsthed.

”Genbrugstøj er ikke blot godt for kloden og pengepungen. Vores nye forskning har fundet, at jo mere stilbevidst du er, desto større er sandsynligheden for, at du køber brugt tøj og tilbehør… Faktisk er stilbevidsthed en større indikator for genbrugsindkøb end sparsommelighed eller at være miljøbevidst,” skriver en af forskerne bag studiet. (videnskab.dk)

Forskerne undersøgte forsøgsdeltagernes orientering i forhold til:

Nøjsomhed
Økologisk bevidsthed
Niveau af materialisme
Tilbøjelighed til at være nostalgiske
Stilbevidsthed

 

Genbrug spiller en væsentlig rolle i bekæmpelse af klimaændringer

Eksplosiv vækst til gavn for klimaet

Markedet for genbrugstøj, eller ”preloved fashion” er steget eksplosivt, og forventes at overhale ”fast fashion” indenfor få år. Og det er temmelig godt nyt for klimaet.

”Fast fashions indvirkning på miljøet er betydelig og veldokumenteret. Globalt skaber fast fashion-industrien 92 millioner tons affald om året og bruger 79 billioner liter vand.” (videnskab.dk)

Set i det helt store perspektiv er det faktisk vores overforbrug der har skabt klimakrisen, ikke mindst i forhold forbrug af tøj.

Modeindustrien står for omkring ti procent af verdens årlige CO2-udledning. Det er mere end den globale flytrafik og skibsfragt tilsammen.

Det er især de yngre årgange der har været hurtige til at tage ”preloved fashion” til sig, men udviklingen spreder sig også til andre aldersgrupper. Genbrugsmarkedet vurderes af eksperter til at blive dobbelt så stort som ”fast fashion” inden 2030. (thredup.com)

 

Argumenter for at købe brugt tøj er blandt andet:

1. Det er godt for klimaet.

2. Man er ikke begrænset af tidens mode.

3. Man kan spare mange penge.

4. Du kan finde noget helt unikt – og det er samtidig en sjov oplevelse.

5. Det er en cirkulær økonomi, hvor du selv kan gensælge tøjet online, når du ikke bruger det længere.

Lidt på samme måde som med elbiler, er genbrugstøj gået fra at være forbeholdt idealister til at være ved at blive en ny norm. Samtidig er det tilsyneladende også blevet mere “sexy” at genbruge tøj end købe fast fashion i en uendelig strøm.

Det er ifølge eksperter en vigtig måde at hjælpe planeten med stil.

For komme i gang handler det helt grundlæggende om at ændre sine indkøbsvaner og sine efterhånden forældede holdninger til tøj.

Udover genbrugsbutikker findes der et utal online muligheder for køb og salg af ”preloved fashion” som eksempelvis Trendsales, Den Blå avis, Reshopper og mange flere der også har specialiseret sig i børnetøj.

 

Kilder: Videnskab.dk, The Conversation, thredup.com, sciencedirect.com.

 

Relaterede artikler:

De 6 mest effektive personlige klimatiltag – hvad du selv kan gøre ved klimakrisen

7 klimaløsninger som er helt nødvendige vi handler hurtigt på nu