Markant forbedring af luftkvaliteten i Europa har reddet tusinder af liv

Luftkvaliteten er steget i Europa de sidste 10 år

Nye analyser viser, at luften over Europa er i klar forbedring.

Ifølge en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) er luftkvaliteten steget betydeligt i det sidste årti.

Dette har blandt andet resulteret i langt færre døde fra luftforurening i Europa.

”Bedre luftkvalitet har ført til en betydelig reduktion af for tidlige dødsfald i det sidste årti i Europa.” (EEA)

Takket være den forbedrede luftkvalitet er 60.000 færre døde på grund af partikelforurening i 2018 i forhold til 2009.

For nitrogendioxid er reduktionen endnu større; for tidlige dødsfald er faldet med ca. 54 procent i løbet af det sidste årti.

Det er især den kontinuerlige implementering af nye miljø- og klimapolitikker, der har medført det store fald, lyder det fra EEA.

Den nye analyse fra EEA er baseret på de seneste officielle luftkvalitetsdata fra mere end 4000 overvågningsstationer i hele Europa i 2018.

Professor og direktør i EEA, Hans Bruyninckx

”EEA’s data viser, at investering i bedre luftkvalitet er en investering i bedre sundhed og produktivitet for alle europæere. Politikker og handlinger, der er i overensstemmelse med Europas ambition om nul forurening, fører til længere og sundere liv og mere modstandsdygtige samfund, ” udtaler Hans Bruyninckx, direktør i EEA, i en pressemeddelelse.

De seneste officielle data fra EEA viser imidlertid også, at næsten hele Europa stadig lider af luftforurening, hvilket fører til omkring 400.000 for tidlige dødsfald over hele kontinentet. (EEA)

Faktisk er det i det europæiske område kun Island, Irland, Finland og Estland som har partikel koncentrationer, der ligger under WHO´s grænseværdier.

Ifølge EU´s nye Green Deal skal al luftforurening reduceres til nul, som der altså stadig er et stykke vej til endnu.

EU´s netop offentliggjorte klimaaftale sætter dog helt nye standarder for resten af verden.

Ifølge den nye aftale skal udledningen af drivhusgasser reduceres med 55 procent inden 2030, og det vil selvsagt også have stor betydning for luftkvaliteten i de kommende år.

Sidste år satte EU som mål at være CO2 neutrale inden 2050, og den nye aftale betyder, at der allerede nu vil komme mere fart på omstillingerne.

Der vil blandt 12 andre punkter i den nye aftale blive sat markant højere krav til hvor meget CO2 person- og lastbiler må udlede. (dr.dk)

Klimaplanerne vil  give endnu bedre luftkvalitet fremover

EU-kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevičius udtaler i forbindelse med den nye rapport fra EEA:

”Det er en god nyhed, at luftkvaliteten forbedres takket være de miljø- og klimapolitikker, vi har gennemført. Men vi kan ikke ignorere, at antallet af for tidlige dødsfald i Europa på grund af luftforurening er stadig alt for højt. Med den europæiske Green Deal har vi sat os en ambition om at reducere alle former for forurening til nul. Hvis vi skal have succes og fuldt ud beskytte folks sundhed og miljøet, er vi nødt til at skære luftforureningen yderligere og tilpasse vores luftkvalitets standarder tættere til anbefalingerne fra WHO.”

EEA´s tal for reduktionen af luftforurening under Covid-19 ligger tilbage i foråret 2020 og viste en reduktion på 60 procent. Der ligger pt. ikke helt opdaterede tal.

Samlet set er der ingen tvivl om, at luftkvaliteten i Europa er blevet klart forbedret i det sidste årti. Og efter alle de nye klimaplaner vil luften højst sandsynligt forbedres endnu mere i de kommende år.

 

Relaterede artikler:

Indenfor samme uge kunne 2 europæiske lande fejre lukningen af deres sidste kulkraftværk

Det er nu 3 lande i Europa, som har opnået total uafhængighed af kulkraft – og 6 andre er godt på vej. Danmark har indtil videre planlagt at følge trop først i …

Læs resten af …

 

Den store menneskepause: Stort studie registrerer en nedgang i støj på kloden på 50 procent

Det er især storbyerne som har kunnet mærke forskellen, men selv i store skovområder og øde ørkener har vibrationerne fra menneskeskabt støj været reduceret mærkbart viser et stort studie …

 

 

Kilder: Det Europæiske Miljøagentur, Europa-Kommissionen, goodnewsnetwork.org, dr.dk.