Vi kan ifølge økonomer “slå to fluer med et smæk”, og ende med at løse en krise, der på den lange bane er noget større end covid-19, nemlig klimakrisen og dens langt større konsekvenser.
Dansk økonomi vil få brug for en gevaldig konjunkturpolitisk stimulering for at komme sig over coronakrisens følgevirkninger.
Her kan man bruge krisestyringen af covid-19 til at tage nogle grønne skridt, der er langt større end hidtil projekteret, når man spørger økonomer, klimaeksperter og politikere.
Det handler blandt andet om at indføre en reform, med en gradvis forhøjelse af CO2 afgifterne, som den mest effektive måde at reducere CO2 på.
Reformen vi i starten være underfinansieret, men på den lange bane blive fuldt finansieret.
“Det er en måde at samtænke grøn omstilling med konjunkturpolitik,” siger professor i økonomi ved Københavns Universitet og overvismand Carl-Johan Dalgaard til DR.
En af Danmarks førende klimaforskere, Kirsten Halsnæs, der er professor i klima og økonomi ved DTU, mener, at vi kan udnytte den ulmende økonomiske krise til vores fordel. (DR)
”I forhold til, hvad en genopretning af vores økonomi kommer til at koste (op til 300 milliarder kroner anslås det), er den grønne omstilling jo billig” udtaler hun til DR.
” Jo hurtigere vi kommer igang, desto billigere bliver det i den sidste ende.”
Det handler blandt andet om, at vi skal gøre vores boliger grønnere ved at udvide dækningen af fjernvarme.
Derudover skal vi gøre vores hjem mere energieffektive, hvilket også vil sætte gang i økonomien med opgaver til håndværkere.
Der skal i samme omgang etableres større økonomiske puljer til udskiftning af olie- og gasfyr.
Vi skal i det hele taget bruge ressourcer på at omlægge samfundet til at køre på grøn strøm. Det kan blandt andet gøres ved at nedsætte afgifterne på grøn strøm og øge tilskud til omstillinger.
Det kræver selvfølgelig endnu større investeringer i vedvarende energi som for eksempel vindkraft.
Det kræver også investeringer i ladestandere til elbiler og i elektrificeringen af kollektiv transport.
Den grønne omstilling kan blive den nye “New Deal”
Massive investeringer fra statens side for at få gang i økonomien er på ingen måde en ny opfindelse.
Det blev første gang anvendt under den store depression i 1930érne.
I USA var det præsident Roosevelts ”New Deal” der revolutionerede den måde stater kunne styre økonomien på, ved for eksempel at investere stort i infrastruktur, såsom dæmninger og veje. Herhjemme blev eksempelvis den gamle lillebæltsbro bygget i den hensigt at stimulere økonomien og få bugt med massearbejdsløshed.
Det var en makroøkonomisk tankegang som senere blev kendt som keynesianisme, efter økonomen John Maynard Keynes, og som som viste sig effektiv i over 30 år.
Det kan stride imod god husholdningsfornuft at bruge penge, når man mangler penge. Men set i et makroøknomisk perspektiv har det vist sig enormt effektivt til at undgå lav produktion og høj ledighed.
Det handler om aktiv statslig politik og investeringer for at komme ud af krisen, og denne gang vil man kunne få ekstra meget for pengene ved at bruge dem på grøn omstilling, som både er nødvendig og vil kunne spare rigtig mange penge på den lange bane.
Ifølge klimaminister Dan Jørgensen “kan den grønne omstilling være en motor for jobs og vækst, hvis vi bærer os klogt ad. Og det er særligt vigtigt, at vi får tænkt de to ting sammen i den nuværende situation” (Berlingske)
Der er fra både økonomer og politikere enighed om, at vi kan slå to fluer med et smæk i den nuværende situation, og det kan ende med, at den nuværende coronakrise kan være med til afgørende, at ændre scenariet for klimakrisen. Ikke bare i Danmark men i resten af verden. Når først grøn energi får udkonkurreret fossile energiformer helt, vil udviklingen også slå igennem andre steder. I den sammenhæng har Danmark allerede spillet en stor rolle og måske spille en endnu større rolle i fremtiden.
Dette er måske øjeblikket, hvor vi kan gennemføre foranstaltninger til at øge økonomien, skabe arbejdspladser og samtidig imødegå klimakrisen rettidigt.
Relaterede artikler:
Solceller lagt som holdbare fliser i indkørslen kan give strøm til en hel husholdning
Solceller lavet af genbrugs platicflasker, er stærke nok til at holde en bil, og kan lægges som fliser i indkørslen.
Ny opfindelse med mange muligheder …
Store flokke af blåhvaler er vendt tilbage til Antarktis og det er gode nyheder for klimaet
Verdens største dyr, den tidligere stærkt truede blåhval gør comeback i Antarktis. Det kan have stor betydning i forebyggelsen af klimaændringer. Forskere har registreret et “hidtil uset” antal blåhvaler …
Vidunderplante opsuger CO2 35 gange bedre end træer og plantes nu i millionvis – under vandet
Havgræs opsuger CO2 op til 35 gange hurtigere end tropiske regnskov, hvilket gør det til et utroligt redskab i kampen mod klimaændringer ifølge WWF.
Kilder: DR, Berlingske, commondreams.org, The Guardian, policywatch.dk.