Syv lande i verden får nu 100 procent af deres strøm fra vedvarende energikilder, herunder to i Europa. Flere forskere siger, at vi har nået et ‘irreversibelt vendepunkt’, der betyder at fossile brændstoffer udfases, skriver The Independent.
Data fra Det Internationale Energiagentur (IEA) og Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA) afslørede også, at yderligere 40 lande fik mindst 50 procent af den elektricitet, de forbrugte fra vedvarende energiteknologier i 2021 og 2022 – herunder 11 europæiske lande.
Udviklingen underbygger, at man kan nå klimamålene med eksisterende teknologier og kan udfase fossile brændstoffer helt, hvis der er nok politisk vilje.
“Vi har ikke brug for mirakelteknologier,” udtaler professor ved Stanford University, Mark Jacobson, som offentliggjorde dataene fra IEA.
“Vi er nødt til at stoppe emissionerne ved at elektrificere alt og forsyne elektriciteten ved hjælp af vind, vand og solenergi, som omfatter landvind, havvind, solcelleanlæg, koncentreret solenergi, geotermisk elektricitet og vandkraft.”
Kommercielle omkostninger ved grønne energiløsninger er også faldet, hvilket fik forskere ved University of Exeter og University College London til at hævde, at solenergi har nået et “irreversibelt vendepunkt”.
Deres studie fra 2023, offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, fandt ud af, at teknologiske og økonomiske fremskridt betød, at overgangen til ren energi ikke bare er tilgængelig, men nu er uundgåelig.
Sidste år satte rekord for installation af ny vindenergi, med en global tilføjelse på 116 gigawatt i 2023, hvilket er en stigning på 50 procent fra året før, ifølge Global Wind Energy Council (GWEC).
Kina var førende inden for både offshore og onshore vindinstallationer, efterfulgt af USA, Brasilien og Tyskland. Europa oplevede også et rekordår, anført af Hollands 3,8 gigawatt ny offshore kapacitet, skriver Euronews Green:
Andre regioner, såsom Afrika og Mellemøsten, installerede næsten 1 gigawatt, hvilket næsten er tre gange så meget som året før. Forfatterne bag rapporten fra GWEC påpeger, at selvom vindkraftvæksten er koncentreret i få lande, er den globale retning positiv med hensyn til bekæmpelse af klimaændringer. De advarer dog om, at der årligt skal installeres mindst 320 gigawatt for at opfylde anbefalingerne fra Det Internationale Engergiagentur og målene fra COP28 om at tredoble vedvarende energi inden 2030.
Syv lande, herunder Albanien, Bhutan, Etiopien, Island, Nepal, Paraguay og Den Demokratiske Republik Congo, får over 99,7 procent af deres elektricitet fra vedvarende energikilder som geotermisk energi, vandkraft, solenergi eller vindkraft. Norge var tæt på at nå 100 procent med 98,38 procent fra vedvarende kilder. Yderligere 40 lande producerede mindst halvdelen af deres elektricitet fra vedvarende kilder, herunder 11 europæiske lande. (Euronews Green)
Professor Jacobson bemærker, at andre lande som Tyskland også var i stand til at køre 100 procent på vedvarende energi i kortere perioder.
Costa Rica ligger på 98.5%, og Portugal oplevede sidste år flere perioder med 100 procent vedvarende energi, hvor forbrugernes elregning var på næsten nul.
Solenergi vil sandsynligvis blive den dominerende energikilde
Solenergi forventes at overhale andre vedvarende kilder snart, da teknologien forbedres og omkostningerne falder. I 2023 udgjorde solenergi 73 procent af væksten i vedvarende energikapacitet, hvilket bringer den op på 37 procent af den totale vedvarende energikapacitet globalt. En nylig undersøgelse fra University of Exeter og University College London forudser, at solenergi vil blive den primære energikilde globalt inden 2050.
Ifølge verdens energivagthund, Det Internationale Energiagentur (IEA) er det afgørende at landene frem mod 2030 får tredoblet kapaciteten af vedvarende energi, hvis vi skal gøre os håb om at begrænse temperaturstigningen til 1.5 grader. Det er i øvrigt et mål, der er fuldt ud muligt at nå med den eksisterende teknologi indenfor sol- og vindenergi, ifølge IEA. Dette mål blev også vedtaget på COP28 sidste år.
Det seneste års ekstreme vejr giver en “dyster påmindelse om, at det er afgørende at begrænse stigningen i globale temperaturer til 1,5°C for at undgå de værste virkninger af klimaforandringerne. At nå dette mål kræver kraftfuld handling inden for energisektoren for at opnå en betydelig reduktion i verdens drivhusgasemissioner inden 2030 – og vedvarende energiteknologier som sol- og vindkraft har en afgørende rolle at spille,” lyder det i en pressemeddelelse fra IEA.
Relaterede artikler:
Europas grønne energiforsyning er steget til hele 60 procent i starten af 2024
Portugal er på 100% grøn energi og forbrugernes elregning er næsten nul i 6 dage i træk
Svimlende vækst i grøn energi giver nyt håb om de 1,5 grader ifølge Det Internationale Energiagentur
Grøn geotermisk energi får måske stort gennembrud med ny type effektivt anlæg
Store fund af den CO2 neutrale hvide brint kan blive en gamechanger for klimaet
COP28 er sandhedens time for olieindustrien udtaler verdens energichef
Kilder: The Independent, Euronews Green, Det Internationale Energiagentur, Global Wind Energy Council, nature.com, University of Exeter og University College London.