COP28 er sandhedens time for olieindustrien udtaler verdens energichef

Det er “sandhedens time” for olie- og gasindustrien ved COP28

Verdens olie- og gasindustri er blevet advaret om, at den står overfor “sandhedens time” ved FN’s klimaforhandlinger, COP28 i Dubai, skriver BBC:

”Dr. Fatih Birol, leder af energivagthunden, Det Internationale Energiagentur (IEA), udtalte sig, da IEA offentliggjorde en ny rapport om fremtiden for fossile brændstoffer. Han sagde, at olie- og gassektoren skal vælge mellem at forværre klimakrisen eller “blive en del af løsningen”.

Publiceringen af rapporten lige før starten på FN’s klimatopmøde, også kendt som COP28, er ikke tilfældig. IEA ønsker at lægge pres på regeringerne, der deltager i konferencen, for at opnå enighed om at reducere brugen af fossile brændstoffer.

“Den ubehagelige sandhed, som industrien skal forstå, er, at den vellykkede overgang til vedvarende energi kræver meget lavere efterspørgsel efter olie og gas, hvilket betyder, at man skal reducere olie- og gasoperationer over tid – ikke udvide dem. Der er ingen vej udenom dette,” sagde Dr. Birol. (BBC)

Sultan Al Jaber skal lede COP28, men er samtidig adm. direktør i et stort statsligt olieselskab

Den årlige klimakonference er også kontroversiel, fordi en stor olieproducent er vært for begivenheden.

I tiden op til COP28 er manden, der skal lede klimaforhandlingerne, Sultan Al Jaber fra De Forenede Arabiske Emirater, blevet kritiseret for at prioritere en teknologi kendt som kulstofopsamling og -lagring.

Al Jaber er også adm. direktør i et stort statsligt olieselskab, der udvider sin olieproduktion voldsomt

Teknologien med kulstofopsamling er dog stadig kun i sin vorden og langt fra tilstrækkelig. Kritikere siger at producenter af fossile brændstoffer håber at kunne bruge teknologien som et påskud til at kunne fortsætte med at anvende olie og gas, trods de enorme udledninger af CO2 i atmosfæren fossile brændstoffer er skyld i.

Dr. Birol udtaler, at opfyldelsen af verdens klimamål også “betyder at give slip på illusionen om, at usandsynligt store mængder af CO2 opsamling er løsningen.”

Rapporten skønner, at baseret på det nuværende forbrug af olie og gas, ville verden skulle opsamle eller fjerne omkring 32 mia. tons kulstof for at forhindre, at temperaturen stiger med mere end 1,5 °C over førindustrielle niveauer, hvilket betragtes som en nøglegrænse for at begrænse virkningerne af klimaændringer.

Og mængden af elektricitet, der er nødvendig for at drive disse teknologier, ville være større end hele verdens elektricitetsbehov i dag. I øjeblikket opsamles kun 45 millioner tons kulstof årligt på verdensplan.

Rapporten fra IEA siger, at olie- og gasbranchens udledninger skal falde med 60% inden 2030 for at holde den globale opvarmning på en stigning på kun 1,5 ° C “inden for rækkevidde” og ville skulle reducere udledningerne med 75% for at nå målet om netto-nul i 2050.

Dr. Birol fortæller til BBC, at han ikke vil kommentere på individuelle lande, men at alle nye projekter inden for fossile brændstoffer, der annonceres i dag, vil stå over for “ikke kun klimarisici, men også forretningsrisici”, fordi når olien når markedet om syv eller otte år, vil det globale olieforbrug være faldende.

“Fremskridt inden for ren energi vil fortsætte med eller uden olie- og gasproducenterne. Dog vil rejsen mod netto-nul-emissioner være dyrere og sværere at navigere, hvis sektoren ikke deltager.” udtaler Dr. Birol i en pressemeddelelse fra Det Internationale Energiagentur.

”Fossilbrændstof sektoren skal træffe vanskelige beslutninger nu, og deres valg vil have konsekvenser i årtier fremover.”

 

Relaterede artikler:

Højeste niveau af CO2 i 3 millioner år ifølge FN: Der var havniveauet over 10 meter højere

Hvordan olieselskaber lægger ansvaret for klimaforandringer over på forbrugerne

Der foregår en regulær desinformations krig mod den grønne omstilling og her er modsvaret

Skiftet til grøn energi er “ustoppeligt” og giver håb om de 1,5 grader ifølge Det Internationale Energiagentur

Vi har hårdt brug for kæmpe klimastrejker igen for at få sat klimaet øverst på dagsordenen

 

Kilder: BBC, Det Internationale Energiagentur (IEA), Independent.