Australien freder havområde dobbelt så stort som Great Barrier Reef

Hvalhajer og andet marineliv beskyttes

Der er gode nyheder for biodiversiteten, klimaet og noget af det flotteste undervandsliv i verden.

Australiens regering vil oprette to nye beskyttede havområder, der dækker et areal dobbelt så stort som Great Barrier Reef Marine Park. Udmeldingen er modtaget begejstret af flere miljø -og naturbeskyttelses organisationer. (Earth.org)

De to parker etableres omkring Christmas Island og Cocos (Keeling) øerne i Det Indiske Ocean nordvest for Australien.

Den nye store havfredning sker blandt andet for at imødegå illegalt fiskeri i området, og beskytte den vigtige biodiversitet i havet omkring Australien.

Det betyder, at Australien nu beskytter hele 45 procent af deres havområder, og det kommer blandt andet blåfinnet tun og hvalerne til gode. Det blev for nyligt dokumenteret, hvilken kæmpe betydning hvalernes antal har for klimaet.

(Hvaler er afgørende for at bremse klimaforandringer – og her er årsagerne)

Christmas Island er en af verdens 10 vidundere

”Christmas- og Cocosøerne er unikt australske og globalt vigtige – der er ingen steder som dem på Jorden,” udtaler Michelle Grady, direktør for The Pew Charitable Trusts, i en erklæring. ”Mest kendt for sin årlige migration af røde krabber blev Christmas Island benævnt som en af ​​verdens 10 vidundere af David Attenborough selv. Dens blomstrende regnskove, øde strande og frynsende rev er et fristed for unikke og sjældne havfugle, landkrabber og havliv. ” (The Guardian og news.mongabay.com)

”Christmas og Cocosøerne er anerkendt som globalt betydningsfulde naturlige vidundere,” tilføjer Darren Kindleysides, administrerende direktør for Australian Marine Conservation Society, i en erklæring. ”Have over hele kloden er i dybe vanskeligheder med forurening, overfiskeri, tab af levesteder og de meget reelle og øjeblikkelige virkninger af klimaændringer. Etablering af havparker for at skabe et sikkert tilflugtssted for vores marineliv er afgørende for at hjælpe med at stoppe, at vores have når et ”tipping point”. (Earth.org)

Flere end 50 lande, herunder hele EU og USA har sat sig som mål, at beskytte 30 procent af verdens hav- og landareal inden udgangen af 2030. Dette vil effektivt betyde en en firdobling af beskyttet natur på havene. 30×30 planen bliver sandsynligvis gjort til en global målsætning ved FN konferencen, Cop15 senere i år.

USA har også for nyligt fredet store og vigtige koralrev: Et af verdens sundeste koralrev har fået tredoblet sit fredede areal af USA

De to nye marineparker ved Australien er tilsammen på størrelse med Frankrig.

 

Flere lande sætter mål om at beskytte 30 procent af verdens land- og havareal inden udgangen 2030

Verdens sundeste koralrev har fået udvidet sit areal med 200 procent

Stor Cambridge analyse: Naturen er ofte mere værd når den passer sig selv

Hvaler kan bremse klimakrisen ifølge IMF – og her er årsagerne

 

Kilder: Earth.org, The Guardian, news.mongabay.com, nyhedscentrum.dk, campaignfornature.org.