Danmark og resten af verden har kurs mod det største økonomiske opsving i årtier

Verdensøkonomien står over for det største boom i årtier

Førende økonomer er enige om at verden, og ikke mindst Danmark på vej ind i en vedvarende periode med meget høj økonomisk vækst.

I USA forventer eksperter, at væksten i andet kvartal i år vil være på hele 10 procent, og at væksten for hele 2021 vil ligge på over 6,5 procent. Til sammenligning har der ikke i det sidste årti været et kvartal på over 3 procent. (CNBC)

Væksten skyldes ikke mindst de enorme genopretningspakker og de udviklede landes udrulning af vaccineprogrammer. Den globale økonomiske vejrudsigt er opjusteret over alt, – især efter præsident Bidens enorme hjælpepakke og lancering af en lige så stor infrastrukturpakke.

Den Internationale Valutafond (IMF) har også lige opgraderet sit estimat for en samlet vækst i verden til hele 6 procent i 2021.

“Selv med usikkerhed om pandemien er en vej ud af denne sundheds- og økonomiske krise mere og mere synlig,” sagde Gita Gopinath, IMF’s cheføkonom, i en pressemøde “Det vi ser, er genopretning i flere hastigheder rundt om i verden.” (US News)

Langt flere vil sandsynligvis få nyt job i de kommende år

Allerede tilbage i december vurderede World Economic Forum i deres Global Competitiveness Report, at Danmark er et af de lande, der er bedst rustet i tiden efter covid-19.

Nye tal herhjemme tyder også på, at dansk økonomi står foran et kraftigt væksthop. (finans.dk)

Det er blandt andet tal, der viser udviklingen i antallet af jobopslag, stigningen i boligpriser og i bilsalget.

“Sammenlignet med marts sidste år var der 54 pct. flere jobs at søge på jobindex.dk, og sammenligner vi med marts 2019 var der over 20 pct. flere nye ledige stillinger, ifølge Danske Bank og Damvad Analytics’ Labor Intelligence Tool. (finans.dk)

Jyske Bank vurderer, at BNP vil have indhentet det tabte allerede i efteråret, og beskæftigelsen kan være over niveauet før corona, når vi kommer til foråret 2022. (jyskebank.dk)

Optimismen er også umisforståelig i den seneste prognose fra investeringsforvalteren Pimco. (Berlingske)

Bidens enorme genopretningspakker har stor betydning

»Den finanspolitiske stimulans er stor, pengepolitikken er historisk lempelig, nedlukningerne er på retur i takt med udrulningen af vacciner. Selv hvis man leder længe, er det svært at finde negative strømninger,« forklarer Joachim Fels, global økonomisk rådgiver. (b.dk)

Der har været nervøsitet for at de store genopretningspakker og en høj vækst kunne medføre inflation, men det er ikke Joachim Fels vurdering at det vil ske.

”Vores grundlæggende opfattelse er en stærk genopretning over hele verden og en inflation, der sandsynligvis vil forblive under centralbankens mål i løbet af de næste et til to år, på trods af en midlertidig stigning i løbet af de næste par måneder.” (global.pimco.com)

Overordnet set er optimismen stor blandt økonomer, og selvom der er usikkerheder, som i alle prognoser, ser det ud til, at Danmarks og verdens vil økonomi vil blive mere end genoprettet i de kommende år – sandsynligvis med et boom, der ikke er set i mange årtier.

 

Relaterede artikler:

Biden griber historisk mulighed for at reformere USA og sætte landet i førerposition

Ny analyse: Danmark ligger i top over økonomier der vil komme styrket ud af coronakrisen

Bare rolig – staten kommer ikke til at mangle penge under coronakrisen og her er årsagerne

Sæt gang i økonomien med større fokus på grøn omstilling siger eksperter og politikere

“Året hvor verden forandrede sig”: BBC dokumentar viser hvor hurtigt vi kan ændre verden

Salget af elbiler eksploderer: Tæt på et tippepunkt for grøn omstillings teknologi

 

Kilder: CNBC, USA News, global.pimco.com, livewiremarkets.com, finans.dk, Berlingske, jyskebank.dk.