50 milliarder nye træer i Mellemøsten: Verdens største træplantning er nu sat i gang

Ørkenstater bliver foregangslande for klima og biodiversitet

Saudi-arabien er ikke ligefrem kendt for at bemærke sig positivt internationalt. Det er derfor nye toner fra oliestaten Saudi-Arabien, der har annonceret et enormt træplantnings projekt på 50 milliarder træer. Landet sigter desuden efter, at 50 procent af landets energiforbrug skal komme fra vedvarende energi inden 2030.

Hvis man skal gøre sig en ide om projektets gigantiske omfang, så vil de 50 milliarder træer være omtrent dobbelt så stort som det hidtil største træplantnings projekt; Green Wall, der i øjeblikket plantes  tværs over Afrika.

Det er da heller ikke ambitioner der mangler i det saudiske projekt, der når det er fuldt realiseret kan reducere den globale CO2 udledning med 8 procent. (goodnewsnetwork.org)

Magtskiftet i Washington har betydet, at langt flere lande har fået et øget fokus på store og vægtige klimainitiativer. Saudi-arabien er da også blevet inviteret af præsident Biden til globalt møde om klimakrisen, hvor 40 lande deltager, herunder Danmark.

Kronprins, Mohammed Bin Salman udtalte i forbindelse med den saudiske plan:

Mellemøsten og her Riadh er hårdt ramt af sandstorme

“Kongeriget, regionen og verden skal gå meget længere og være meget hurtigere i kampen mod klimaforandringer. Med vores udgangspunkt har det ikke været nemt at begynde denne rejse mod en grønnere fremtid. Men i overensstemmelse med vores filosofi for modernisering går vi ikke uden om de svære beslutninger” (Saudi Gazette og Globalnyt)

Det store saudiske projekt indebærer plantning af træer udover hele mellemøsten i lande som Bahrain, Jordan, Kuwait, Emiraterne og Saudi-Arabien. Projektet er en plan for hele regionen og hedder meget mundret ”Green Middle East”. Planen ligger på en måde i forlængelse af Pakistans træplantnings projekt, hvor der i øjeblikket plantes 10 milliarder træer.

Saudi-Arabien har samtidig tilsluttet sig de nye mål om, at 30 procent af verden skal være beskyttet natur. For nyligt annoncerede en lang række lande, herunder hele EU og senest USA ”30-30 planen”. Målet er at 30 procent af verdens natur skal være beskyttet inden 2030. Dette mål forventes i øvrigt gjort globalt ved det kommende FN topmøde om biodiversitet.

Kronprins, Mohammed Bin Salman

Saudiske embedsmænd udtalte ved lanceringen af det enorme træplantnings projekt:

”Dette er kun begyndelsen… kongeriget, regionen og verden som helhed har brug for at bevæge sig fremad i et accelereret tempo i kampen mod klimaændringer.”

Det er ikke kun for at tækkes den nye administration i USA, at der nu sættes hårdt ind i bekæmpelsen af klimaforandringer. Hele Mellemøsten er allerede hårdt ramt at øgede storme, luftforurening og jorderodering som følge af klimaforandringerne.

Det er dog bemærkelsesværdigt, hvordan lande man ikke lige havde regnet som grønne kommer med store og ambitiøse initiativer efter præsidentskiftet i USA.

Man kan ligefrem tale om et kapløb blandt stormagter og regionale stormagter om at gøre mest for klimaet og biodiversiteten. Kina forventes også at følge trop til det kommende klimatopmøde med nye initiativer på klimaområdet.

 

Relaterede artikler:

Biden griber historisk mulighed for at reformere USA og sætte landet i førerposition

Flere lande sætter mål om at beskytte 30 procent af verdens land- og havareal inden udgangen 2030

Joe Bidens sejr er en kæmpe sejr for klimaet og demokratiet

Gigantiske solcelleparker skyder op overalt i verden

Plantning af træer i stor skala vil kunne udligne årtiers udledning af C02

 

Kilder: Global Nyt, climatechangenews.com, goodnewsnetwork.org, Saudi Gazette, Reuters.