Ny BBC dokumentar viser hvor hurtigt vi kan ændre verden hvis vi vil

BBC dokumenterer hvor hurtigt vi kan transformere jorden

Vi kan ændre jordens helbred hurtigere end vi tror, ifølge David Attenborough.

En ny BBC dokumentar viser enestående naturoptagelser fra hele verden efter et usædvanligt år med mennesker i karantæne.

The Year Earth Changed viser samtidig hvor hurtigt vi i virkeligheden kan bringe naturen og klimaet tilbage i balance når vi handler samlet.

”I løbet af dette sværeste år har mange mennesker genvurderet værdien og skønheden i den naturlige verden og fundet trøst i den,” siger David Attenborough der fortæller gennem dokumentaren.

”Men lockdown skabte også et unikt eksperiment.”

“Mindre støj, mindre røg i luften … Skabninger omkring os har stort set blomstret i dette sidste år,” udtaler Attenborough til CBS News.

Især hvaler. De var i stand til at tale til deres unger meget lettere uden krydstogtskibe i nærheden. Forældrene kunne rejse længere for at finde føde, idet de vidste, at deres unger kunne høre dem.

“Fra at være vidne til hvaler, der kommunikerer på nye måder, til at høre ny fuglesang i øde byer, til at møde capybaras i sydamerikanske forstæder, har mennesker over hele verden haft chancen for at engagere sig i naturen som aldrig før.”

“Historierne om, hvordan dyrelivet reagerede, har vist, at det at gøre selv små ændringer i det, vi gør, kan gøre en stor forskel.”

“Vi har set et globalt eksperiment af episke proportioner, der har vist os, at hvis vi vælger det kan vi transformere jordens helbred” (David Attenborough)

 

Dokumentaren også er en fejring Jordens Dag. Du kan jo eventuelt selv overveje hvad du vil gøre i det kommende år for at gøre en forskel for jorden og klimaet – bare i det små, og gerne i det store. Hvis der er noget det sidste år har vist os er det, at når vi handler samlet kan vi nå meget langt – hurtigere end vi nogensinde havde forestillet os.

 

Relaterede artikler:

De vilde dyr overtager gaderne under corona og skaber surrealistiske scener

Stor Cambridge analyse: Naturen er ofte mere værd når den passer sig selv

Hvaler kan bremse klimakrisen ifølge IMF – og her er årsagerne

Er det tid vi grundlæggende revurderer vores forhold til naturen?

 

Kilder: CBS News, goodnewsnetwork.org, deadline.com, BBC, abc.net.au.