Grøn genopretning er en god forretning for alle og en historisk mulighed lyder det fra IMF

Kristalina Georgieva, Chef for IMF

Grøn genopretning til at håndtere coronakrisens følgevirkninger kan gøre os alle rigere og samtidig mindske klimaforandringerne.

For at undgå økonomisk recession og voldsomme klimaforandringer skal verdens beslutningstagere handle for at fremme en “grøn genopretning” lyder det fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Som mange tror er der ikke nogen modsætning mellem grøn omstilling på den ene side og velstand, velfærd og arbejdspladser på den anden.

Tværtimod, så fremhæver langt de fleste økonomer, og nu også den Den Internationale Valutafond, med deres store halvårlige rapport World Economic Outlook , at grøn omstilling vil være en særdeles gode forretning for alle, hvis man griber det rigtigt an.

”Den Internationale Valutafond er en af verdens vigtigste økonomiske institutioner. Den har 190 medlemslande og producerer analyser, rådgiver regeringer og låner penge ud til trængte medlemslande. Den er sat i verden for at holde verdensøkonomien stabil, og på den baggrund er fonden de senere år blevet en vigtig stemme i klimadebatten. (Zetland)

Ingen vej uden om CO2 afgifter efter coronakrisen ifølge IMF

Budskabet fra chefen for IMF, Kristalina Georgieva, er utvetydig; der er ikke nogen modsætning mellem hurtig klimahandling og vækst og arbejdspladser, som man ellers godt kan få indtrykket af i den hjemlige politiske debat.

IMF siger, at en kombination af CO2-afgifter og en “igangsættende grøn stimulus” vil turbolade økonomisk genopretning efter covid-19 og hjælpe med at sætte den globale økonomi på en bæredygtig vækstvej efter pandemien.

Der skal ifølge IMF samtidig ske en kompensation til husstande med lavere indkomst for at gøre overgangen retfærdig og undgå recession og faldende efterspørgsel. (The Guadian)

Rapporten fra IMF understreger samtidig, at det er tid der bliver fart i omstillingerne:

Uden yderligere handling for at reducere CO2 er “planeten er på vej til at nå temperaturer, der ikke er set i millioner af år, med potentielt katastrofale konsekvenser”.

IMF understreger i rapporten, at grøn stimulus “vil hjælpe med at øge vækst og beskæftigelse i de første par år, når økonomien er presset”, selvom CO2-afgifter medfører strukturtilpasning og genererer overgangsomkostninger.

Herhjemme ser vi stadig en del modstand mod CO2 afgifter fra regeringen. Der er dog vægtige stemmer fra både industrien, fagbevægelsen og ikke mindst De Økonomiske Vismænd der opfordrer til højere afgifter på CO2-udslip.

Grønne investeringer vil gøre os rigere lyder det fra IMF

Budskabet fra IMF er heller ikke til at misforstå; den rette kombination er grøn økonomisk stimuli, CO2 afgifter og økonomiske kompensationer er den rette vej ud af både klimakrisen og de økonomiske konsekvenser af pandemien.

Når verden kommer ud af pandemien, er det ifølge IMF i det næste årti ideelt at føre en ekspansiv grøn finanspolitik. Man vil da samtidig kunne indføre CO2 afgifter uden at det ud over den økonomiske vækst.

“På længere sigt ville økonomien være på en højere vækst- og outputbane, fordi betydelige skader fra klimaændringer kan undgås” (IMF, The Guardian)

IMF siger desuden, at i forhold til status quo vil en grøn genopretningspakke efterfulgt af vedvarende økonomiske afbødninger væsentligt øge indkomsterne i anden halvdel af århundredet, ved at undgå skader og katastrofale risici som følge af klimaændringer.

Med de mange nye corona vacciner, der vil fuldt til rådighed i foråret, vil der ikke være nogen undskyldninger for at udskyde grønne investeringer og de andre tiltag IMF anbefaler. Det er ganske enkelt en dårlig forretning for alle ikke at gøre det  – og bydende nødvendigt faktisk at gøre det.

 

Relaterede artikler:

Staten mangler ikke penge til coronakrisen og grøn omstilling: Professor i økonomi forklarer

De store hjælpepakker under coronakrisen og de mange penge til grøn omstilling betyder ikke, at der som mange tror, er en stor regning der venter os allesammen. Måske ligefrem tværtimod…

 

 

Økonomiske vismænd: Sæt gang i økonomien med større fokus på grøn omstilling

Vi  kan ifølge økonomer og poltikere “slå to fluer med et smæk”, og ende med at løse en krise, der på den lange bane er noget større end covid-19, nemlig klimakrisen og dens langt større konsekvenser..

Læs resten af …

 

 

Kilder: World Economic Outlook, IMF, zetland.dk, The Guardian.