Ifølge IEA trodser bæredygtig energi covid-19 krisen og stiger markant i 2020

Grøn energi kan gøre en ende på kulkraft allerede om 5 år

2020 har ikke ligefrem været et jubelår, men på et vigtigt område går tingene ret godt.

Andelen af bæredygtig energi fra sol, vind og vand når igen nye rekorder, mens sort energi som kul, olie og gas er faldet markant.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) trodser bæredygtig energi covid-19 krisen og stiger med hele 7 procent i 2020.

IEA forventer desuden ud fra nye beregninger, at grøn energi vil gøre en ende på kulkraft allerede i 2025.

”Ifølge Det Internationale Energiagentur vil global implementering af vedvarende el ramme et rekordniveau i 2020 i skarp kontrast til faldet forårsaget af coronaviruspandemien i de fossile brændstofsektorer.” (The Guardian)

IEA´s nye rapport der også er en prognose om bæredygtig energi frem til 2025, viser at næsten 90% af den nye elproduktion i 2020 er baseret på bæredygtig energi, og kun 10% på gas og kul.

“Sektorens (grøn energi) modstandsdygtighed og positive udsigter afspejles tydeligt af fortsat stærk interesse fra investorer.” Lyder det fra den administrerende direktør i IEA Fatih Birol.

Direktør i IEA, Fatih Birol

Fortsætter denne trend vil grøn elektricitet blive den største strømkilde i 2025, og fortrænge kul som har været dominerende i de sidste 50 år.

Det er samtidig IEA´s vurdering, at den nyvalgte præsident Joe Bidens klimapolitik højst sandsynligt vil betyde en endnu hurtigere acceleration af denne udvikling.

USA er verdens største marked for grøn energi, og mange af de store danske spillere på markedet for blandt andet vindenergi kan forvente stor fremgang i de kommende år.

Faktisk er det i 2020 Kina, der har været førende i at implementere grøn energi med USA og EU haltende bagefter. (greentechmedia.com)

IEA´s rapport er noget mere opmuntrende end rapporten fra foråret, der frygtede at 2020 ville blive første gang i flere år, at andelen af grøn energi ikke voksede.

Mange lande og regeringer har dog prioriteret grøn omstilling højt også i 2020, da anbefalinger fra både IEA og blandt andet Den Internationale Valutafond har fremhævet grøn energi og omstilling som en vigtig motor til at undgå økonomisk recession forårsaget af pandemien.

”Regeringer vil løse denne sundhedskrise. Og mens de gør det, skal de foranstaltninger, de har truffet for at hjælpe verdensøkonomien med at komme sig efter dette ekstraordinære chok, udformes med vores klimaudfordring i tankerne ”skrev Fatih Birol i marts.

I juli vedtog EU deres store økonomiske grønne stimuluspakke. Kina har for nyligt også sat ambitiøse klimamål, og selv Rusland har i sidste uge besluttet sig for at leve op til Parisaftalen.

Med den nye præsident i det Hvide Hus ser det ud til, at alle de store økonomier efterhånden er på en klimakurs de færreste havde forestillet sig for bare et år siden.

 

Relaterede artikler:

Mega solcelleparker skyder op overalt i verden

Nogle af de mere imponerende solenergiprojekter finder man for eksempel i Dubai, hvor man er i gang med et gigantisk solcelleprojekt, der kan producere 5000 megawatt, svarende til 5 millioner husholdninger. (CNN)

Læs resten af …

 

Indenfor samme uge kunne 2 europæiske lande fejre lukningen af deres sidste kulkraftværk

Det er nu 3 lande i Europa, som har opnået total uafhængighed af kulkraft – og 6 andre er godt på vej. Danmark har indtil videre planlagt at følge trop først i …

Læs resten af …

 

Verdens største olieselskab styrtdykker: Exxon Mobiles fald fra Dow Jones markerer en milepæl

Exxon Mobile, der bare for få år siden var verdens mest værdifulde selskab er styrtdykket i kølvandet på klimakrisen og de grønne energiformers fremmarch.

Læs resten af …

Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv

Store investorer verden over er i gang med at vise muskelstyrke, når det gælder virkeligt vægtige klimatiltag.
Og de gør det ikke kun for deres børns blå øjnes skyld, men i lige så høj grad for at …

 

EU sætter markant højere klimamål og Kina forventes at følge efter

Kommissionsformand Ursula von der Leyen annoncerede i denne uge markant højere klimamål for EU – og nu følger Kina endelig efter…

Læs resten af …

 

 

 

Kilder: Den Internationale Valutafond, Renewables 2020, dr.dk, The Guardian, greentechmedia.com.