Joe Bidens sejr er en kæmpe sejr for klimaet og demokratiet

Kronik

Biden står for en styrkelse af demokratiet og klimaet

Joe Bidens sejr betyder sandsynligvis en ny æra for klimaet og en længe ventet genetablering af demokratiet i verdens mest magtfulde land – og det er godt for os alle sammen.

Vi har set en Trump, der gentagne gange har undermineret den amerikanske forfatning, der ligesom alle demokratier er bygget op omkring en tredeling af magten og en fri presse.

Donald Trumps vilde manøvrer og udtalelser har betydet angreb på domstolenes og retsvæsenets integritet.

Trump har gentagne gange ladet hånt om demokratiets kerneværdier, senest i hans hovedrystende ageren under og efter valgkampen, hvor selv hans nærmeste allierede har måttet tage afstand fra hans vanvittige udmeldinger og desperate forsøg på at sabotere selve valghandlingen. De gentagne falske udmeldinger om en valgsejr til sig selv og udokumenterede løgne om svindel med brevstemmer, viste igen Donald Trumps farlige autoritærstats tendenser, som kunne medføre vold og kaos.

Trump har ladet hånt om demokratiets kerneværdier

Den frie presse har været under hårdt angreb og misinformation om videnskaben omkring covid-19 og klimaforandringerne har været udbredt i en grad fra Det Hvide Hus, så man i den frie verden har set måbende til, imens USA forvandlede sig til et bizarro land.

Med Bidens præsidentskab i horisonten kan vi forvente en normalisering af demokratiet og fremskridt i båndene til EU, NATO og i forholdet mellem supermagterne.

Vi kan med Joseph Biden forvente os en markant anderledes embedsførelse overfor covid-19, og ikke mindst i klimapolitikken.

Trump gik ind for “sort” energi, og hans valgkampagne var primært finansieret af olieselskaberne.

Det har betydet en statslig negligering af klimakrisen, og Donald Trump udtalte flere gange, stik imod al videnskab og almindelig sund fornuft, at klimakrisen var et ”kinesisk svindelnummer”, der havde til hensigt at skade USA.

Bidens nye klimaplan for USA er derimod blevet kaldt for ”historisk ambitiøs” og har potentiale til at samle USA og bære landet ud af den økonomiske krise forårsaget af covid-19.

Bidens enorme klimaplan er i lige så høj grad en job -og vækstplan

Hvis det lykkes for Biden at komme igennem med den store klimaplan i kongressen, vil den have dimensioner og potentiale til at ændre historiens gang. Det er en plan, der i sammenligning er ligeså ambitiøs som Roosevelts New Deal, der i sidste ende kom til at ændre hele den vestlige verdens økonomiske tænkning og udvikling.

Joe Bidens klimaplan hedder meget mundret ”Bidens plan for at bygge en moderne, bæredygtig infrastruktur og en retfærdig fremtid med ren energi” og planen er grundstenen og topprioriteten i hele den Demokratiske valgkampagne.

Planen omfatter blandet andet at gøre USA´s strømproduktion CO2 fri allerede i 2035 og hele USA CO2 neutralt i 2050.

Kodeordet er grønne investeringer med svimlende 12.500 milliarder kroner, der i samme hug skal sparke gang i den amerikanske økonomi efter covid-19, og skabe nye jobs for den hårdt ramte befolkning.

Dermed har USA ligesom ligesom Europa fået klimaet øverst på den politiske dagsorden, godt hjulpet på vej af mange økonomers råd om at kombinere grønne omstillinger med jobskabelse og stimulering af økonomien i kølvandet på coronakrisen.

USA vil sandsynligvis snart spille en afgørende rolle for klimaet

Modsat Donald Trump har Joe Biden bred erfaring med at få store lovpakker igennem i kongressen og har samtidig støtte fra store og indflydelsesrige interesseorganisationer.

At Biden forsøger at række vidt og bygge bro i det meget splittede amerikanske samfund, tydeliggøres ved at mange af de nye job i planen ikke bare skal gå til nuværende arbejdere i olie-og gasindustrien, men i det hele taget sørge for masser af velbetalte og fagforenings sikrede job i den grønne omstilling.

Det er i lige så høj grad en jobplan som en klimaplan, og tanken er at samle USA igen efter corona, masseoptøjer og ikke mindst en præsident, der åbenlyst har spillet på og opildnet til splittelsen i befolkningen.

Helt uagtet hvad planen kan gøre for at samle det splittede USA igen, så er ambitionsniveauet ganske enkelt så stort, at det vil have effekt på resten af verden, og måske afgørende kunne bremse klimaændringer på verdensplan.

Klimaplanen kan måske også samle det splittede USA igen

Ikke bare vil the President elect igen have USA til at tilslutte sig Paris-aftalen, men vil også arbejde for, at USA sætter sig i front for at ændre klimapolitikker i hele verden. En omstændighed, der eksempelvis i Sydamerika vil have stor betydning ifølge eksperter.

USA er ganske enkelt i stand til at lægge et økonomisk pres på lande for at få dem til at leve op til forskellige klimakrav; ved eksempelvis at stille krav til bæredygtighed i produkter, samt at stille betingelser til landes klimamål som helhed, hvis de vil eksportere til USA.

Verden kan godt begynde at vejre morgenluft og se frem til et USA efter Trump. Et USA der pludselig giver mening igen, og måske ovenikøbet kan gå forrest på vigtige områder med sin enorme økonomi, know-how og indflydelse.

Det er tid vi ånder lidt lettet op og ser forbi Trump. Vi kan med Bidens sejr meget sandsynligt se frem mod en ny æra for demokratierne og klimaet.

 

Relaterede artikler:

Nettet oversvømmes af bizarre konspirationsteorier der truer demokratiet

Nettet og sociale medier er geniale platforme til at bringe udokumenteret sladder og rygter ud til en stor skare.

Det er her konspirations teorierne blomstrer, – sikkert til stor underholdning og forargelse for mange. Paranoiaen stortrives og kan i sidste ende blive en direkte trussel mod demokratiet og retsstaten….

 

 

Anerkendte videnskabelige tidsskrifter tager bladet fra munden: Advarer stærkt mod Trump

Det er første gang i historien, at en af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter, New England Journal of Medicine, blander sig i en valgkamp…

Læs resten af …

 

Joe Biden klar med historisk ambitiøs klimaplan for USA efter valget

Joe Biden, der i alle meningsmålinger står til at vinde amerikanske valg med stor margin, er klar med en klimaplan, der kan få stor betydning ikke bare i USA, men i resten af verden…

Læs resten af …

 

 

 

Kilder: Zetland.dk, The Guardian, New York Times, nyhedscentrum.dk, dr.dk, politifact.com.