Nanoteknologi får mursten til at fungere som batterier og kan give bæredygtige bygninger

Vores huse kan blive selvforsynende kraftværker

En ny forskningsrapport  kan bane vejen for billigere lagring af vedvarende energi og gøre bygninger ekstremt bæredygtige.

Forskere ved Washington University har fundet en metode, hvorpå man via nanoteknologi, billigt kan lave almindelige mursten om til batterier.

Det vil betyde, at man kan konstruere bygninger, der både kan generere og opbevare energi i fremtiden.

Solceller på taget og andre store flader, og strømopbevaring i murene. Det åbner muligheden for, at bygninger en dag kan blive regulære selvforsynende kraftværker.

En af udfordringerne ved vedvarende energi er netop, hvordan man opbevarer ren energi fra sol og vind.

Ved at udnytte murstens porøse natur har forskere udfyldt porerne på almindelige mursten med små ledende nanofibre af plast, der kan opbevare strøm.

Strengt taget er murstenene superkondensatorer snarere end batterier.

Superkondensatorer opbevarer elektricitet som en statisk ladning i faste stoffer snarere end gennem kemiske reaktioner som i batterier. Fordelen ved superkondensatorer er, at de oplader og aflades langt hurtigere end batterier, men til dato kan de kun rumme en lille brøkdel af energien.

Mursten som batterier (Foto, Washington University)

Så indtil Indtil videre er forsøget kun i lille skala  ” … men hvis deres kapacitet øges, kan de blive et billigt alternativ til de anvendte lithium-ion-batterier.” (The Guardian)

Forskere overalt i verden arbejder på at øge superkondensatorers energitæthed såvel som batteriernes opladningshastighed. At finde bedre måder til opbevaring af elektricitet er en vigtig del i bekæmpelsen af ​​klimaændringer. Det vil på en ny måde gøre det muligt at opbevare vedvarende energi, indtil det skal bruges.

Håbet er i sidste ende at matche energitætheden af ​​lithiumionbatterier.

”I så fald er denne teknologi langt billigere end lithium-ion-batterier … Det ville være en anden verden, og du ville ikke høre ordene” lithium-ion-batteri igen.” udtaler Julio D’Arcy fra Washington University til The Guardian.

En anden fordel ved superkondensatorer er, at de kan oplades og genoplades mange flere gange end batterier, før de mister deres evne til at lagre elektricitet.

El-murstenene kan oplades og aflades omkring 10.000 gange, før deres kapacitet falder markant.

Forskningsrapporten er udkommet i det anerkendte videnskablige tidskrift Nature.

 

Relaterede artikler:

Solceller lagt som holdbare fliser i indkørslen kan give strøm til en hel husholdning

Solceller lavet af genbrugs platicflasker, er stærke nok til at holde en bil, og kan lægges som fliser i indkørslen…

Læs resten af …

 

 

Danmark har næsten ubemærket fået verdens stærkeste klimalov ifølge BBCHar Danmark næsten ubemærket fået verdens stærkeste klimalov?

Ifølge BBC har Danmark fået verdens stærkeste klimalov, hvilket er gået lidt under radaren herhjemme.

Læs resten af …

 

Økonomiske vismænd: Sæt gang i økonomien med større fokus på grøn omstilling

Vi  kan ifølge økonomer og poltikere “slå to fluer med et smæk”, og ende med at løse en krise, der på den lange bane er noget større end covid-19, nemlig klimakrisen og dens langt større konsekvenser..

Læs resten af …

 

Kilder: Nature.com, The Guardian, ecowatch.com, sciencetimes.com, newsbreak.com.