Nyt supersonisk fly: CO2 neutral passagertransport med 2700 km/t

Ny teknologi og flybrændstof sætter nye standarder

Nyt fly kan revolutionere luftfarten og transportere os rundt i verden CO2 neutralt – og 3 gange hurtigere end det sker i dag.

Boom Supersonic vil med deres nye fly, Overture skabe nye standarder, hvad angår teknologi, rejsetider og priser.

Hvis alt går efter planen, vil Overture  kunne flyve fra New York til London på tre timer og 15 minutter. (CNN)

Booms langsigtede mål er, ifølge administrerende direktør Blake Scholl, at “flyve hvor som helst i verden på fire timer for $ 100.”

Udover design er der sket meget i forhold til materialer og teknologi. Flyteknologi er gået fra aluminium til kulfiber, og man er nu i stand til at optimere fly via computersimulering. Man har også ændret, hvordan man bygger jetmotorer, så de nu er mere støjsvage og brændstofeffektive.

Dette betyder, at omkostningerne ved supersonisk flyvning er faldet, og på samme tid er man nu i stand til at bygge fly der kan bruge alternative brændstoffer.

“Det man grundlæggende gør er at suge CO2 ud af atmosfæren, lave det om til flydende brændstof, og så bruge det i flyet,” udtaler Scholl til CNN.

CO2 neutral flyvning med 2700 km/t

Det er en teknologi, der overalt er på vej ind i flyindustrien, så man om få år ikke behøver at belaste klimaet med flyrejser.

Det brændstof, som Boom bruger, kommer fra partneren Prometheus Fuel, som er et firma, der bruger elektricitet fra vedvarende energikilder, som sol og vind, til at omdanne CO2 fra luften til jetbrændstof. (Techcrunch.com)

Interessen for Boom Supersonic projektet er stor. Boom udtaler, at de i øjeblikket har 6 milliarder dollars i forudbestillinger på Overture-flyene.

Et endnu hurtigere fly kan også være på trapperne. Firmaet Aerion, afslørede i marts 2021 sine planer for et Mach 4+ passagerfly, Aerion AS3, som vil kunne transportere 50 passagerer.

Til sammenligning vil Overture-flyene have en hastighed på Mach 2,2 som er omkring 2700 km/t. Man vil altså kunne flyve fra København til New York på samme tid som det tager at flyve til Mallorca i dag.

På høje tid vil nogen sikkert mene; flyrejsetider har stort set ikke ændret sig de sidste 40-50 år.

 

Relaterede artikler:

Fremtiden for flyrejser lysner: CO2 neutralt brændstof og elektriske fly i nær fremtid

CO2 negativt raketbrændstof: Ny teknologi kan trække CO2 ud af luften og konvertere det til raketbrændstof

Mærsk får nyt CO2 neutralt containerskib 7 år før planlagt

Frankrig og Tyskland vil investere milliarder i CO2-neutralt brændstof og Ørsted viser vejen

To-hjulet eltransport overhaler elbiler: Elcykler, el-motorcykler og scootere forandrer transporten

 

Kilder: CNN, techcrunch.com, Bloomberg Businessweek, nyhedscentrum.dk, forbes.com, boomsupersonic.com, aero-mag.com.