7 klimaløsninger som er nødvendige vi handler hurtigt på nu hvis skal undgå de værste scenarier

Der skal handles klogt og hurtigt hvis vi skal nå det i tide

7 helt nødvendige klimaløsninger, der skal implementeres hurtigt, hvis vi skal undgå de værste klimascenarier.

Global opvarmning truer som aldrig før alt liv på planeten, ifølge FN´s bredt anerkendte klimarapport. Det er ”Code Red for Humanity” som FN´s klimapanel skriver, og som der desværre ikke længere er reel tvivl om.

Vi har dog værktøjerne og magten til at klare udfordringen.

Selvom man kan blive slået ud af de dystre udsigter til drastiske klimaforandringer, skal vi ikke undervurdere hvor hurtigt og effektivt vi kan implementere de nødvendige tiltag, når alle mennesker, virksomheder og lande arbejder sammen om et fælles mål.

Der er ifølge eksperterne syv helt nødvendige klimaløsninger, der skal implementeres indenfor de næste 10 år, hvis vi skal undgå de værste klimascenarier:

1. Fossile brændstoffer skal udfases med ekspresfart. De er den største kilde til CO2 udledninger, og skiftet til vedvarende energiformer kan kun gå for langsomt.

Fossile brændstoffer bærer hovedansvaret for klimakrisen

Der er allerede gang i et enormt momentum med omstillingen til grøn energi, og prismæssigt udkonkurrerer sol og vind allerede kulkraft.

Men vi har travlt, og derfor er det også Det Internationale Energiagenturs klare og tydelige anbefaling, at der ikke længere må gives tilladelse og finansiering til nye olie -og gas projekter, hvis vi skal nå målene om netto nul CO2 udledning i 2050. Og den målsætning skal vi nå, hvis vi skal undgå klimakatastrofer, der kan true alt liv på jorden ifølge FN´s klimapanel.

Den grønne omstilling kan i øvrigt skabe millioner af arbejdspladser, løfte økonomisk vækst og holde Parisaftalens mål indenfor rækkevidde, lyder det i en stor og skelsættende rapport fra Det Internationale Energiagentur. Den gode nyhed er, at vi faktisk kan nå målene med kendt teknologi som sol- og vindenergi.

Salget af elbiler og anden eltransport eksploderer

2. Elektrificering af transporten
Elcykler, elbiler, elvarevogne og tog er fremtiden for let transport.
Skibe og fly kan med allerede udviklede teknologier drives af brintbrændstof produceret af sol- og vindenergi. Der investeres allerede milliarder i disse projekter i EU og flere andre lande. Igen, udviklingen er i gang – teknologien findes. Vi skal bare have endnu mere turbo på, og det findes der heldigvis også en løsning på ifølge alle økonomer og eksperter.

3. Indførelsen af CO2 afgifter er en klar nødvendighed ifølge de økonomiske vismænd, hvis vi skal bevæge os fremad med den fart der kræves for at nå målene i tide. Der skal være et klart økonomisk incitament til at vælge grønne løsninger, både for virksomheder og forbrugere.

Med andre ord skal vi beskatte det vi skal undgå; CO2-udslip og yderligere opvarmning af planeten. Og belønne det vi gerne vil opnå; grøn omstilling hurtigst muligt. Det må under ingen omstændigheder være billigere at vælge CO2-udledende løsninger, for vi når ikke i mål på folks og virksomheders idealisme alene.

4. Reducer spild og få nye vaner

Plantebaseret kød kan nu klare blindtest i smag

En trediedel af al mad, der produceres bliver aldrig spist. Udover initiativer fra forbrugere og supermarkeder kan det være en løsning, at man ligesom Frankrig lovgiver mere på området for at undgå det enorme spild, der også er en kæmpe klimabelastning at producere.

Hvis køer var et land, ville de være på en 3. plads som det mest CO2-udledende land i verden.
At begynde at spise mindre kød, især oksekød er meget vigtigere end de fleste er klar over. Man behøver ikke nødvendigvis at blive veganer, men vi skal drastisk reducere husdyrs indvirkning på planeten, hvad enten det er direkte fra emissioner eller via al den jord, vand og energi der bruges til husdyrproduktion.
Hvis du bare elsker en burger, er der altid mulighed for flere gode alternativer som for eksempel Beyond Meat, der næsten ikke kan skelnes fra den ægte vare i blindtest.

Genbrug spiller en væsentlig rolle i bekæmpelse af klimaændringer

6. Reducer forbrug og køb genbrug.
Alene modeindustrien er ansvarlig for omkring 10 procent af verdens CO2-udledning. Til sammenligning udleder flyindustrien 2 procent.

Det er allerede en kæmpe trend at købe brugt tøj og i det hele taget gå ind for genbrug. Faktisk i en sådan grad, at man nærmest virker ude af trit, hvis man stadig lader sig forføre at modeindustrien til hele tiden at købe nyt. Det går heldigvis op for flere og flere, at livskvalitet ikke hænger sammen med kvantiteten af de ting vi har og køber – faktisk tværtimod.

At reducere ressourceforbrug er gennemgående en nøgle til at forhindre voldsomme klimaændringer.

I det store perspektiv er det vores overforbrug, som har skabt klimakrisen

 

Mere natur kan opsuge CO2 og samtidig give livskvalitet

7. Vi skal plante træer i stor skala og reetablere naturområder for at reducere CO2 i atmosfæren.
Det er en af de vigtigste løsninger, der ovenikøbet giver os naturen tilbage og kan redde uddøende dyrearter.

Amazonas og andre store skove udleder nu mere CO2 end de optager, og vi har gang i et væddeløb med tiden for at bevare, genoprette og skabe skove i stor skala.

Plantning af træer er stadig den mest effektive metode vi har til at optage CO2 fra atmosfæren.

Der er allerede gang i enorme træplantnings projekter rundt om i verden, -selv i Mellemøsten, hvor der de næste år skal plantes 50 milliarder træer.

Som med de andre vægtige klimaløsninger skal der bare mere fart på tingene, så vi når i mål i tide.

Ingen af ​ovenstående løsninger vil for alvor virkelig tage fart, medmindre regeringer, investorer og erhvervslivet står bag dem. De fleste lande og mange store virksomheder og investorer har allerede sat sig netto-nul CO2 mål, hvilket er en god start. Nu skal der sættes handling bag ordene.

Det betyder blandt at stoppe al finansiering af fossile brændstoffer og investere i reelt bæredygtige sektorer. Her kan man faktisk personligt sætte et stort fingeraftryk på udviklingen, ved selv at sørge for ens pensionsopsparing ikke indeholder finansiering af fossile brændstoffer.

Der er også opløftende tegn og positive sidegevinster. Grønne energiformer sætter hele tiden nye rekorder. De bæredygtige løsninger giver desuden allerede nu renere luft, grønnere byer og lavere leveomkostninger. De nødvendige tiltag mod klimaændringer kan i sidste ende faktisk også vise sig at give os fordele i form af højere livskvalitet og en renere verden.

Vi har en kæmpe udfordring foran os – det er der overhovedet ingen tvivl om længere. Menneskeheden har overvundet store forhindringer og svære tider før – og vi kan gøre det igen.

 

Relaterede artikler:

Skelsættende FN-rapport forudser voldsomme klimaændringer langt tidligere end hidtil antaget

Klimakrisen er vor tids 2. verdenskrig og kalder nu på alles mod og handling

Vi kan nå klimamålene med kendt teknologi: IEA udgiver skelsættende rapport

Det stigende antal naturkatastrofer chokerer politikere: ”Vi er nødt til at øge tempoet i kampen mod klimaændringer”

Bæredygtig energi har nået vigtige milepæle og udviklingen accelererer stadig

Bæredygtig pensionsopsparing er 27 gange mere effektivt for klimaet end at spise vegansk og droppe flyvning tilsammen

 

 

Kilder: Det Internationale Energiagentur, dr.dk, positive.news, news.un.org, BBC.