De sidste 12 måneder var de varmeste i mindst 125.000 år ifølge nye rapporter

“Konsekvenserne i 2023 ligner noget fra en katastrofefilm”

Menneskeheden har lige oplevet de varmeste 12 måneder i mindst 125.000 år, skriver CNN, der blandt andet refererer til en ny rapport fra Climate Central, og EU’s Copernicus Climate Change Service.

”Måned efter måned siden juni har verden været unormalt varm. Videnskabsfolk har sammenlignet årets konsekvenser af klimaændringer med en katastrofefilm – stigende temperaturer, voldsomme skovbrande, kraftige storme og ødelæggende oversvømmelser – og nye data afslører nu, hvor ekstraordinær den globale varme har været.” (CNN)

Ifølge den fagfælle bedømte rapport er det primært forbrænding af benzin, kul, naturgas og andre fossile brændstoffer, som har forårsaget den unaturlige opvarmning fra november 2022 til oktober 2023.

I løbet af året oplevede 7,3 milliarder mennesker, eller 90% af menneskeheden, mindst 10 dage med høje temperaturer, der blev mindst tre gange mere sandsynlige på grund af klimaforandringer.

“Mennesker ved, at tingene er mærkelige, men de ved ikke nødvendigvis, hvorfor det er er sådan. De forbinder det ikke med det faktum, at vi stadig afbrænder kul, olie og naturgas,” udtaler Andrew Pershing, klimaforsker ved Climate Central.

“Jeg synes, at det der virkelig skreg ud af dataene i år var, at ingen mennesker er sikre. Alle oplevede usædvanlig klima-styret varme på et eller andet tidspunkt i løbet af året,” sagde Pershing.
(Associated Press)

“Vi er blevet alt for vant til, at klimarekorder falder som dominobrikker i de seneste år,” fortæller David Reay, direktør for Edinburgh Climate Change Institute ved University of Edinburgh, til CNN. “Men 2023 er en helt anden boldgade, hvad angår den massive margin, hvormed disse rekorder er blevet slået.”

“Pointen er, at dette ikke er normalt. Dette er temperaturer, som vi ikke burde opleve,” udtaler Andrew Pershing, vicepræsident for videnskab hos Climate Central. “Vi oplever dem kun, fordi vi har udledt for meget kuldioxid i atmosfæren.” (CNN)

Året indtil nu ligger i gennemsnit 1,43 grader over førindustrielle niveauer ifølge EU’s Copernicus Climate Change Service – farligt tæt på den internationalt aftalte ambition om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

“De sandsynlige konsekvenser af den ekstra varme er velkendte,” fortæller Hannah Cloke, klimaforsker og professor ved University of Reading i Storbritannien, til CNN. “Vi ser allerede dens indvirkning med mere voldsomme storme, kraftigere regn og oversvømmelser samt mere intense, hyppige og længere hedebølger, tørker og skovbrande.”

“Når det bliver lagt så klart frem, ser tallene for 2023 angående lufttemperaturer, havtemperaturer, havis og resten ud som noget fra en katastrofefilm,” udtaler David Reay.

Den usædvanlige globale varme, der ser ud til at fortsætte i 2024, understreger vigtigheden af den kommende FN COP28-klimakonference i Dubai i december, hvor landene vil gøre status over deres fremskridt med at opfylde målet i Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

 

Relaterede artikler:

Der foregår en regulær desinformations krig mod den grønne omstilling og her er modsvaret

Hvordan olieselskaber lægger ansvaret for klimaforandringer over på forbrugerne

Antarktis havis i rekord lavpunkt som kan få skræmmende følger ifølge forskere

Vi har hårdt brug for kæmpe klimastrejker igen for at få sat klimaet øverst på dagsordenen

Klimakrisen kan medføre 1 milliard dødsfald ifølge nye beregninger

 

Kilder: CNN, Reuters, Climate Central, Associated Press, Copernicus Climate Change Service.