Forskere har udviklet en banebrydende type ris der erstatter kød og smager godt ifølge nyt studie

Kødlignende ris kan være et bæredygtigt alternativ. Credit: Yonsei University.

En speciel ”kødfuld” ris er blevet udviklet af sydkoreanske forskere. Ifølge forskerne har produktet en exceptionel god smag og et højt næringsindhold ligesom kød. Og det er måske ikke så overraskende, da produktet til dels er udviklet ved at dyrke animalske muskel- og fedtceller inde i riskorn

Resultatet er en lyserød ris, som forskerholdet siger, kunne tilbyde et billigere og mere miljømæssigt bæredygtigt kødalternativ og efterlade et mindre CO2-fodaftryk.

“Forestil dig at få alle de næringsstoffer vi har brug for fra celle-dyrket proteinris,” udtaler Park So-hyeon, som er med i forskningen omkring det nye produkt.

“Ris har allerede et højt næringsniveau, men ved at tilføje celler fra husdyr kan det yderligere forstærkes,” sagde hun i en pressemeddelelse, da studiet om produktet blev offentliggjort i tidsskriftet Matter.

Risen blev belagt med fiskegelatine for at hjælpe oksekødscellerne med at klæbe sig fast til risen og derefter dyrket i en petriskål i op til 11 dage.

Det endelige produkt indeholdt 8 procent mere protein og 7 procent mere fedt end almindelig ris og var mere fast end naturlige riskorn, siger forskerholdet. (phys.org)

”Vi får normalt det protein, vi har brug for, fra husdyr, men husdyrproduktion bruger mange ressourcer og vand og frigiver en masse drivhusgasser” udtaler Park.

Forskerene dyrkede komuskel- og fedtceller i riskorn for at skabe en hybridris. Credit: Yonsei University

For hver 100 gram protein, der produceres, estimeres det, at hybrid risene udleder under 6,27 kilo kuldioxid, mens kødproduktion udleder otte gange mere, ifølge pressemeddelelsen.

Hvis de nye kødris kommer på markedet, vil det betyde en meget billigere mulighed for forbrugerene. Hybridris estimeres at komme til at koste omkring 15 kroner kiloet, hvor oksekød koster omkring 100 kr. kiloet.

Eftersom den hybride kødris har lave risici med hensyn til fødevaresikkerhed og en forholdsvis nem produktionsproces, er forskerholdet optimistisk med hensyn til at kommercialisere produktet. Men før risen finder vej til vores kølediske, planlægger holdet at forbedre riskornet yderligeremed hensyn til muskel- og fedtceller, hvilket yderligere kan forøge ernæringsværdien.

“Jeg forventede ikke, at cellerne ville vokse så godt i risen,” udtalte Park. “Nu ser jeg en verden af muligheder for denne risbaserede hybridmad. Det kunne en dag fungere som hjælp til hungersnød, militærrationer eller endda rummad.”

 

Laboratoriedyrket kød kan måske revolutionere vores fødevaresystem

I de seneste år har området for laboratoriedyrket kød, også kendt som kultiveret eller cellebaseret kød, oplevet bemærkelsesværdige fremskridt, hvilket åbner op for et væld af muligheder for fremtidens fødevarer. Denne innovative tilgang til kødproduktion indebærer dyrkning af dyreceller i et kontrolleret miljø, hvilket eliminerer behovet for traditionelt husdyrbrug. Løftet om laboratoriedyrket kød ligger ikke kun i dets potentiale til at reducere miljøpåvirkningen forbundet med konventionel kødproduktion, som er en væsentlig kilde til drivhusgasemissioner, men også i dets evne til at adressere etiske bekymringer relateret til dyrevelfærd.

Laboratoriedyrket kyllingekød består smagstesten

En af de mest overbevisende fordele ved laboratoriedyrket kød er dets reducerede CO2-aftryk. Ved at omgå behovet for land, foderproduktion og metanemissioner fra husdyr, kunne produktion af kultiveret kød drastisk sænke den skadelige miljøpåvirkning knyttet til kødindustrien. Derudover har det færre fødevare sikkerhedsrisici, da den kontrollerede produktionsproces minimerer chancen for kontaminering med bakterier og vira, der ofte er forbundet med dyrehold.

At begynde at spise mindre kød, især oksekød, er efter al forskning et væsentligt parameter til at mindske ens klimaaftryk.

Kommercielle bestræbelser er accelereret, med flere virksomheder, der er kommet på banen og har opnået betydelige reduktioner i produktionsomkostningerne. Denne fremgang antyder, at laboratoriedyrket kød snart kunne blive et levedygtigt og mere bæredygtigt alternativ til konventionelt kød, tilgængeligt for forbrugerne til konkurrencedygtige priser. Desuden antyder alsidigheden af laboratoriedyrket kød, der er i stand til at replikere forskellige typer af animalske proteiner, fra oksekød til kylling og skaldyr, en fremtid, hvor kødforbrug er adskilt fra de etiske og miljømæssige dilemmaer, det i øjeblikket stiller.

Efterhånden som forskning og udvikling fortsætter med at skride frem, står laboratoriedyrket kød og hybridprodukter som kødrisene, på tærsklen til at revolutionere vores fødevaresystem.

Neil Ward, en landbrugsfødevare- og klimaspecialist og professor ved University of East Anglia, som ikke var involveret i det nye forsøg med kødrisene, udtalte til CNN, at dataene så “meget positive” ud med potentiale til at hjælpe med at udvikle “sundere og mere klimavenlige kostvaner i fremtiden.”

 

Relaterede artikler:

Det kan du selv kan gøre ved klimakrisen: De 6 mest effektive personlige klimatiltag

Bæredygtig mad der også indebærer kød og mejeriprodukter er mulig ifølge WWF

Vi vil løse klimaproblemet langt tidligere end forventet ifølge ny omfattende analyse

 

Kilder: BBC, phys.org, Matter, Yonsei University, CNN.