To ting opnået på COP28 kan alene levere 85% af de nødvendige reduktioner i fossile brændstoffer

Indtil videre tyder COP28 på en stor klimaaftale

Cop28 kan meget vel gå hen at blive den mest succesfulde klimakonference til dato.

Ifølge den britiske energitænketank, Ember kan to handlinger alene levere 85% af de nødvendige reduktioner af fossile brændstoffer inden 2030, skriver The Guardian.

”Analytikere har rost en “afgørende” forpligtelse fra 118 regeringer om at tredoble verdens kapacitet af vedvarende energi og fordoble hastigheden af forbedringer inden for energieffektivitet ved udgangen af dette årti.” (The Guardian)

Dave Jones, en analytiker hos Ember, udtaler at: “Sammen vil disse tiltag låse op for dybtgående, økonomisk bred fossil brændstofreduktion og sikre, at efterspørgslen efter olie, kul og gas ikke kun når sit højdepunkt i dette årti, men ser en betydelig nedgang.”

Målet om at tredoble verdens kapacitet af vedvarende energi og fordoble hastigheden af forbedringer inden for energieffektivitet ved udgangen af 2030, er præcis det som Det Internationale Energiagentur (IEA) har efterspurgt i deres toneangivende energikøreplan for verden, 2023 Net Zero Roadmap.

“Sammen med at salget af elektriske køretøjer og varmepumper stiger kraftigt, og energisektorens metan-emissioner falder med 75 %, vil disse strategier levere tilsammen mere end 80 % af de reduktioner, der er nødvendige ved udgangen af ​​årtiet”, skriver IEA i en pressemeddelelse.

Erklæringen fra de 118 lande baner vejen for en historisk mulighed og vil sandsynligvis komme med i den endelige globale aftaletekst på COP28, der slutter den 12. december.

 

Der tegner sig flere succeser på COP28

Erklæringen fra de 118 lande er langt fra den eneste succes på COP28. Oprettelesen af en klimafond for tab og skader skaber også håb om en stor klimaaftale i Dubai. (dr.dk)

Fossil brændstofproduktion og køer udleder metan

Fonden blev præsenteret af statslederne fra FN-medlemslandene som startsskud på den allerførste dag i COP28.

Derudover har USA annonceret en kæmpe reduktion i udledningen af metan. CO2 er den store klimaforbryder, men dens mindre kendte fætter metan er en meget mere kraftfuld drivhusgas. Metan står for 25 % af den globale opvarmning og kan ved kraftig reduktion være den hurtige klimabremse verden har brug for, ifølge FN´s klimapanel.

Omkring 50 olie- og gasvirksomheder globalt har forpligtet sig til at styrke utætte metansystemer inden 2030, en handling, der hurtigt kunne reducere udledningen af den kraftfulde gas og forhindre visse klimaændringer, skriver NBC News. Løftet som blev annonceret på FN’s klimaforandringskonference, opfordrer olie- og gasvirksomheder til kraftigt at reducere metanudslip til “næsten nul” inden 2030.

USA forpligtede sig desuden til at udfase kul-kraftværker og dermed slutter de sig til 56 andre nationer, der dropper kulkraft, hvilket er en stor faktor i den globale opvarmning.

 

Stort opgør med olieindustrien og den ubehagelige sandhed

John Kerry, den amerikanske klimaambassadør

En af de helt store knaster på COP28, er at konfrontere de store olieproducerende lande og olieselskaber.

”Dr. Fatih Birol, chefen energivagthunden, Det Internationale Energiagentur (IEA), udtalte sig, da IEA offentliggjorde en ny rapport om fremtiden for fossile brændstoffer. Verdens olie- og gasindustri er blevet advaret om, at den står overfor “sandhedens time” ved FN’s klimaforhandlinger, COP28 i Dubai. (BBC)

“Den ubehagelige sandhed, som industrien skal forstå, er, at den vellykkede overgang til vedvarende energi kræver meget lavere efterspørgsel efter olie og gas, hvilket betyder, at man skal reducere olie- og gasoperationer over tid – ikke udvide dem. Der er ingen vej udenom dette,” udtalte Dr. Birol.

Mere end halvdelen af de 200 lande, der er repræsenteret på Cop28, har signaleret, at de vil støtte en aftale, der nævner en udfasning af fossile brændstoffer. John Kerry, den amerikanske klimaambassadør, har sagt, at det er “svært for nogen at forstå,” hvorfor den primære årsag til klimakrisen skulle få lov til at fortsætte, mens FN’s generalsekretær, António Guterres, opfordrede verdens leder til utvetydigt at støtte afslutningen af olie, kul og gas. “Ikke reducere. Ikke mindske. Udfase,” sagde Guterres.

Ifølge flere betragtere vil det være en enorm succes for menneskeheden, hvis der opnås enighed på COP28 om at udfase fossile brændstoffer. Der står dog stadig flere lande i vejen for at dette kan lykkes, blandt andet Kina, Rusland og Saudi Arabien.

 

Relaterede artikler:

Skiftet til grøn energi er “ustoppeligt” og giver håb om de 1,5 grader ifølge Det Internationale Energiagentur

COP28 er sandhedens time for olieindustrien udtaler verdens energichef

Metan står for 25 % af den globale opvarmning og kan ved kraftig reduktion være den hurtige klimabremse vi har brug for

 

Kilder: Det Internationale Energiagentur, The Guardian, BBC, NBC News.