Verdens to største CO2-udledere har kurs mod store klimafremskridt i 2024 trods udfordringer

Trods politiske spændinger er der samarbejde om klimaet

Kina og USA står sammenlagt for næsten 40 procent af de globale CO2-udledninger, men 2024 vil ifølge Yale Climate Connections sandsynligvis byde på store klimafremskridt for de to lande, trods flere udfordringer.

Mange grønne teknologier har oplevet rekordvækst i 2023, især i Kina. Udrulningen af solceller brød den tidligere rekord med over 50 %, og mere end halvdelen af ​​det samlede verdensomspændende antal solpaneler er nu installeret i Kina.

Eksperter mener, at hvis Kina fortsætter sin høje udrulningstakt af solpaneler og vindmøller som planlagt, kan landet begynde at erstatte sit forbrug af fossile brændstoffer og starte et strukturelt fald i CO2-udledningen i 2024. Størstedelen af resten af verden reducerede udledningen i 2023, så hvis Kina kan følge trop i 2024 og de efterfølgende år, er det muligt, at 2023 bliver året, hvor global klimaforurening toppede.

Biden-administrationens Inflation Reduction Act er den suverænt største samlede investering i amerikansk historie, og trods navnet sigter lovpakken især på at reducere CO2 udledning over de kommende år.

Kina og USA  vil sandsynligvis lave store klimafremskridt i 2024

I USA bør de finansielle incitamenter, der er vedtaget i “Inflation Reduction Act”, fortsætte med at accelerere udrulningen af grønne teknologier, og derfor bør landets klimaforurening fortsætte med at falde, som det også gjorde sidste år. Statens energikontorer vil begynde at udrulle lovens forhåndsrabatter for husejere til at elektrificere og gøre deres hjem mere energieffektive omkring midten af 2024. “Inflation Reduction Act’s” skattefradrag for nye og brugte elbiler kan overføres til bilforhandlere fra januar 2024, hvilket betyder, at de effektivt bliver til forhåndsrabatter, der fratrækkes fra bilernes prisskilte. (Yale Climate Connections)

Det amerikanske præsidentvalg den 5. november vil dog være afgørende for fastlæggelsen af ​​amerikansk klimapolitik og forurening i de kommende år.

Hvis republikanerne vinder valget i november og tager kontrol over Kongressen og Det Hvide Hus, kan vi forvente en gentagelse af, hvad der skete, sidste gang det scenarie blev realiseret i 2017. Trump-administrationen rullede mere end 100 klima- og miljøregler tilbage, klimapolitik blev nedprioriteret i Kongressen, og amerikansk klimaforurening steg, indtil COVID-pandemien ramte i slutningen af ​​2019.

Hvis demokraterne vinder valget, kan vi forvente et lignende resultat som det, der skete, da partiet havde fuld kontrol over regeringen i 2021-2022. Klimapolitik blev behandlet som en topprioritet, og den største klimalov nogensinde blev vedtaget.

Verdens to største CO2-udledere aftalte tilbage i november 2023, at de trods politiske modsætninger vil intensivere samarbejdet om at reducere metan og støtte den globale indsats for at tredoble vedvarende energi inden 2030.

Selvom den igangværende globale opvarmning sammen med vejrfænomenet El Niño potentielt kan få 2024 til at slå den globale temperaturrekord endnu en gang, kan 2024 år samtidig markere et vendepunkt for vores energisystemer, CO2-udledning og jordens klima, skriver Yale Climate Connections, der baseret ved Yale University.

 

Relaterede artikler:

Fem grunde til at der stadig er håb for klimaet ifølge anerkendte klimaforskere

To ting opnået på COP28 kan alene levere 85% af de nødvendige reduktioner i fossile brændstoffer

Hvad gik godt i 2023: Top 6 positive nyheder i et skelsættende år

Kina har lavet en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer globalt

 

Kilder: Yale Climate Connections, BBC, Reuters, Det Internationale Energi Agentur.