Hvad gik godt i 2023: Top 6 positive nyheder i et skelsættende år

2023 blev på mange måder et skelsættende år

2023 har budt på de største fremskridt inden for medicin i de sidste 100 år, vedvarende energikilder der for alvor tog fart, og videnskaben der viste, hvordan man bremser aldring – plus flere gode nyheder fra året, ifølge Positive News og dr.dk.

Den spirende medicinske revolution var et vigtigt tema i 2023. “Vi ser en fremskridtshastighed, som ikke er blevet set i 100 år,” fortæller Bertalan Meskó, direktør for Medical Futurist Institute.

Meskó er blandt et kor af stemmer, der hylder en ny ‘gylden tidsalder’ inden for medicin – delvist takket være Covid-19. “Gennembrud inden for mRNA-teknologi, først anvendt i Covid-vacciner, kan snart hjælpe med at udrydde visse former for kræft. “Dernæst er der det enorme potentiale i kunstig intelligens (AI) og 3D-printing og, mest spændende af alt, fremskridt inden for genomik, der vil låse op for de genetiske grundlag for mange sygdomme og føre til nye og mere målrettede behandlinger.”

Chris Stokel-Walker, der skriver om de medicinske anvendelser af kunstig intelligens for British Medical Journal, udtaler at AI vil “give et ekstra boost til tempoet af nye lægemiddelopdagelser” og til at analysere og identificere tumorer på scanninger “mere effektivt end mennesker kan.”

Meskó tilføjer: “Det er en fantastisk tid. Jeg føler mig heldig over at opleve det.”

Der var i 2023 desuden et bemærkelsesværdige gennembrud i behandlingen af kræft i. En ny behandling af livmoderhalskræft ved hjælp af billige, eksisterende lægemidler blev beskrevet som “den største forbedring i resultatet af denne sygdom i over 20 år”. Videnskabsfolk gjorde også et “enormt spændende” gennembrud i behandlingen af prostatakræft. England godkendte derudover et lægemiddel, der har vist sig viste at forebygge brystkræft.

 

Videnskaben viste at man kan bremse aldring

Hvordan kan vi leve længere? Det er et spørgsmål, der har optaget menneskeheden gennem tiderne, og i år tilbød videnskabsfolk flere spor.

Som bidrag til en voksende mængde forskning indenfor sund aldring, har man blandt andet identificeret otte sunde livsstilsvaner, der kunne tilføje op til 24 år til dit liv. Disse inkluderer eksempelvis at være fysisk aktiv, have en sund kost, sove godt og have positive sociale relationer.

 

Skiftet til grøn energi er blevet ”ustoppeligt”

Kinas solenergikapacitet er nu større end resten af ​​verden tilsammen

Året 2023 har budt på teknologisk udvikling, klimalove og storpolitisk enighed, som kan få positiv betydning for klimaet, ifølge dr.dk:

Den teknologisk udvikling har oplevet en bemærkelsesværdig fremgang, og dette afspejles blandt andet i stigningen i salget af elbiler og solcelleanlæg globalt.

Det er værd at bemærke, at Kina er faktisk er førende, når det kommer til produktion og køb af elbiler.

Kina har desuden investeret betydeligt i elektrificering, herunder i energikilder som solcelleanlæg og vindmøller, hvilket også  har gjort dem til verdensførende på dette område

I 2023 vedtog EU-landene den europæiske klimalov, kendt som ‘Fit for 55’. Loven har som hovedmål at reducere EU’s emissioner af skadelige drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. (dr.dk)

Ifølge forskningen og BBC´s Future Planet team er verden på vej til at nå et punkt, hvor udledninger fra energisektoren vil nå sit højdepunkt allerede i 2023. Energi fra vedvarende kilder som vind og sol voksede hurtigere end verdens strømforbrug, hvilket betyder, at udledninger fra sektoren forudsiges til at begynde at falde for første gang.

“Dette markerer det tidspunkt, hvor udledninger fra energisektoren stopper med at stige,” skrev Małgorzata Wiatros-Motyka, senioranalytiker inden for elektricitet ved den London-baserede klimatænketank, Ember.

Verden er på vej mod et “ustoppeligt” skifte til vedvarende energi, ifølge verdens energivagthund, Det Internationale Energiagentur.

“Som enhver anden form for vendepunkt er det efter toppen, at den virkelige fremdrift kommer, som Simon Sharpe, forfatter til Five Times Faster: Rethinking the Science, Economics, and Diplomacy of Climate Change, fortæller til BBC.

“Når det faktisk sker, er det den første store globale udledende sektor, der går ind i en reduktion af udledninger i stedet for vækst… Jeg tror, der er en god chance for, at dette kunne være et vendepunkt for vores politiske og sociale tillid til, at vi faktisk kan få styr på dette problem.” (BBC)

 

Der blev afsat mere land og hav til naturen

I september underskrev FN-medlemslandene en “historisk” aftale om at beskytte verdens have efter to årtier med forhandlinger.

På et topmøde sidste år skrev den danske regering under på et løfte om, at 30 procent af klodens land og hav skal være beskyttet natur allerede i 2030. Natur, der kan hjælpe med at bremse klimakrisen og stoppe det tab og dyr af planter, som verden – og Danmark – lige nu oplever. (dr.dk)

Næsten 200 lande tilsluttede sig i 2023 den juridisk bindende Traktat om verdenshavene, som sigter mod at give beskyttet status til 30% af verdens have uden for nationale grænser. Før den nye traktat var kun 1,2% af internationale farvande beskyttet.

 

Skibsfart med mindre forurening

I sommeren 2023 nåede de 175 medlemslande i FN’s Søfartsorganisation, IMO, til enighed om en ny klimastrategi for den internationale skibsfart.

Det overordnede mål er at opnå klimaneutralitet inden omkring år 2050. Dette repræsenterer en betydeligt mere ambitiøs aftale i forhold til den tidligere i 2018, som fastslog, at skibsindustrien skulle opnå klimaneutralitet i det 21. århundrede. (dr.dk)

Det danske rederi Mærsk spillede en aktiv rolle i fremme af denne historiske og juridisk bindende aftale, der har til formål at reducere forureningen fra store containerskibe.

 

En 4-dages arbejdsuge kom indenfor rækkevidde

Det er ofte blevet affejet som utopisk tænkning, men store forsøg med en 4-dages arbejdsuge forstummede flere kritikere i 2023. Resultaterne fra verdens største forsøg, der fandt sted i Storbritannien viste, at det var en gevinst for både medarbejdere og chefer.

Og der var mere godt nyt til fortalere for en længere weekend. Lignende forsøg i USA og i Sydafrika, hvor deltagerne arbejdede færre timer for den samme løn indikerede også, at en kortere arbejdsuge bragte “store fordele”.

Den nobelprisvindende økonom, Christopher Pissarides der har sagt, at kunstig intelligens som ChatGPT vil resultere i en fire-dages arbejdsuge, siger, at de seneste 12 måneder kun har overbevist ham yderligere om, at han har ret.

Listen over positive nyheder fra 2023 er selvfølgelig meget længere – og vi kan se tilbage på et år, hvor der skete flere store begivenheder, der sandsynligvis vil få afgørende betydning i årene fremover.

 

Relaterede artikler:

Skiftet til grøn energi er “ustoppeligt” og giver håb om de 1,5 grader ifølge Det Internationale Energiagentur

Fem grunde til at der stadig er håb for klimaet ifølge anerkendte klimaforskere

To ting opnået på COP28 kan alene levere 85% af de nødvendige reduktioner i fossile brændstoffer

Portugal er på 100% grøn energi og forbrugernes elregning er næsten nul i 6 dage i træk

Kina har lavet en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer globalt

 

 

Kilder: BBC, dr.dk, Positive News, Time Magazine, ember.com, Det Internationale Energiagentur.