Succesrig test tyder på man måske effektivt kan rense havene for plastik

Mærsk skibe assisterer testen. Billede: Ocean Cleanup

En succesrig test med et nyt system fra non-profit organisationen Ocean Cleanup betyder måske, at man vil kunne fjerne den kæmpe affaldsø i Stillehavet, bedre kendt som ”The Great Pacific Garbage Patch”.

Denne affaldsø, der er 37 gange større end Danmark, mener Ocean Cleanup nu, at de efter den nye test kan fjerne helt inden 2040.

System 002 også kaldet ”Jenny”, er en slags net, der driver rundt i farvandet og indfanger affaldet. Med hjælp fra to Maersk serviceskibe indsamlede man under testen 9000 kilo affald.

Affaldsøen vejer omkring 80.000 tons, så der er altså et godt stykke vej endnu før det endelige mål er nået.

Den nylige test fik dog stifteren af Ocean Cleanup, Boyan Slat til at skrive følgende på Twitter:

“Holy mother of god, it all worked!!!”

Boyan Slat hørte første gang om affaldsøen for ti år siden.

Boyan Slat og Mærsk besætning efter den succesrige test

”Dengang sagde alle til mig, at der ikke var noget håb om at rydde det op. Dengang havde de ret; der eksisterede ingen metoder. Jeg er stolt (og lettet) over at sige, at det er der nu,” skrev han på det sociale medie Twitter. (Jyllandsposten)

Det er næsten et årti siden Boyan Slat som 18 -årig annoncerede, at han havde en plan om at rense verdens oceaner for plast.

Boyan Slat er en hollandsk opfinder og grundlægger af Ocean Cleanup, der har som sit erklærede mål at fjerne 90% af flydende havplast inden 2040. (Business Insider)

Forureningen med plast i havene er et kæmpe problem, der truer alt marineliv, ikke mindst hval -og fiskebetstandene.

Der har undervejs været stillet spørgsmål om Ocean Cleanup projektet overhovedet er realistisk, og en af pointerne er at størstedelen af den plast der findes i havene ligger på bunden, hvor Ocean Cleanup fartøjerne endnu ikke kan operere.

Interceptor er solcelledrevet og selvstyrende

Et nyt studie offentliggjort i Science Advances viser desuden, at 80 procent af den plastik, der kommer ud i verdenshavene kommer fra ca. 1000 floder og vandveje, og at man burde sætte ind her.

Man kan dog langt fra beskylde Boyan Slat for ikke at være opmærksom på dette væsentlige problem.

Ocean Cleanup har i samarbejde med andre rent faktisk fundet en teknologisk løsning, der netop adresserer netop denne problematik.

Organisationen fokuserer en stor del af deres teknologi på floderne, og det er et projekt der ifølge flere forskere godt kan lade sig gøre.

For at hindre plastik fra at nå havene har Ocean Cleanup for nyligt lanceret deres 3. generation Interceptor, et solcelledrevet, højteknologisk fartøj, der selvstyrende opsamler plast fra floderne før det når havene.

Det betyder dog langt fra at man har skrinlagt ambitionen om at rydde affaldsøen I Stillehavet.

På trods den enorme udfordring, er det ifølge Boyan Slat muligt med 10 enheder af det nye system 002 at fjerne halvdelen af ” The Great Pacific Garbage Patch” inden for fem år – og måske fuldstændig at have ryddet affaldsøen inden 2040.

 

Relaterede artikler:

De enorme mængder plastik i havene kommer fra ca. 1000 floder – her er er løsningen

Vores håndtering af klimakrisen mangler en vigtig faktor ifølge flere forskere

Tangdyrkning anses af flere eksperter som et kinderæg mod klimaændringer

Australien freder havområde dobbelt så stort som Great Barrier Reef

Flere lande sætter mål om at beskytte 30 procent af verdens land- og havareal inden udgangen 2030

Mærsk får nyt CO2 neutralt containerskib 7 år før planlagt

Hvaler kan bremse klimakrisen ifølge IMF – og her er årsagerne

 

Kilder: Business Insider, Jyllandsposten, smithsonianmag.com, nyhedscentrum.dk, theoceancleanup.com, science.org, Science Advances.