En uventet aftale mellem USA og Kina om at arbejde sammen om at reducere emissioner er blevet hilst bredt velkommen af både verdensledere og klimaeksperter. (The Guardian og BBC)
I de sidste dage af COP26 overraskede de to ærkefjender USA og Kina med en fælles erklæring om
et tæt samarbejde om emissionsreduktioner, som forskerne siger er nødvendige i de næste 10 år for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader.
USA og Kina er verdens største CO2 udledere, og det har hidtil været noget problematisk at få de to supermagter til at arbejde sammen på klimaområdet. Forholdet mellem de to magter har nærmest været på et historisk lavpunkt.
Aftalen opfordrer til “konkrete og pragmatiske” regler inden for dekarbonisering, reduktion af metan-emissioner og bekæmpelse af skovrydning, udtalte den kinesiske klimaudsending Xie Zhenhua i Glasgow.
USA´s særlige klimaudsending John Kerry udtaler, at “samarbejde er den eneste måde at få dette gjort på”. (Reuters)
Som udenrigsminister under Obama spillede Kerry en nøglerolle i Paris-aftalen. Han samarbejdede desuden med den kinesiske udenrigsminister om en CO2-reducerende aftale mellem de to nationer i 2014. Et samarbejde der smuldrede under Trump administrationen, men som nu ser ud til at blive taget op igen med større styrke.
I den fælles erklæring binder USA og Kina sig til at fremlægge deres klimamål for 2035 senest i 2025. (TV2 Nyheder)
USA´s og Kinas udspil skaber optimisme blandt andre statsledere og klimaeksperter, selvom det endnu er for tidligt at sige, hvor stor en effekt det nye samarbejde vil få.
”Netop udfasningen af kul, olie og gas er et vigtigt element i de to landes aftale” udtaler klimaforsker Sebastian Mernild til TV2 Nyheder.
FNs generalsekretær Antonio Guterres kalder tiltaget “et vigtigt skridt i den rigtige retning”.
Genevieve Maricle, direktør for USA’s klimapolitiske handling hos WWF udtalte, at verdens to største økonomier “har magten til at låse op for enorme finansielle strømme fra den offentlige og private sektor, der kan fremskynde overgangen til en lav-kulstoføkonomi.” (The Guardian)
De to supermagter vil genoplive en arbejdsgruppe, der skal “mødes regelmæssigt for at adressere klimakrisen og fremme den multilaterale proces, med fokus på at styrke konkrete handlinger i dette årti,” hedder det i den fælles erklæring.
En af verdens mest indflydelsesrige personer i klimaspørgsmål, Cassie Flynn fra FN’s udviklingsprogram roser de to supermagter for deres udspil:
”De to lande forpligter sig til at handle på kul og metan og til at reducere skovrydning. Verden har brug for dette forhold for at få succes med klimaændringer”. (Finans.dk)
Udfasningen af fossile brændstoffer anses for det vigtigste element for at reducere udledningen af CO2 i tide. En drastisk reduktion og drivhusgassen metan kan desuden, ifølge FNs klimaeksperter være den hurtige klimabremse verden så hårdt har brug for.
Det overraskende samarbejde mellem USA og Kina er desto mere med til lægge pres de øvrige FN medlemslande for at komme med mere ambitiøse og konkrete klimaplaner, der ikke ligger for langt ude i fremtiden.
Relaterede artikler:
5 årsager til at klimakonferencen COP26 godt kan betragtes som en succes hidtil
Pensionskasser investerer enorme milliardbeløb i grøn omstilling og påvirker resten af verden
Verdens to største økonomier øger ambitioner og klimamål før afgørende konference i Glasgow
Kilder: The Guardian, BBC, TV2 Nyheder, Finans, b.dk, Reuters, dr.dk.